Морковена торта

23.4.13







Продукти:

3- яйца /на стайна температура/
200 гр. -бяла захар
150 гр.- кафява захар
100мл.-ананасов сок от консервата
1/4 ч. л.-сол
1 1/2 ч. л.- бакпулвер
100 мл.- олио
400 гр.- моркови, настъргани на ситно
150 гр.- запечени, нарязани орехи
200 гр. -ананас от консерва, нарязан на малки кубчета
настъргана кора от 1 портокал
1ч.л.-настърган пресен джинджифил /може и сух/
1 ч. л.- канела
1 - ванилия 
300 гр. -брашно

За крема:

250гр-сирене маскарпоне
1ч.ч.-пудра захар
100гр.-краве масло
100гр.-бял шоколад

За глазурата:

3бр.-белтъци
200гр.-кристална захар
2,3капки-лимонов сок
филирани бадеми
3,4л.-кайсиево сладко








Яйцата се разбиват със захарта ,докато побелеят.Добавя се олиото,солта и ананасовия сок.
После се прибавят натърганите моркови,кората от портокал,нарязаните орехи,парченцата ананас,ванилията,канелата,настъргания джинджифил и се смесват като те бърка с дървена лъжица.
Накрая се добавя брашното смесено с бакпулвера и отново се разбърква с лъжицата.
Сместа се изсипва във форма за торта /20-22см./покрита с хартия или намазана с олио и поръсена с брашно.
Фурната се загрява на 180гр и се пече до суха клечка/около 40мин./
Изважда се и се оставя да се охлади добре.
После блата се срязва на две еднакви части.







Маскарпонето и маслото се изваждат предварително от хладилника да се отпуснат.
После се разбиват на пухкав крем с пудрата захар.
Добавя се  разтопения и охладен бял шоколад.







В ринг за торта/откопчаваща форма/се поставя първия блат.
Върху него се разпределя крема и се оставя да стегне в хладилника.
После се поставя втория блат и се притиска леко.
намазва се с кайсиево сладко затоплено на котлона.
Тортата се завива със стреч фолио и се оставя да стегне в хладилника за няколко часа.
Разбиват се белтъците с няколко капки лимонов сок и 100гр.захар, до гъст сняг.
Другата/ 100гр./захар с малко вода се карамелизира.
Карамела се добавя веднага на тънка струйка към белтъците при непрекъснато бъркане с миксер.Тортата се измазва със получената смес и се декорира по желание.
Борда се гарнира със запечени филирани бадеми.
Морковчетата са приготвени от захарен фондани и сладкарска боя.





You Might Also Like

13 коментара

  1. Мира, разкошна торта! Приятно за очите, а на вкус - не се и съмнявам че е вкусно!
    Само се каня да направя някакъв сладкиш с моркови и с това си оставам! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Тили !Много вкусна торта заслужава си да се опита!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Олееее….красота !
    И аз като Тили още не съм пробвала този вкус на сладкиши с моркови :(
    Фотосите ти са чудесни … още първата снимка ме плени :)
    Хубава вечер и от мен Мире!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гоголинка ,опитай няма да съжаляваш!
      Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  3. Този вкус не е за изпускане, просто е прекрасна тази торта. Браво, Мира, впечатляваща е твоята.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Мира, неустоима е! Още не съм опитвала сладкиш с моркови, все се каня и все отлагам, обаче смятам, че е крайно време. Тази торта е прелестна! Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате и аз все не намирах време за тази торта!Сега разбрах ,че съм правила голяма грешка като съм я пропускала!
      Сочна ,ароматна и много вкусна торта!
      Опитай не отлагай повече!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Оооле Мире голяма красота.Разкошна и неустоима е тортичката ти.От моркови стават едни от най-вкусните сладкиши и торти.С белтъчната глазура тортичката ме спечели тотално.Записвам си рецептата,много ми хареса.Поздрави и хубав ден ти желая Мире!

    ОтговорИзтриване
  6. Пищна и красива торта си сътворила,поздравления за вида,а вкуса е очарователен,много ми допада и честичко я правя.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Красиво, ефектно и тематично -
    прекрасна торта ни предлагаш, Мира.
    Моите комплименти!
    Благодаря за споделената идея,
    сърдечни поздрави, щастливи и светли празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Ммммм, страхотна си я спретнала тортичката - много красива и съблазнителна, с маскарпоне и бял шоколад :) мечта!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Възкресение,Мира !
    Много здраве,благоденствие,вяра в доброто и надежда за идващите дни да донесе в дома ви!
    Тортата е забележителна,особено с този пухкав топинг,страхотен ти е станал!Приветствам ананаса в тази торта,със сигурност се вписва идеално!
    Прекрасни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване

Pages

Subscribe