Искендер

2.1.20



Представям ви мой прочит на едно любимо турско ястие.

Рецепта/за 3 порции/:
600 гр. –телешко месо
За соса:
2 с.л.- пиперкова пасата/от Одрин/
2 с.л.-доматена паста/от Одрин/
2 скилидки чесън
2-3 с. л. -олио
300мл – вода

За гарниране:
биволско мляко
около 60-70 гр.-масло
магданоз , чушка/може и лютива/ ,домат
черен пипер
арабски питки

Соса се приготвя като в малко олио се запържва за кратко накълцания на ситно чесън.Добавя се пиперковата и доматена паста и се разрежда постепенно с вода при непрекъснато бъркане.Оставя се на котлона  до желаната гъстота.Поръсва се със черен пипер.

Месото се нарязва на тънки жулиени.Начуква се . Запържва в олиото и бучка масло  за кратко от двете страни. Изважда се в чиния и се поръсва със сол на вкус.
В чиния се поставя канапе от нарязана на хапки арабска питка.Върху нея се разпределя доматения сос и месото.Залива се със запържено краве масло .
Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
Гарнира се с лъжица киселото мляко,чушка и резен домат.

You Might Also Like

0 коментара

Pages

Subscribe