понеделник, 14 септември 2015 г.

Смокинов сладкиш




Продукти:

3бр.-яйца
150гр.-меко масло
1ч.ч.-кристална захар
1 1/2ч.ч.-брашно
1/2пак.-бакпулвер
ванилия
500гр.-смокини
пудра захар за порасване




Мекото масло със захарта се разбиват на пухкав крем.
Прибавят се едно по едно яйцата и се разбиват,докато се поемат от сместа.
Накрая се добавя брашното смесено с бакпулвера и ванилията.
Всичко се разбива до еднородна смес .
Изсипва се в подмазана и набрашнена форма.
От горе се нареждат смокините нарязани на половинки.
Пече се в предварително загрята на 170гр. фурна.




понеделник, 7 септември 2015 г.

Пестил със сини сливи и ябълки



След толкова много време успях да приготвя невероятния пестил на Йван Пейчев.
Очаровани сме от вкуса и аромата!Благодаря Иване за хубавата рецепта!
Пригответе го и вие ,не отлагайте!



Рецепта:

1 кг.- сини сливи
1 кг.-ябълки
1 кг.- захар
0. 500- мл. вода
1 с.л. -пектин
лимонова кора , ванилия








Сливите и ябълките се почистват и нарязват на парчета. Плодовете се слагат в дълбока тенджера заедно с ароматите.Варят се на тих огън под капак до омекване./около45мин/.
После се пасират,прецеждат.Към тях се добавя захарта, в която е разбъркан пектина.
Сместа се разбърква се с тел енергично. Полученото пюре се връща на котлона.
Бърка се непрекъснато.След като заври се намаля степента .
Бъркането продължава ,докато бъркалката започне да оставя следа по дъното.
Готовият пестил се насипва в бурканчета или във форма по избор.
След като изстине се вади от формата и може да се завие с пергаментова хартия.
Съхранява се на сухо и хладно място.
 
Много вкусен ,препоръчвам го на всички!