петък, 20 юни 2014 г.

Виенска торта "Сахер"




Тази толкова известна торта най-после се нареди сред кулинарните ми творения.Правих я по тази рецепта .Намалих количествата на продуктите за глазурата. Трябваше ми конфитюр от кайсии та взех ,че направих и него.Тъй или иначе ми беше в плановете,за да имам зимата, когато се вдъхновя от някой сладкиш. :)

Продукти:

6 - яйца
120 г - брашно
40 г -  пудра захар
120 г-  натурален шоколад
160 г- захар
120 г меко масло


За глазурата:

200 г-черен шоколад
200 г-захар
120 мл-вода
200г -конфитюр от кайсии




Шоколада се нарязва и стопява за кратко в микровълновата.Маслото също.
Отделят се белтъци от жълтъци.
Към маслото се прибавя пудрата захар,жълтъците и разтопения шоколад.
Сместа се разбива до гладък крем.
В отделна купа се разбиват белтъците с кристалната захар до пухкав сняг.
Добавят се белтъците и брашното към шоколадовата смес.Разбърква се внимателно.
Форма за торта/23см/се намазва с масло и към дъното се закрепва пекарска хартия.
В нея се изсипва сместа за блата и се заравнява.
Пече се на 180гр. за около 40мин. до суха клечка.
Готовият блат се изважда от формата като се обръща.
Оставя се на решетка да се охлади.






После се срязва на две половини по дължина.
Блатовете се слепват с конфитюр от кайсии.Измазва се и цялата торта.
Оставя се да попие конфитюрът.
Приготвя се глазурата като се кипва водата със захарта.
След като се стопи захарта се изсипва настърганият шоколад.
Бърка се до получаването на еднородна смес за 2,3 мин. и се отстранява от котлона.
Охлажда се, докато се посгъсти шоколада ,но да може да се излива.
Тортата се поставя на метална решетка върху съд ,за да се отече излишния шоколад в него.Залива се с глазурата и се оставя да стегне.
Декорира се по желание, в моя случай с кайсии и надпис от разтопен шоколад.


/Парче ще добавя утре :)/



    сряда, 18 юни 2014 г.

    Миди с ориз



    Продукти:

    500 гр.-пресни черни миди с черупки
    1ч.ч.- объл ориз
    1гл. - кромид лук
    1 -морков
    1 - домат
    3скил.-чесън
    1/2ч.ч.-бяло вино
    1ч.ч. -вода
    черен пипер
    сол
    лимон
    магданоз ,копър
    зехтин
    30гр.-масло






    Мидите се почистват от стърчащото мустаче.
    Черупките се изтъркват под течаща вода с твърда четка.
    Измиват се добре в няколко води.Ако има отворени миди се отстраняват.
    Мидите се слагат в тенджера  с чаша вода.
    Похлупват се и се варят / 5-6мин./,колкото да се отворят.
    Изваждат се и ако има неотворени миди се отстраняват.
    Водата от мидите се оставя, за да се добави към ориза.






    В дълбок съд се слага зехтин. Запържват се до омекване ситно нарязания лук,чесън и морков.
    Добавя се изимития ориз и се готви ,докато стане стъклен.
    Прибавя се домата нарязан на малки кубчета.Сместа се разбърква няколко пъти.
    Изсипва се половин чаша бяло вино, водата от мидите и още вода /общо 1ч.ч./.
    Посолява се и се оставя на тих огън ,докато ориза набъбне.
    Към ориза се добавят мидите, парченце масло и се разбърква.
    Оставя се на котлона до готовност,като се бърка от време на време.
    На финала се поръсва с черен пипер ,ситно нарязан копър,магданоз и малки кубчета лимон.
    Ястието се сервира и на масата се слага купичка за черупките.
    Идеално е с чаша охладено бяло вино.


    Да ви е вкусно!






    понеделник, 16 юни 2014 г.

    Сьомгова пъстърва на фурна




    Продукти:

    1 - сьомгова пъстърва
    1 - връзка копър
    2 - лимона
    черен пипер
    чесън
    сол
    персни картофи
    моркови
    чери домати
    тиквичка
    лук
    зехтин






    От двата края на почистената и измита пъстърва се правят прорези.
    Рибата се обтрива със сол и черен пипер отвън и вътре.
    В прорезите се пъхват резени лимон.
    В коремната кухина се слагат нарязани скилидки чесън,резени лимон и стръкове копър.
    Поставя се в тава застлана с хартия.






    Край нея се слагат почистени цели малки картофи,моркови нарязани на пръчици,парченца тиквичка,домати и лук.
    Зеленчуците се посоляват и поръсват с черен пипер.
    Всичко се залива със сок от лимон и струйка зехтин.
    Рибата се пече на 220 гр. до готовност.






    понеделник, 9 юни 2014 г.

    Тарталети с крем брюле






    Посочените продукти са за 12бр.тарталети . Диаметърът на формичките е 8см,а височината 3см.

    Продукти:

    За тестото:
    125 гр.-масло
    100 гр.-пудра захар
    1 - жълтък
    2 с.л.-студена вода
    ванилия
    400 гр.-брашно

    За крема:

    300 мл.-пълномаслена сметана
    3- жълтъка
    1 - яйце
    2с.л.-кристална захар
    ванилия

    За глазурата:

    6с.л.-кристална захар
    2с.л.-вода







    Към брашното се добавя нарязаното на кубчета масло.
    Смесват се ,докато се получат маслени трохи.
    Жълтъка се разбива с вода.
    Прибавя се към маслените трохи с ванилията.
    Омесва се еластично нелепнещо тесто.
    Разточва се на лист с дебелина 4 мм.
    С помощта на тарталетка се изрязват кръгчета от тестото.
    Слагат се на дъното на тарталетката.
    С притискане тестото се разпределя равномерно по дъното и стените.
    Готовите тарталети се слагат в хладилник за половин час.







    Изрязват се с подходящ размер кръгове от пекарска хартия.
    С тях се покрива тестото в тарталетите.
    Върху хартията се слагат бобени зърна/ориз/.
    Така кошничките ще запазят формата си при печене.
    Пекат се в предварително загрята фурна на 180 гр. за 15 мин.
    После се махат хартиите с бобените зърна.
    Печенето продължава още 10 мин.до приятен златист загар.
    Кошничките се вадят и се оставят да се охладят.






    През това време се слага сметаната в касерола заедно със захарта.
    Загрява се ,но не да завира.Отстранява се от котлона.
    Към нея се добавят разбити трите жълтъка ,цялото яйце и ванилията.
    Сместа се пресипва в каничка и с нея се пълнят кошничките.
    Слагат се във фурната на 180 гр. за около 15-20мин.
    Кремът в центъра трябва да се поклаща леко.
    Готовите тарталети се охлаждат.
    След това се прави глазура като се карамелизира захарта.
    Върху всяка тарталетка се слага по 1 супена лъжица карамел.
    Оставят се в хладилник до сервирането им.











    събота, 7 юни 2014 г.

    Гриловани патладжанови рулца


    Тези рулца  и са идеално предястие или гарнитура.Рецептата е подходяща също и за тиквички.
    Приготвят се бързо,вкусни са и ефектни.



    Продукти:

    2 -патладжана/големи/
    2,3 с.л.-зехтин
    сол

    За плънката:
    300 гр.-крем сирене
    3 с.л.- заквасена сметана/или гъсто кис.мляко/
    2 скил.-чесън
    копър
    черен пипер






    Патладжаните се измиват.
    Нарязват се по дължина на филийки с дебелина 0,5см и се посоляват.
    В загрят и подмазан грил тиган се запичат от всяка страна.
    По време на печенето всяка лента се намазва със зехтин преди обръщане.
    Изпечения патладжан се оставя да се охлади напълно.
    За плънката се разбива крем сиренето със заквасената сметана.
    Овкусява се с пресован чесън ,ситно нарязан копър и черен пипер.
    В края на всяка лента патладжан/от тясната страна/ се слага лъжичка от плънката.
    Намазва се тънко и по дължина,но не до края.
    Навива се на стегнато рулце като се започва от тясната страна към широката.
    Готовите рулца се подреждат в чиния за сервиране.





    сряда, 4 юни 2014 г.

    Плодов сладкиш с грис





    Продукти:

    1л.-прясно мляко
    1ч.ч.-грис
    1ч.ч.-захар
    ванилия

    200гр.-бишкоти Савоярди
    1ч.ч.-кафе еспресо/подсладено/

    Плодове /по избор/:

    6 бр.--кайсии
    300 гр.-череши/без костилки/
    10бр.-ягоди
    шепа касис
    10 гр.-желатин/за глазиране/





    Черешите се почистват от костилките.
    Половината кайсии се нарязват на кубчета,а другата част на полумесеци.
    Приготвя се чаша кафе и се подслажда със захар.






    Млякото се слага в тенджера на котлона да заври.
    Към него се изсипва гриса със захарта.
    Бърка се непрекъснато ,докато се сгъсти.
    На края се добавя ванилията.
    Отстранява се от котлона и се оставя/2,3мин/ леко да се охлади.
    Към крема с грис се добавят половината от кайсии и черешите.






    Във форма с откопчаващи стени се нареждат ред бишкоти предварително топнати в кафе.
    Върху тях се изсипва сместа от грис и плодове.Заглажда се.
    Отгоре се подреждат черешите,кайсиите,ягодите и се поръсва с касис.
    Желатина се приготвя с 1/2 течност,дадена в указанието на пакетчето.
    С лъжичка се поливат плодовете ,за да се глазират и запазят свежи.
    Сладкишът се оставя за няколко часа в хладилник да стегне.
    След това се освобождава от формата като се прокарва нож по стените й.





    Сладко от череши




    Продукти:

    1200гр.-черши
    800гр.-захар
    100мл.-вода
    1ч.л.-лимонена киселина






    Черешите се почистват от костилките.
    Слагат се в дълбока тенджера.
    Насипват се със захарта и се добавя водата.
    Тенджерата се слага на котлона .
    След като заври сместа температурата се намаля.
    Периодично се обира пяната.







    Сладкото се вари на тих огън ,докато капка от сока се задържи на ръба на чиния.
    Отстранява се от котлона и се добавя лимонената киселина.
    Разбърква се и,докато е горещо се насипва в измити и подсушени бурканчета.
    Затварят се с капачка и се обръщат.
    Оставят се така ,докато напълно се охладят.