Мил спонен от детството са тези вкусни сладки.Рецептата и формата за тях са от моята майка.
Продукти:
За тестото:
125гр.-краве масло
1-яйце
1/2ч.ч.-пудра захар
1/4ч.ч.-кис.мляко
3ч.ч.-брашно
1/4ч.л.-сода бикарбонат
1-ванилия
щипка-сол
За крема:
2ч.ч.-прясно мляко
2с.л.-брашно
3с.л.-кристална захар
1-ванилия
125гр.-масло
5с.л.-пудра захар
150гр.-смлени орехи
1ч.л.-коняк
Най-напред се приготвя тестото.
Разбиват се яйцето с пудрата захар , мекото масло ,щипка сол и ванилията.
Добавя се киселото мляко , в което е погасена содата .
Придавя се брашното и се измесва меко нелепнещо тесто.
Правят се топчета с големината на лешник и се пекат на котлона в предварително загрята преса.
Кремът се прави като се загрява до завиране прясното мляко с кристалната захарта.
Към него се прибавя разтвореното предварително с малко мляко брашно.
Бърка се до сгъстяване.
Готовият крем се оставя да се охлади напълно.
През това време се разбива на пухкав крем размекнатото масло заедно със пудрата захар.
Ароматизира се с ванилия и коняк.
Към получения маслен крем се добавя охладения млечен крем,смлените орехи и трохите останали при оформянето на ореховите черупки.Разрърква се добре.
С получения крема се пълнят изпечените черупки и се слепват на орехчета.
Орехчетата трябва да престоят няколко часа преди консумация,за да поемат от крема.