Зелник
27.12.11Продукти:
около500гр.-брашно
300мл.-вода
2с.л.-олио
щипка- сол
1/2пак-мая
80гр.-масло
1/2ч.ч.-олио за намазване
За плънката:
половин кисела зелка/нарязана на ситно/
Най-напред се задушава на ситно нарязано и изцедено зеле в малко олио, докато омекне .Оставя се да се охлади напълно.
Замесва се тесто.Не се оставя да втасва,а се разделя са на 7 топчета .Всяко се разточва и намазва с олио.По средата се поставя от плънката и листа се се прегъва на половина.После се завива на руло и се поставя в подмазана тава в кръг.Така с всички кори ,докато се напълни тавата.От горе се слагат парченца масло и се напръсква с вода.Пече се на 200 градуса около 40 мин.След като се извади пак се напръсква леко с вода и се завива с чиста кърпа.
Да ви е сладко!
6 коментара
Мира,обра ми точките с този зелник!
ОтговорИзтриванеПри все,че доста домашно точени вити баници съм разгледала,твоята е номер 1 !!
Много ми харесва,браво!
Аз на такива тънко точени кори още не съм се пробвала,но вече е време да видя какво ще се получи!
Като чета рецептата няма никакво втасване,така ли?
Роси ,благодаря за високата оценка!Пробвай не е толкова трудно да се точи.Тестото не се оставя да втасва ,направо се точи и веднага се изпича.
ОтговорИзтриванеУспех!
Честита Коледа и Щастлива Нова година Мира! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!
ОтговорИзтриванерецептата за зелника много ми допадна, никога не съм яла и мисля да опитам :)
Благодаря Мария!И аз за първи път правя зелник и много ми допадна.Опитай може да ти хареса и на теб.
ОтговорИзтриванеТова е майсторско изпълнение, Мира -
ОтговорИзтриванетози зелник изглежда страхотно, моите поздравления!
Хубави и усмихнати празнични дни, Диана
И зелникът е много апетитен. Никога не съм приготвяла , но много ми хареса на вид, а предполагам ще е и вкусен:)
ОтговорИзтриване