неделя, 12 април 2015 г.

Торта Релакс


Христос Воскресе! Честит Великден!С пожелание за здраве, мир и любов в сърцата и душите ни! Нека бъдем по-добри,а домовете ни,изпълнени с щастие и благополучие!





Днес нашата дъщеря има рожден ден.Нека ни е жива и здрава,щастлива и винаги окрилена!





Тортата е морковена с фонданово покритие и декорация.


Продукти:

3- яйца /на стайна температура/
200 гр. -бяла захар
150 гр.- кафява захар
100мл.-ананасов сок от консервата
1/4 ч. л.-сол
1 1/2 ч. л.- бакпулвер
100 мл.- олио
400 гр.- моркови, настъргани на ситно
150 гр.- запечени, нарязани орехи
200 гр. -ананас от консерва, нарязан на малки кубчета
настъргана кора от 1 портокал
1ч.л.-настърган пресен джинджифил /може и сух/
1 ч. л.- канела
1 - ванилия 
300 гр. -брашно

За крема:

250гр-сирене маскарпоне
1ч.ч.-пудра захар
100гр.-краве масло
100гр.-бял шоколад





Яйцата се разбиват със захарта ,докато побелеят.Добавя се олиото,солта и ананасовия сок.
После се прибавят натърганите моркови,кората от портокал,нарязаните орехи,парченцата ананас,ванилията,канелата,настъргания джинджифил и се смесват като те бърка с дървена лъжица.
Накрая се добавя брашното смесено с бакпулвера и отново се разбърква с лъжицата.
Сместа се изсипва във форма за торта /20-22см./покрита с хартия или намазана с олио и поръсена с брашно.
Фурната се загрява на 180гр и се пече до суха клечка/около 40мин./
Изважда се и се оставя да се охлади добре.
После блата се срязва на две еднакви части.
 
Маскарпонето и маслото се изваждат предварително от хладилника да се отпуснат.
После се разбиват на пухкав крем с пудрата захар.
Добавя се  разтопения и охладен бял шоколад.
В ринг за торта/откопчаваща форма/се поставя първия блат.
Върху него се разпределя крема и се оставя да стегне в хладилника.
После се поставя втория блат и се притиска леко.
 
Тортата се завива със стреч фолио и се оставя да стегне в хладилника за няколко часа.
Измазва се с маслен крем и се покрива с фондан и се декорира.




Весел празник!

петък, 10 април 2015 г.

Торта Шах


Тортата е изненада за брат ми ,който има рожден ден.Жив и здрав да ни е!





Тортата е еклерова с шоколадов мус, шоколадови блатове и шоколадови шахматни фигури.С две думи мнооого шоколад. :)

Продукти:



 180гр.- брашно
 150гр.- захар
 125гр.- кафява захар
 60гр.- какао
 1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
 1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
  щипка сол
 2 яйца/ стайна температура/
 140мл гъст айрян
 75мл олио
 140мл прясно/ горещо кафе/

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма /22см/за торта. 
Пече се за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180гр.
Готовия и охладен блат се разрязва на две равни части.
 
 
Продукти за шоколадовия мус:

400гр.- шоколад ( 200гр. черен и 200гр. млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
2опаковки замразени мини еклери

Шоколадът се нарязва на малки парчета.
Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада.
Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня .
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. 
На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква с шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.
 
 
За сглобяването:

готови правоъгълни платки
Изрязват се ленти от платките и се поставят по стените на ринга.
Така с тях се облича странично тортата.Това е необходимо ако се покрива с фондан.
На дъното на ринга се поставя първия блат и се изсипва половината от муса.
Подреждат се плътно еклерите и се заливат с останалия мус.
От горе се поставя втория блат и леко се притиска.
Рингът се стяга и се завива със стреч фолио.
Тортата се оставя да престои в хладилника ,за да стегне.
На следващия ден се  измазва се с маслен крем и се покрива с фондан и декорира.

Фигурите са направени с отливка за шоколад.







И тъй като шаха изисква пълна концентрация,много мислене,играещите могат да се подкрепят с шоколад по време на играта. :)







Може и вие да помислите за следващия ход. :)