събота, 31 май 2014 г.

Рогчета




Тези рогчета ги видях при Heavenly in the kitchen  и веднага реших да ги пробвам.Получиха се с хрупкава коричка , отвътре ронливи и много вкусни.
Специални благодарности на авторката за тази чудесна рецепта!



 /Копирам рецептата,защото нищо не съм променяла./
Продукти:

4 бр. -яйца
200 мл.- прясно мляко
300 гр. -маргарин/ Белла класик/
1/2 -кубче/ прясна/  мая
1 ч.л.- сол
1 с.л- захар
1 кг.- брашно
300 гр. -сирене






Прясното мляко се затопля. В него се разтваря маята със захарта.
Яйцата се разбиват (оставя се един жълтък за намазване) и към тях се добавя прясното мляко. Маргаринът се разтапя. 
Брашното се слага в съда за месене. 
Към него се добавят разтопения маргарин и яйчената смес. 
Замесва се средно твърдо тесто. 
Изкарва му се въздуха като се удря около 20-25 пъти.







От полученото тесто се оформят 21 топчета.. 
Всяко се разточва на  кръг с диаметър 12см.
В единият  край се поставя натрошено сирене. 
Навива се на пуричка и се поставя в тава.
Оформени втасват за около 30 мин.
Намазват се с разбит жълтък с лъжица пр.мляко. 
Пекат се на предварително загрята фурна /200гр./до златист цвят.





Опитайте ще ви харесат!

четвъртък, 29 май 2014 г.

Баницата на Надето




Тази вкусна баница я видях при Роси,а тя се е вдъхновила от Надето.
Горещо я препоръчвам на всички любители на пицата.
Вкусна е  топла, а в студен вариант е идеална за парти хапки.



 Продукти:

1 -пакет фини кори за баница / 400 гр./
60 гр.- краве масло
1  - яйце
80 гр.- сирене крема
1- домат
1- тиквичка
300 гр.-шунка
250 гр. -кашкавал
100гр- краве сирене

шарена сол,копър,сол,черен пипер





Тавата се покрива с хартия за печене.
Маслото се разтопява,а тиквичката и домата се нарязват на тънки шайби.
Кашкавала се настъргва на едро ренде,а копъра се нарязва на ситно.
Яйцето се разбива с крема сиренето и се поръсва с черен пипер.
Дъното на тавата се намазва с масло.
Три кори се намазват до половината с разтопеното масло и се прегъват наполовина.Редят се в тавата една върху друга.
Мажат се с 2,3с.л.от яйчената смес.







Нарежда се слой от тънко нарязана шунка.
От горе се слагат две кори,намазани до половината с масло и прегънати.
Върху тях пак се нанася яйчена смес.
Следва ред тиквички,сол, копър и всичко се поръсва с половината кашкавал.
Следват пак две кори и от горе  яйчена смес.
Редят се шайби домати и от горе се натрошава сиренето.
Поръсва се с чубрица и шарена сол.
Поставят се последно две намазани кори.
От горе също се намазват с масло.
Баницата се пече в  загрята на 200гр. фурна около 30 мин.
На края се поръсва  с останалата част от кашкавала и шайби маслини.
Връща се във фурната за 5 мин. да се разтопи кашкавала.
Поръсва се по желание с копър или магданоз.
Оставя се да се охлади преди нарязване,за да се стегне.


Добавете в кулинарния си тефтер още едно вълшебство!



вторник, 27 май 2014 г.

Пилешко вретено с пушен бекон




Продукти:

4 бр.-пилешки гърди
8бр.-лентички пушен бекон
3 -големи моркова
10бр.-/ дребни/ пресни картофа
2скил.-чесън
1 с.л.-горчица
1 с.л.-соев сос
100 гр.-кашкавал
4 бр.-/малки/ кисели краставички
1ч.л.-сол
черен пипер
50гр.-краве масло
1/2ч.ч.-бира





В пилешките гърди странично се прави малък отвор .
Ножът се прокарва водоравно през вътрешността им.
Внимава се да не се пробият/ако това се случи затворете с клечки за зъби/.
Посоляват се и се намазват със соев сос, горчица и ситно нарязан чесън.
В отвора на всяка пържола се слага пръчица морков,кашкавал и краставичка.
Завиват се с ленти пушен бекон.





Подреждат се в Крок-пот или съд за печене.
Добавят се цели дребни пресни картофи и нарязани моркови.
Поръсват се с черен пипер.
Отгоре се слагат парченца краве масло.
Добавя се малко бира.
Пекат се на II степен за 4 часа.
/Ако се ползва друг съд се завиват с фолио и се пекат на 220гр.за 1час.
След това се маха фолиото и се оставят във фурната до златист цвят./



понеделник, 26 май 2014 г.

Сладко от ягоди




Продукти:

1 кг. - ягоди
800гр. - захар
1ч.л./равна/- лимонена киселина

/Вода не слагам,защото ягодите са достатъчно сочен плод/




Ягодите се почистват от дръжките и се измиват добре.
Слагат се в дълбока тенджера и се посипват със захар.
Оставят се да престоят 2,3 часа,докато пуснат малко сок.
Слагат се на котлона и се загряват до завиране.
След това се намаля температурата.
Периодично се отстранява пяната.
Бъркат се  с дървена лъжица, колкото се може по-малко,за да останат цели.
Сладкото е готово,когато капка от сока се задържи цяла върху студена чиния.
Сладкото се отстранява от котлона. Веднага се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Насипва се горещо в предварително измити и добре подсушени бурканчета.
Затварят се и веднага се обръщат с капачката надолу.
Така престояват до пълното им охлаждане.
Може да стерилизирате за 10 мин.




сряда, 21 май 2014 г.

Сладкиш с пудинг ванилия





Вдъхновението за приготвянето на този вкусен сладкиш дължа на моите приятелки от фейсбук.Благодаря ви момичета! 

Адаптирано от  тук.
За блата:


3 яйца
1ч.ч. - захар
1/3ч.ч. -прясно мляко/сок от портокал/
1/2ч.ч. -олио
1,1/2 ч.ч.- брашно
3с.л. - какао
1 бакпулвер
1 ванилия
 
За крема:


2пак.пудинг д-р Йоткер с варене/1ванилия,1банан/- приготвен по упътването.
1/3ч.ч.-захар
1л.-прясно мляко

За декорация:

200мл.- сладкарска сметана 
ягоди





Яйцата и захарта се разбиват с миксер.
Добавят се олиото и прясното мляко.
Брашното се смесва с какаото,ванилията и бакпулвера.
Изсипва се към сместа и се разбърква добре.
Получената кексова смес се прехвърля в подмазана и набрашнена форма/тавичка/за печене.
Изпича се в предварително загрята на 180гр. фурна до суха клечка.
Оставя се да се охлади.









Докато се пече кекса се приготвя пудинга според указанията на опаковката.
Правят се дупки в блата с помощта на уред за почистване на ябълки.
После се залива с крема.Върху него се посипват натрошените изрезки от блата.
Сладкишът се оставя в хладилник за 3 часа да стегне.
След това се намазва с разбита сметана и със сладкарско гребенче се правят ивици.
Гарнира се с ягоди или друг плод по избор. 









понеделник, 19 май 2014 г.

Медена торта




Нов прочит на тази изпитана и много вкусна торта.Представям ви я във вариант с шоколадова декорация.

Продукти:

За блатовете:

2 бр.-яйца
1 ч.ч.-кристална захар
1 ч.л.-сода бикарбонат/погасена с лимонов сок/
1/2 пак.-масло/70-80гр/
2 с.л.-мед
3 с.л.-какао
1 с.л.-канела
2 ч.ч.-брашно

За крема:

1 л.-пр.мляко
1 ч.ч.-захар
4 бр.-жълтъци
7 с.л.-брашно
ванилия
70 гр.-масло

Ганаш:

250 мл -сладкарска сметана
200 гр.- черен шоколад

За декорация:

филирани бадеми
кандирани черешки





Блатове:

В млековарка се разбиват яйцата със захарта на водна баня.
Поставят се на котлона и бъркането с миксер продължава ,докато кристалчетата захар се стопят и се получи пухкав крем.
Отстранява се сместа  и се добавя содата, погасена с няколко капки лимонов сок.
Разбърква се и се връща на котлона.Добавят се маслото,меда ,какаото и канелата.
Всичко се разбърква до еднородна консистенция.Оставя се на страни да се охлади.
После се добавя брашното ,докато се получи тесто.Оставя се да се охлади. Дели се на 5 еднакви части.
Всяка се разточва с диаметъра на тортената/24см/ форма,в която ще се сглобява тортата.
Блатовете се пекат на пекарска хартия или в подмазана с масло и поръсена с брашно тава.
Фурната е предварително загрята на 180гр.


Крем:

Млякото и захарта се разбъркват на котлона.
Отделно се разбиват жълтъците с вода и се добавя брашното, докато сместа стане с консистенцията на боза.
След това се изсипва на струйка към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
Вари се до получаването на гъст крем.
На края се добавят ванилията и маслото.Крема се покрива с фолио и се оставя да се охлади.


Ганаш:

Загрява се сметаната без да завира и се отстранява от котлона.
Към нея се изсипва нарязания шоколад.
След 3,4мин се разбърква с тел до получаването на гладка лъскава смес.
Оставя се леко да се сгъсти,но да е течен.










Сглобяване:

В тортена форма се редуват блатовете с крема.
Върху последния блат няма крем.
Оставя се в хладилника за няколко часа да  стегне.
Залива се от горе с течен шоколадов ганаш/не я слагайте веднага в хладилник,за да не се напука/ и се оставя да стегне.
Изважда се от формата и борда се покрива с предварително запечени филирани бадеми.
Другата част от ганаша се оставя още да стегне така ,че да е подходящ за шприцоване.
Правят се розички и се декорират с черешки.
Най-вкусна е на следващия ден.



сряда, 7 май 2014 г.

Лучник




Продукти:

3 ч.ч.- брашно
1 пак.суха мая
1 ч.ч.-хладка вода
4 с.л.- кисело мляко
1 с.л.- захар
1 ч.л.- сол
2- яйца/1 жълтък се ползва за намазване/
2 с.л.- олио

За плънката:

3 големи глави стар лук
2 връзки пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка копър
сол
черен пипер
2 с.л. -олио
20 гр.- краве масло

За поръсване-черен или бял сусам






Първо се замесва тесто.Маята се разтваря в хладката вода със захарта и малко брашно.
Оставя се да шупне.Прави се кладенче в брашното .
Слагат се яйцето,млякото, шупналата мая ,олиото и солта.
Замесва се средно твърдо тесто.Покрива се и се оставя да втасва.
През това време се измиват и почистват двата вида лук и копъра.
Нарязват се.В тиган с малко олио се задушава най-напред стария лук да омекне.
Добавя се парче масло и пресния лук заедно с копъра.
Плънката се овкусява със сол и черен пипер.
Оставя се да се охлади.





Две трети от тестото се точи на кръг с диаметър по-голям от тавата за печене.
Слага се в подмазаната тава така, че да пада извън стените й.
Изсипва се лучената плънка и се разпределя равномерно.
От останалото тесто се точи кръг с диаметъра на тавата.
С него се покрива сместа. От горе се загръща с тестото извън тавата като се прищипва за украса.
Готовия лучник се надупчва с вилица и се маже с разбит жълтък с малко олио.
Поръсва се по желание с черен /бял/сусам.
Изпича се на 180 гр. до готовност.



петък, 2 май 2014 г.

Сладкиш Дунавски вълни


  


След като видях този вкусен сладкиш тук при Снежи запретнах ръкави и най-после е и в моя блог.Вместо вишни използвах череши от сладко.Получи се сочен  десерт с богат вкус.Ако все още не сте го правили не отлагайте повече,а побързайте да зарадвате вашите близки.





Продукти за блата:

200 гр.-масло
1 ч.ч.-захар
5 яйца
2 ч.ч.-брашно
1 бакпулвер
щипка сол
1 ванилия

2с.л.-прясно мляко
3с.л.-какао

около 20-30 череши от сладко/пресни вишни,от компот или замразени без костилки/


 Продукти за крема:

500 мл.-прясно мляко
1 пудинг ванилия на Йоткер
100 гр.- захар
50 гр.-масло

Продукти за ганаш:

250 мл-течна сметана
200 гр.- готварски шоколад






Маслото трябва да е меко.Разбива се с миксер заедно със захарта,ванилията и малко сол.
Към получения пухкав крем се добавят едно по едно яйцата като се разбърква след всяко.Бакпулверът се добавя към половината брашно.
Изсипва се  към яйчено-маслената смес.Разбива се с миксера.
После се изсипва и останалото брашно.Разбърква се отново.
Отделя се една трета от кексовата смес.
Към нея се добавя какаото и малко прясно мляко.Разбърква се.
Жълтата смес се изсипва в подмазана и набрашнена форма за торта/24см/.
Върху нея се разпределя какаовата смес.
Отгоре се нареждат черешите/вишните/и леко се натискат да потънат.
Пече се на 180 гр. в предварително загрята фурна до суха клечка./около30 мин./.
Изважда се върху решетка да се охлади.





През това време се приготвя крема .
Прясното мляко със захарта се слага на котлона да заври.
Нишестето се разтваря с малко от млякото.
Добавя се на тънка струйка при непрекъснато бъркане към млякото.
След като се сгъсти се отстранява от котлона и се добавя маслото.
Разбърква се и се оставя леко да се охлади.

Охладеният сладкиш се връща в тортената форма.
Върху него се изсипва кремът.
Оставя се да стегне в хладилник.






През това време се приготвя ганаш.
Сметаната се загрява/без да завира/ .
Отстранява се от котлона и към нея се добавя нарязан шоколад.
Сместа се оставя за няколко минути да престои.
След това се разбърква до получаването на гладък и лъскав крем.
Оставя се за 10 минути в хладилник да се охлади и леко да се сгъсти.
С получения шоколадов ганаш се залива сладкишът.
Правят се ивици с кухненско гребенче.