четвъртък, 31 юли 2014 г.

Тарт с бадеми и круши




Днешното ми предложение е ронлив,топящ се с богата маслено-бадемова плънка тарт.Целия този разкош е гарниран с фин вкус на круши.Не пропускайте да го пробвате!


Продукти:

125 гр.- меко масло
100 гр.- кристална захар
1 -яйце
250 гр.- брашно
1 - ванилия

За плънката:

100 гр.- меко масло
100 гр.- пудра захар
100 гр.-млени бадеми
3 с.л.- брашно
1 с.л.-амарето
5 - круши
2,3с.л.-тъмна захар
50гр.-филирани бадеми/ за поръсване /






Най-напред се приготвя масленото тесто.
Мекото масло със захарта се разбиват на пухкав крем.
Добавя се яйцето и отново се разбива сместа.
После се добавя брашното и се бърка на по-бавни обороти до получаването на маслени трохи.
Тестото  се оформя с ръце на топка .Оставя се за 30 мин. в хладилник.
През това време се приготвя по същия начин плънката.
Разбива се маслото с пудрата захар , млените бадеми,брашното и амаретото.






Масленото тесто се изважда от хладилника и се разточва леко върху набрашнена повърхност.
После се прехвърля в откопчаваща форма/подмазана с масло и набрашнена/.
С пръсти се оформя борд от тестото по стените на формата.
Отгоре се разпределя бадемовата плънка.






Крушите се нарязват по дължина и се почистват от семките.
Подреждат се върху плънката със сърцевината нагоре.
В отворите на всяка круша се слага по малко тъмна захар.
Край тях се поръсва с филирани бадеми.
Пече се в предварително загрята фурна ,на 180гр.
Сервира се охладен .Може да се гарнира с бита сметана или топка сладолед.





събота, 26 юли 2014 г.

Бананов кекс






Продукти:

5 бр.-яйца
1 ч.ч.-захар
3 с.л.-тъмна захар
2 -банана
1/2ч.ч.-олио
2,1/2ч.ч.-брашно
1-бакпулвер
1-ванилия
30гр.-шоколадови капки
пудра захар за декорация






Яйцата се изваждат предварително от хладилника.
Разделят се белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на пухкав сняг с 2,3 лъжици от захарта.
Жълтъците се разбиват с останалата светла и тъмна захар.
Към тях се добавя олиото,предварително намачканите с вилица банани и ванилията.
Отново се разбива сместа.
След това постепенно се изсипва към белтъците като бъркането продължава.
Към брашното се добавя бакпулвера.След което на части се прибавя към яйчената смес.
Бърка се с миксер до пълното усвояване на брашното.
Накрая се прибавят шоколадовите капки и сместа се разбърква на ръка.
Изсипва се в подмазана и набрашнена кексова форма.
Пече се на 180гр. на само на долен реотан до пълното набухване на кекса.
В самия край на печенето се включва и горния реотан за 10 мин.
Готовият кекс се изважда от формата след като се охлади.
Поръсва се с пудра захар.