Торта Шах
10.4.15
Тортата е изненада за брат ми ,който има рожден ден.Жив и здрав да ни е!
Тортата е еклерова с шоколадов мус, шоколадови блатове и шоколадови шахматни фигури.С две думи мнооого шоколад. :)
180гр.- брашно
150гр.- захар
125гр.- кафява захар
60гр.- какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
150гр.- захар
125гр.- кафява захар
60гр.- какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца/ стайна температура/
140мл гъст айрян
75мл олио
140мл прясно/ горещо кафе/
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма /22см/за торта.
щипка сол
2 яйца/ стайна температура/
140мл гъст айрян
75мл олио
140мл прясно/ горещо кафе/
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма /22см/за торта.
Пече се за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180гр.
Готовия и охладен блат се разрязва на две равни части.
Готовия и охладен блат се разрязва на две равни части.
Продукти за шоколадовия мус:
400гр.- шоколад ( 200гр. черен и 200гр. млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
2опаковки замразени мини еклери
Шоколадът се нарязва на малки парчета.
Шоколадът се нарязва на малки парчета.
Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада.
Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня .
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно.
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня .
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно.
На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква с шпатула, като се внимава
да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
За сглобяването:
готови правоъгълни платки
Изрязват се ленти от платките и се поставят по стените на ринга.
Така с тях се облича странично тортата.Това е необходимо ако се покрива с фондан.
На дъното на ринга се поставя първия блат и се изсипва половината от муса.
Подреждат се плътно еклерите и се заливат с останалия мус.
От горе се поставя втория блат и леко се притиска.
Рингът се стяга и се завива със стреч фолио.
Тортата се оставя да престои в хладилника ,за да стегне.
На следващия ден се измазва се с маслен крем и се покрива с фондан и декорира.
Фигурите са направени с отливка за шоколад.
И тъй като шаха изисква пълна концентрация,много мислене,играещите могат да се подкрепят с шоколад по време на играта. :)
Може и вие да помислите за следващия ход. :)
2 коментара
Много добро изпълнение - като истински шах е!
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав рожденника!
Христос Воскресе!
Благодаря,Весела!
Изтриване