Шоколадово-орехова торта
8.1.17
Тази торта е резултата от един мигновенен порив. След като я видях при Ossigeno запретнах ръкави и за отрицателно време я приготвих. :) Ей, на това се казва вдъхновение!Тортата е разкошна с богат шоколадов вкус! Благодаря Ина!
Продукти:
10 - белтъка /на стайна температура/
233 гр.- захар
270 гр.- смлени орехови ядки
3 с. л.- галета
щипка сол
За крема:
10 - жълтъка /на стайна температура/
350 мл.- прясно мляко
200 гр.- Нутела
300 гр. - шоколад Милка екстра какао
250 гр.- краве масло /на стайна температура/
2 капки -есенция ром на доктор Йоткер
Приготвяне на блатовете
Разбиват се белтъците с щипка сол до сняг с
меки върхове, като от време се добавя захарта. Към тях се прибавят смлените
орехови ядки и галетата. Разбърква се внимателно със шпатула. Сместа се разделя на 4
равни части. Върху хартия за печене се поставя ринг за торта с диаметър
20 см. Изсипва се едната част от белтъците и
се заравнява. Пече се в предварително загрята фурна на 180°С до
зачервяване на краищата на блата, а средата при допир не трябва да
лепне. Блата се оставя да се охлади , след
което с помощта на нож се отлепва от хартията за печене. Оставя се върху хартията, на която е изпечен.
По същия начин се процедира и с останалите три блата.
Приготвяне на крема
Разбъркват се жълтъците и се добавят към топлото, но не горещо, мляко. Кремът се вари при непрекъснато бъркане,най-добре в млековарка, до сгъстяване.
Ако се появят малки зрънца жълтък, няма страшно се пасира сместа. Варенето на крема продължава поне 10-15 минути. Остранява се сместа от котлона. Към нея се добавя Нутелата, разбърква се до разтопяването й. После
начупения шоколад и се бърка до разтопяването му. Накрая и
кравето масло, нарязано на парченца. Отново се разбърква до разтопяването
му. Прибавят се и 2 капки от ромовата есенция.Готовият крем трябва да се охлади.
Сглобяване
Върху поднос се поставя един блат.
Затваря се в ринг за торта с диаметъра на блата. Изсипва се 1/4 от
крема. Поставя се втори блат, крем, блат, крем, блат, като последния
блат се слага с дъното нагоре, защото е по-гладко. Накрая се завършва с
крем.Поръсва се с едро смляни орехи. Тортата се оставя за една нощ в хладилника.
7 коментара
Ехааа,мислих че аз съм по поривите,но Мире ти ме би ....:) :) :) Тортата както казах и на Инчето е достойна за любов!!!!
ОтговорИзтриванеНеси сама в тая лудост,Миленка! :)
ИзтриванеПрекрасно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Мила!
ИзтриванеРадвам се, че се е харесала, Мира, както се радвам и на ентусиазма ти в този студ :D
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда! <3
Хубава нова седмица :)
Твоя е вината за моя ентусиазъм.:) Рецептата ти е чудесна,за което благодаря!
ИзтриванеТази торта е убиец! Обичам такива торти, много шоколадови :)
ОтговорИзтриване