сряда, 13 август 2014 г.

Печени патладжани


 За всички почитатели на патладжана-лесен,здравословен и много вкусен начин за приготвяне.Ако не сте пробвали, опитайте!


Продукти:

2 - големи патладжана
брашно
сол
червен пипер
зехтин

За салцата:

1 - домат
скилидка чесън
магданоз
сирене





Патладжаните се измиват и почистват от дръжките.
Нарязват се на кръгчета с дебелина 1см.
В голяма тава се слага хартия за печене.
Изсипват се няколко лъжици зехтин.
В чиния се слага малко брашно.
Патладжана се топва от двете страни в брашното.
След това в зехтина в тавата.
Редят се без да се застъпват.
Накрая се поръсват със сол и малко червен пипер.
Пекат се на 220гр.до златисто.
Пригответе салца от ситно накълцани домат/почистен от семките/,чесън,магданоз и сирене.





петък, 8 август 2014 г.

Пасти с фъстъчено масло




Рецептата е на Лорейн Паскал и дойде точно на време.Тъкмо се чудех как да оползотворя един буркан с фъстъчено масло. :)

Продукти:

150гр. -краве масло
2пак. -бисквити Роден край с какао
100гр. -пудра захар
300гр. -фъстъчено масло
200гр. -черен шоколад
1с.л.- олио
филирани бадеми /за поръска/





Бисквитите се разбиват с блендер.Добавя се пудрата захар и разтопеното масло.
Сместа се разбърква добре.После към нея се изсипва фъстъченото масло.
Бърка се с лъжица до получаването на хомогенна смес.
В малка тавичка/ около 20/20см /на дъното се поставя хартия.
Сместа се изсипва и разпределя равномерно.






Шоколада се начупва.Добавя се лъжица олио и за кратко се разтопява в микровълнова.
Излива се върху бисквитената основа и се заглажда.
Върху шоколада се поръсва с филирани бадеми.
Оставя се за два часа в хладилник.
С горещ нож се нарязват пастички и се сервират.





сряда, 6 август 2014 г.

Лятна манджа





Това ястие е най-вкусно ,когато е приготвено с пресни зеленчуци откъснати от домашната градина.Ако пък нямате такива отидете на пазара и си купете от някоя баба.


Продукти:

2гл.- кромид лук
6 - чушки
1- патладжан
2 -домата
2скил.- чесън
1 с.л.- червен пипер
1ч.л.-сол
олио




Зеленчуците се измиват и нарязват на ситно.
В дълбок тиган се сипва олио да покрие дъното.
Загрява се на котлона и се слага лука и чесъна.
След като лука стане прозрачен се прибавят чушките.
Задушават се при непрекъснато бъркане.
Като омекнат се слага и патладжана.
Готвенето продължава до пълното омекване на всички зеленчуци.
След това се добавя червения пипер.
Ястието се разбърква няколко пъти и веднага се изсипват доматите.
Непрекъснато се бърка, докато зеленчуците останат на мазнина.






 Идеално е, както топло така и студено поднесено!