Торта "Гоблен"

23.2.15





Тортата е Най-вкусната шоколадова торта  , а премяната е от фондан. :)
Специални благодарности на Ирина Купенска за сполучливата рецепта!
/Нищо не съм променяла по рецептата така ,че просто я копирам./




Продукти за форма с диаметър 20см.:

180г- брашно
150г -захар
125г -кафява захар
60г -какао
1 и 1/4 ч. л.- сода бикарбонат
1 и 1/4 ч.л.- бакпулвер
щипка- сол
2 -яйца/ стайна температура/
140мл- гъст айран
75мл -олио
140мл- прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.


Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата и от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части. Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 3 равни части.
*От посочените продукти се получават 3 блата с диаметър 18-20см.





Продукти за шоколадовия мус:

400г шоколад (в случая, 200г черен и 200г млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Шоколадът се нарязва на малки парчета. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня.
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно.
 На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква със силиконова шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
Мусът се прибира в хладилник за 30-40 минути, или докато стегне и стане удобен за нанасяне върху тортата.



Сглобяване:
Върху поднос или поставка за торта се слага един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса и се разпределя равномерно. Така се процедира и с останалите блатове. Накрая цялата торта се измазва с шоколадовия мус и се декорира по желание.
В случая,тортата от вън е измазана с маслен крем, облечена от страни и декорирана с фондан,а от горе с бадемов марципан.



You Might Also Like

12 коментара

  1. Разкошна е! Златни ти ръце, Мира! Всичко е толкова изпипано, истинско, много нежни, приятни цветове!
    А разрезът на тортата - изкушаващо парче!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Тили!Радавм се ,че ти е харесала тортата!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Поздравления! Прекрасна торта с много финни детайли, изработени перфектно!
    Ножицата е уникалнаааааа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи,Христина!
      Усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  3. Мире,голяма красота си сътворила-поздравления!
    А кошницата и тя ли е от фондан или шоколад-много ми хареса.Иска ми се да направя кошница,но не знам как....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе ,кошницата също е от фондан ,който правих с какао.
      Използвах формичка,продават ги.
      Щом имаш желание съм сигурна ,че ще направиш кошница.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. леле, Мира, това е творение на изкуството! Поздравления за визията. Вкусът ми е ясен, щом е намесена Ирина. Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Марте! Има още какво да се желае,но все пак съм доволна. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Лелле, като истински са! Поздравявам те и аз! Невероятна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази торта изглежда фантастично !!! Браво и честито !!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe