Наскоро моя приятелка сподели ,че е приготвила много бърз сладкиш без печене.
Оказа се,че имам продуктите и се зароди леко кулинарно вдъхновение . :)
Благодаря на Ани от Вкуснотека!.Ползвах нейната рецептата с леки промени.
Продукти:
3 бр. -ябълки/средно големи/
1 1/2 пак. - бисквити Pettit Beurre
100 гр. - орехи /запечени/
100 гр. - стафиди
125 гр. - масло
1 ч.л. - канела
1 капачка - амарето /коняк/
100 гр .- пудра захар
200 гр. - заквасена сметана
За поръска :
пудра захар
филирани бадеми
Орехите се запичат и се оставят да се охладят.Начупват се на едро.
Нареждат се цели бисквити на дъното на откопчаваща формата.
В купа се натрошават останалите бисквити на едро.
Към тях се добавят орехите,стафидите и алкохола.
Маслото се разтопява и се изсипва върху бисквитите.
Всичко се разбърква с лъжица.
Ябълките се белят и почистват от семките.Настъргват се на едро ренде.
Слагат се в гевгир и се притискат добре ,за да се отцеди излишния сок.
Прехвърлят се към бисквитите.Поръсват се с канела.
Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар.
После се прибавя към бисквитите.
Всичко се разбърква много добре.
Сместа се изсипва върху целите бисквити във формата.
Притиска се добре с лъжица да се уплътни добре.
Отгоре се поръсва със запечени бадеми.
Оставя се поне 4 часа в хладилник,а най-добре за една нощ.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.