петък, 19 септември 2014 г.

Памук погача





Няма как да не пробвам прочутата Памук погача.Ползвах рецептата на Зиче.
Благодарна съм на всички,които споделиха рецептата и оформянето на тази невероятна пита!

Продукти:


1 ч.ч. (240 мл) -топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) -топла вода
1 ч.ч. (240 мл) -растително масло
5 с.л. -захар
1 с.л.- сол
½ пак. (20 г)- прясна мая или  7гр.-суха
 6 ч.ч. (840 г)- брашно
1- жълтък/ за намазване /






Маята , 1 с.л. захар,2лъжица брашно се разтварят във водата.
Сместа се оставя за 10-15 минути да шупне.






В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се изсипва сместа с маята, затопленото млякото, олиото.
Добавя се захарта,а солта в брашното.
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото се дели на две части.Всяка се разточва във формата на правоъгълник ,на тънко./4мм/
С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5см.
Навиват се на кифлички като се започва от основата.
Редят се в тава/28-30см./ покрита с хартия за печене или подмазана.
Питката се покрива и  оставя 30-40 минути на топло .
Намазва се с жълтък разбит с лъжица прясно мляко.
Пече се при 180°C на долен реотан с вентилатор.
Към средата на печенето се включва и горния реотан.
Пече се до приятен златист загар.





Парена капия в доматен сос




Продукти:
/От тази доза излизат 3 буркана/

2кг. - червена капия
4бр. -домати/ средно големи/
1,1/2ч.ч.- оцет
1ч.ч.- захар
1ч.ч.- олио
4,5 с.л./равни/ - сол
скилидки чесън
връзка-магданоз, керевиз
1каф.лъжичка/равна/-натриев бензоат на буркан


Чушките се измиват и почистват от дръжки и семки.
Доматите се настъргват на ренде.
Изсипват се в голяма тенджера.
Към тях се добавят оцета,захарта,олиото и солта.
Сместа се разбърква и слага на котлона.
След като заври в нея се топват чушките.
Държат се за кратко 2,3мин.само да променят леко цвета си.
Изваждат се в тава.
След това се оставя маринатата и чушките да се охладят напълно.
В буркани на дъното се слага по кафяна/равна/лъжичка натриев бензоат.
След това се нареждат чушките.
Между тях се пущат по 2,3 скилидки чесън, нарязани магданоз и керевиз.
Всеки буркан се залива със студената марината до извивката.
Запечатват се и се обръщат с капачката надолу.
Два дни се обръщат ,докато бензоата се разтвори.
После се прибират на хладно място за съхранение.
Идеални са в студените зимни дни за салати,гарнитури и като добавка към ястия.

понеделник, 15 септември 2014 г.

Ябълков пай



Предлагам ви да опитате един много фин,сочен, с богат плодов вкус десерт.
Приготвя се бързо и да ,няма грешка ,без мазнина.

Източник:тук
Продукти:

1кг.-ябълки
1ч.ч.-брашно
1/2ч.ч.-захар
100мл.- прясно мляко/пълномасленно/
3 - яйца
1 - бакпулвер
1 - ванилия
лимонови корички
1с.л.- ром
пудра захар за поръсване






В купа се разбиват с миксер яйцата със захарта до пухкав крем.
Брашното се смесва с бакпулвера.
Към яйчената смес редувайки се на порции се добавят брашното и прясното мляко.
Накрая се прибавят ванилията,лимоновите кори и рома.







Към кексовата смес се добавят предварително почистени и нарязани на тънки филийки ябълки.
Всичко се обърква добре с дървена лъжица.
Изсипва се в откопчаваща форма/застлана с хартия/.
Пече се в предварително загрята фурна на 180гр.,за 40 мин.
Проверява се с клечка за готовност.
След изпичането паят се оставя да се охлади напълно.
Поръсва се с пудра захар.
Ябълковия пай е идеално допълнение към чаша кафе.