Продукти:
2ч.ч.-прясно мляко
1кубче-свежа мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-олио
около700гр.-брашно
За глазурата:
125гр.-разтопено масло
3с.л.-брашно
1ч.л.-сол
100мл.-топла вода
Маята,захарта лъжица брашно се разтварят с половин чаша леко затоплена вода.
Оставя се на топло за 10мин.да шупне.
Към брашното се прибавя солта,затопленото прясно мляко,олио и шупналата мая.
Замесва се средно меко, нелепнещо тесто.
Оставя се да удвои обема си.
После се оформят топчета с размера на голям орех.
Топят се в предварително разтопеното масло.
Редят се в подмазана тава едно до друго.
Оставят се да бухнат за 15мин.в затоплена на 50гр.фурна.
През това време към останалото разтопено масло се добавя сол,брашно и затоплена вода.
Сместа се разбърква.Получената глазура трябва да е с консистенцията на боза.
С нея се намазват милинките.
Пекат се на 200гр.до златист цвят.
Топли се поръсват с пудра захар.
Да ви е вкусно!