Рецепта :
300гр.- пресен кадаиф.
100гр.-краве масло
200гр.-моцарела /за пици/
1с.л. -петмез
За сиропа:
200мл - вода
200гр.- захар
лимонов сок
Сиропа се вари десет минути с малко лимонов сок и се оставя да се охлади.
Отделяте от маслото/меко/ лъжица и смесвате с петмез. С него мажете формичките.
После слагате до половината във формичката от кадаифа ,предварително нарязан и объркан с останалото разтопено масло. Притиска се добре. Нарежда се моцарела за пица по средата.
Отгоре пак се слага от кадаифа и се притиска плътно.
Формичката се поставя на котлона и се пече на средна температура 4 мин.След като отстрани се зачерви се слага отгоре друга формичка, предварително намазана с мекото масло и с ръкохватка се обръща кюнефето в нея. Пече се и от другата страна.
Залива се със сироп веднага след отстраняването от котлона.
Гарнира се със смлян шам фъстък , лъжица каймак или сладолед.
Кюнефето се консумира топло.