Торта Цветен венец

12.4.16





Продукти:

3- яйца /на стайна температура/
200 гр. -бяла захар
150 гр.- кафява захар
100мл.-ананасов сок от консервата
1/4 ч. л.-сол
1 1/2 ч. л.- бакпулвер
100 мл.- олио
400 гр.- моркови, настъргани на ситно
150 гр.- запечени, нарязани орехи
200 гр. -ананас от консерва, нарязан на малки кубчета
настъргана кора от 1 портокал
1ч.л.-настърган пресен джинджифил /може и сух/
1 ч. л.- канела
1 - ванилия 
300 гр. -брашно

За крема:

500гр.-сирене маскарпоне
1/2ч.ч.-пудра захар
150гр.-краве масло
150гр.-бял шоколад



Яйцата се разбиват със захарта ,докато побелеят.Добавя се олиото,солта и ананасовия сок.
После се прибавят настърганите моркови,кората от портокал,нарязаните орехи,парченцата ананас,ванилията,канелата,настъргания джинджифил и се смесват като се бърка с дървена лъжица.
Накрая се добавя брашното смесено с бакпулвера и отново се разбърква с лъжицата.
Сместа се разделя на три части и всяка се изсипва във форма за торта /20см./намазана с олио и поръсена с брашно.
Фурната се загрява предварително на 180гр и всеки блат се пече до суха клечка/около 40мин./
Блатовете се оставят да се охладят добре.
Маскарпонето и маслото се изваждат предварително от хладилника да се отпуснат.
После се разбиват на пухкав крем с пудрата захар.
Добавя се  разтопения и охладен бял шоколад.
В ринг за торта/откопчаваща форма/се поставя първия блат.
Върху него се разпределя половината от крема и се оставя да стегне в хладилника.
После се поставя втория блат и се притиска леко.Покрива се с останалия крем и пак се оставя в хладилника.След като стегне от горе се слага третия блат.Тортата се увива в стреч фолио и се оставя да престои няколко часа в хладилник.После се измазва с масло смесено с пудра захар. Престоява на студено ,за да стегне.След това се облича с фондан.


Фондан :

150 мл. - вода
 20 гр. - масло
150 гр. - брашно
500 гр. - пудра захар
допълнително пудра захар ако е необходима


Водата и маслото се слагат в подходящ съд на котлона. Когато маслото се стопи, тенджерата се дръпва от огъня и се добавя цялото количество брашното на веднъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила върху кухненски плот и се оставя да се охлади леко.Пудрата захар се пресява върху работния плот и тестото се меси с нея, докато я поеме.Оставя се да престои на стайна температура.После се премесва оцветява в желания цвят и ако е необходимо се добавя още пудра захар.Разточва се върху силиконово килимче поръсено с пудра.Размера трябва да е достатъчно голям ,за да покрие тортата и да пада свободно от страни.Внимателно се заглажда  и се изрязва излишния фондан.От останалия фондан се правят перлички със силиконова формичка.Залепват се долу по борда на тортата.От горе се декорира с предварително направени цветя от фондан.









You Might Also Like

4 коментара

  1. Красива е!
    От този фондан ли прави цветята?
    Мисля че съм правила преди по подобна рецепта за марципан "Варна", но не можеше много добре да се моделира, не беше пластичен. При теб са се получили чудесни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Весела!
      Цветята ги правих с купуван фондан.
      По-лесно се работи с него.

      Изтриване

Pages

Subscribe