Сармички от спанак

19.9.11

                 Тъй като много обичам сарми, спретнах един свеж пролетен вариант.Есента  е сезон, в който на пазара има пресен спанак, а също и в нашата градина.







Продукти:

500гр.-кайма
250гр.-ориз
1бр.-морков
1бр.-кромид лук
2бр.-домати
2- скилидки чесън
щипка- чер.пипер,черен пипер
олио,сол
едри листа спанак

За соса:

1коф.-кис.мляко
сол на вкус
1скилидка- чесън
1-2с.л.масло
щипка чер.пипер

         Нарязаният на ситно лук и чесън се запържват в олио.Към тях се добавят и морковите на малки кубчета.Като си променят цвета прибавяме и измития ориз.Когато стане прозрачен прибавяме и каймата .След като се изпържи каймата поръсваме щипка червен пипер и разбъркваме и изсипваме настърганите домати.Посоляваме и добавяме черен пипер.Оставяме да се изпари водата и плънката е готова.
Спанака се бланшира за минутка и се залива веднага със студена вода.Така ще запази цвета си.
После се слага плънка във всеки лист спанак и се завива.Така докато свърши плънката.Сармичките се редят в тава.Заливат се до половината с топла вода ,поръсват се с малко сол и малко олио .Пекат се в запоплена фурна на 200-220гр .
          Сервират се със подлучено кис.мляко залято със супена лъжица запържено масълце.Всичко това се поръсва с щипка червен пипер за цвят .

You Might Also Like

4 коментара

  1. Здравей, поздравления за вкусната рецепта. Много обичам спанак , а твоята рецепта е вън от класиката (ориз със спанак). Непременно ще ч пробвам в най скоро време!
    А и остананлите ти предложения са чудесни:))))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се ,че ти е харесала моята идея.
    Благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, на мен също ми допада рецептата ти. Обичаме спанак вкъщи, със сигурност ще я направя.
    Имаш прекрасни рецепти и с удоволствие ще ти гостувам.:-)))
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Каймата кога я слагате? И не се ли слага вода на ориза преди да се завият сърмите

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe