Искендер
2.1.20
Представям ви мой прочит на едно любимо турско ястие.
Рецепта/за 3 порции/:
Рецепта/за 3 порции/:
600 гр. –телешко месо
За соса:
2 с.л.- пиперкова пасата/от Одрин/
2 с.л.-доматена паста/от Одрин/
2 скилидки чесън
2-3 с. л. -олио
300мл – вода
За гарниране:
биволско мляко
около 60-70 гр.-масло
магданоз , чушка/може и лютива/ ,домат
черен пипер
арабски питки
Соса се приготвя като в малко олио се запържва за кратко
накълцания на ситно чесън.Добавя се пиперковата и доматена паста и се разрежда
постепенно с вода при непрекъснато бъркане.Оставя се на котлона до
желаната гъстота.Поръсва се със черен пипер.
Месото се нарязва на тънки жулиени.Начуква се . Запържва в
олиото и бучка масло за кратко от двете
страни. Изважда се в чиния и се поръсва със сол на вкус.
В чиния се поставя канапе от нарязана на хапки арабска
питка.Върху нея се разпределя доматения сос и месото.Залива се със запържено
краве масло .
Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
Гарнира се с лъжица киселото мляко,чушка и резен домат.
0 коментара