Шоколадово-орехова торта

8.1.17







Тази торта е резултата от един мигновенен порив. След като я видях при Ossigeno запретнах ръкави и за отрицателно време я приготвих. :)  Ей, на това се казва вдъхновение!Тортата е разкошна с богат шоколадов вкус! Благодаря Ина!

Продукти:

10 - белтъка /на стайна температура/
233 гр.- захар
270 гр.- смлени орехови ядки
3 с. л.- галета
щипка сол
 
За крема:
 
10 - жълтъка /на стайна температура/
350 мл.- прясно мляко
200 гр.- Нутела
300 гр. - шоколад Милка екстра какао
250 гр.- краве масло /на стайна температура/
2 капки -есенция ром на доктор Йоткер
 
 
 
 
 
Приготвяне на блатовете
Разбиват се белтъците с щипка сол до сняг с меки върхове, като от време се добавя захарта. Към тях се прибавят смлените орехови ядки и галетата. Разбърква се внимателно със шпатула. Сместа се разделя на 4 равни части. Върху хартия за печене се поставя ринг за торта с диаметър 20 см. Изсипва се едната част от белтъците и се заравнява. Пече се  в предварително загрята фурна на 180°С до зачервяване на краищата на блата, а средата при допир не трябва да лепне. Блата се оставя да се охлади , след което с помощта на нож се отлепва  от хартията за печене. Оставя се  върху хартията, на която е изпечен. По същия начин се процедира и с останалите три блата.
 
 
 
Приготвяне на крема
Разбъркват се жълтъците и се добавят към топлото, но не горещо, мляко. Кремът се вари при непрекъснато бъркане,най-добре в млековарка, до сгъстяване. Ако се появят малки зрънца жълтък, няма страшно се пасира сместа. Варенето на крема продължава поне 10-15 минути. Остранява се сместа от котлона. Към нея се добавя Нутелата, разбърква се до разтопяването й. После начупения шоколад и се бърка до разтопяването му. Накрая и кравето масло, нарязано на парченца. Отново се разбърква до разтопяването му. Прибавят се и 2 капки от ромовата есенция.Готовият крем трябва да се охлади.
 
 
 
Сглобяване
Върху поднос се поставя един блат. Затваря се в ринг за торта с диаметъра на блата. Изсипва се 1/4 от крема. Поставя се втори блат, крем, блат, крем, блат, като последния блат се слага с дъното нагоре, защото е по-гладко. Накрая се завършва с крем.Поръсва се с едро смляни орехи. Тортата се оставя за една нощ в хладилника.




You Might Also Like

7 коментара

  1. Ехааа,мислих че аз съм по поривите,но Мире ти ме би ....:) :) :) Тортата както казах и на Инчето е достойна за любов!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че се е харесала, Мира, както се радвам и на ентусиазма ти в този студ :D
    Чудесно изглежда! <3
    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоя е вината за моя ентусиазъм.:) Рецептата ти е чудесна,за което благодаря!

      Изтриване
  3. Тази торта е убиец! Обичам такива торти, много шоколадови :)

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe