сряда, 26 февруари 2014 г.

Сладкиш с какаови топчета





Остана ми един блат от тортата от предния пост.Преобразих го във вид на топчета,които отлежаха във фризера .Така се появи днешния сладкиш.


Продукти:

3бр.-яйца
1ч.ч.-захар
150гр.-краве масло
1-бакпулвер
1-ванилия
настъргана кора от лимон
около4ч.ч-брашно
2-ябълки/нарязани на малки кубчета/
3с.л.-галета
пудра захар за поръсване

За какаовите топчета:
/ най-удобно е да се направят предварително/

 2бр.- яйца
 3/4ч.ч.- захар
1/2ч.ч.-олио
1/2ч.ч.-кис.мляко
1 и 1/2 ч.ч.- брашно
3с.л.-какао
1 -ванилия
1-бакпулвер
2,3с.л.-мед /течен/

От продуктите/без меда/ се приготвя кексова смес,която се изпича в тава.След като се охлади кекса се начупва в купа и се добавят 2,3 с.л. разтопен мед.Намачква се,докато се обедини във вид на тесто.Късат се парчета и се оформят на еднакви топчета ,колкото голям орех. После се завиват с фолио и се слагат във фризера да замръзнат.





Ябълките се почистват и нарязват на ситно и се заливат със сок от лимон да не потъмняват.Добавя се галетата  и се разбъркват.






След това се приготвя масленото тесто.
Яйцата и захарта се разбиват.
Добавят се мекото масло,ванилията и лимоновите кори.
Към получената смес се прибавя на порции брашното с бакпулвера.
Количеството на брашното е толкова ,че да се получи твърдо тесто.
Тестото се разделя на две еднакви половини.Едната се завива с фолио и се слага във фризера да стегне.През това време другата половина от тестото се поставя на дъното на съда/с диаметър 24см/ за печене .
С ръце/може да се разточи/ се разпределя равномерно така ,че да се оформи борд/4см/.
Нареждат се замразените шоколадови топчета.Между тях се слагат нарязаните ябълки с  галетата.Притискат се с малка лъжичка да се уплътнят.
Отгоре се настъргва на едро ренде другата половина от тестото.
Сладкишът се слага в предварително затоплена фурна на 180гр.
Пече сеоколо 40мин. до златист загар.Поръсва се с пудра захар.
Реже се след като се охлади напълно.




сряда, 19 февруари 2014 г.

Шоколадово боровинкова торта и ЧРД





По случай рожденият ми ден Ви каня макар и виртуално да се почерпите за мое здраве!
Радвам се,че за пореден път споделям с вас моя празник!




Източник:http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/
За блатовете:
/ за форма с диаметър 20см/
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе





Направих двойна доза за форма с диаметър 24 см.
Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбиват и се добавят към сухите съставки.
Всичко се разбърква добре.
Накрая се добавя горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.





Сместа разделя на две равни части. Изпичат се два блата/всеки за 40-45мин./ в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Готовите блатове  се охлаждат напълно и след това всеки се разрязва на 2 равни части.
Получават се 4 блата.Ползвах 3 от тях за тортата ,а четвъртия го трансформирах за следващ сладкиш. :)






Блатовете се слепва с крем по избор и се стягат в ринг.
Ползвах готов шоколадово маслен крем,който смесих със сладко от боровинки.
Тортата се оставя да престои няколко часа в хладилник.
След това се измазва със смес от масло и пудра захар.
Отново се оставя да стегне в хладилник.
Облича се с фондан и се декорира.




понеделник, 10 февруари 2014 г.

Пълнена кисела зелка








Продукти:

1-кисела зелка
500гр.-кайма
1ч.ч.-ориз
1-гол.морков
1гл.-кромид лук
1/2стр.-праз
3-скил.чесън
2бр.-домати/ консерва/
3с.л.-олио
черен пипер
кимион
чубрица






Зелката се поставя в голяма тава.Внимателно се разлистват 5,6слоя листа.
Сърцевината се отстранява с нож.
Плънката се приготвя като се запържват ситно нарязания лук,чесън и моркова до омекване.Накрая се слага нарязания праз.
После се добавя измития ориз и готвенето продължава, докато стане стъклен.
Прибавят се каймата, доматите и се бърка,докато се разпаднат.
Сместа се овкусява с чубрица,кимион и черен пипер.
Към нея се изсипва  половин чаша зелев сок.
Оставя се на  котлона да къкри, докато течността изври.
Плънката се поставя в центъра на зелката и се оформя на топка.
После се загръща плътно с листата от зелето.
Върху тях отново се слага тънък пласт плънка.
Пак се покрива със останалите зелеви листа.
Притиска се с ръце ,за да се придаде хубава форма.
После се слага в глинен гювеч.Добавя се  зелев сок и вода .Изпича се за 2часа на 200гр.
В моя случай  ястието приготвих в Крок-Пот на IIстепен за 4 часа.
После се зачича на грил във фурната за 10мин.





 По желание може да се гарнира с бял сос.Да ви е вкусно!



четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Свински джолан със сос от нар и пълнен лук




Продукти:
1бр.-свински джолан
4-5бр.-червен лук
400гр.-гъби печурки
2бр.-моркови
1бр.-ябълка
3,4с.л.-сос от нар
1с.л.-червен пипер
50гр.-масло
1/2ч.ч.-червено вино
5,6скил.-чесън
2с.л.-олио
кимион
сол

Плънка за лука:
сърцевината от лука/нарязана ситно/
2скил.-чесън
1бр.-червена чушка/консервирана/
1бр.-домат/консервиран/
1ч.ч.- Арпа фиде
шепа стафиди
2,3с.л.-олио
кимион
черен пипер
1/2ч.л.-сол

Джоланът се осолява и шпикова със скилидки чесън.
В тиган се загрява малко олио и се запечатва от всички страни.
Изважда се и се овкусява с черен пипер,кимион.
В същия тиган се запържват нарязаните гъби,докато им се изпари течността.
Посоляват се на вкус.
В Крок пот/глинен съд/се изсипват гъбите,нарязаните на едро моркови и ябълка.
Слага се джоланът и край него се поставят пълнените глави лук.

За приготвянето на лука най-напред се почиства от люспите .
Цял се бланшира във вряща вода за 3,4мин.
После се резва дъното и от горе капачетата,които се запазват.
Избутва се сърцевината.Остават два три слоя от външната обвивка.
Приготвя се плънката.
В тигана  се слага малко олио,нарязани на ситно сърцевината от бланширания лука,червената чушка,стафидите .Запържват се до омекване.Прибавя се арпа фидето и се разбърква за 3мин.
Добавя се домата и готвенето продължава.Сместа се овкусява с щипка сол,черен пипер и кимион.
С готовата плънка се пълни лукът ,който е подреден край джолана.Поставят се капачетата.
Така приготвено ястието се залива с червеното вино.
Джоланът се намазва със смес от сос от нар,1с.л.червен пипер и разтопено масло.
Крок пота се включва на IIстепен за 4 часа.
/Ако се приготвя в глинен съд се поставя във фурната на 220гр.за половин час.После температурата се намалява на 180гр.и се готви 2часа./
След приключването на програмата се запича във фурната на грил за 10 мин.
Да ви е вкусно!