понеделник, 23 декември 2013 г.

Английски коледен кейк

 

 

Пожелавам на всички  Весели Коледни празници!


Източник:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=137696.0
Продукти:

500 гр.- стафиди
100 гр.- сушени кайсии/ нарязани на дребно/
150 гр.- сушени череши/ нарязани на половинки/
100 гр.- орехи /нарязани/
100 гр.- бадеми/ нарязани /
75 гр.- портокалови кори/ нарязани на ситно/
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л.- портокалов сок
100 мл.- коняк
1 с. л.- канела
1/2 ч. л.- смлян карамфил
1/2ч.л.- смлян джинджифил

От вечерта се накисват и се оставят на хладно.

За кекса:

250 гр.- масло
3 с. л.-  мед
200 гр.- кафява захар
150 гр.- бяла захар
350 гр.- брашно
6 -яйца
1 бакпулвер
100 гр.- смлени бадеми
5 с. л.-коняк





На следващия ден:

Включва се фурната на 150 гр.
Застилат се с пекарска хартия дъното и стените на форма или метална кутия/диаметър 22 см и височина 17 см/.




В купа се слагат мекото масло,  меда,  кафявата захар и бялата захар.
Приготвя се  брашното.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа.Слага се по 1 с. л. брашно. Разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Към останалото брашно се добавят бакпулвер , смлените бадеми и плодовата смес.
Всичко се изсипва към яйчено-маслената смес и се разбърква добре с лъжица.
Изсипва се във формата, заглажда се.
Отгоре се слага пекарска хартия.
Кексът се пече 2,5 часа в предварително загрята фурна на 160гр., докато клечката излезе суха.
След изпичане се надупчва на няколко места и се залива с 5 с. л. ром.
Оставя се така 30 мин.без да се изважда от формата.
След това се вади на решетка до пълното му изстиване.
Завива се с фолио, прибира се в металната кутия и се оставя на студено.
Така се съхранява около месец  до Коледа.
През няколко дена се напръсква с коняк/или портокалов сок.





По Коледа стават чудеса!



събота, 21 декември 2013 г.

Коледни сладки



 
Всяка година правя дребни сладки и тази не е по-различна от друга.Рецептите са изпитани и популярни.Представям  визията им от тази година.
Желая на всички Весели празници!


Линцерови сладки
/по рецепта на Наталина/





Продукти:
500 г брашно
250 г краве масло
200 г пудра захар
настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване


Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
  Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
  По желание прибавяме лимонената кора.
  Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник).
  Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
 Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
 Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
 Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
  Линцеровите сладки седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.














петък, 20 декември 2013 г.

Мини щолени





Миналата година правих щолен и всички много го харесаха.
След като видях при Йоли нейните симпатични Мини щолени реших да ги пробвам.
Благодоря ,Йоли !





Спазила съм нейната рецепта,за това я копирам.Разликата е,че сушените плодове и ядките добавих след втасването на тестото.

Продукти за 16 мини щолена
1- яйце
2 с.л. -течен мед
40 гр.- захар
ванилия
1 ч.л.- настъргана лимонова кора
70 гр. стопено масло + 2 с.л. стопена мас 
10 гр.- суха мая
100 мл.- хладко прясно мляко
50 гр.- нарязани сушени плодове по избор
30 гр.- тъмни стафиди
70 гр.- цели бадеми
250 гр.- брашно
200 гр.- бадемов марципан
30 гр.- меко масло за намазване
пудра захар за овалване






Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко ,в което има 1с.л.захар.
Оставя се да шупне на топло за 10мин.
Отделно се разбива яйцето със захарта и меда. Добавят се двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Всичко се разбърква и с брашното се замесва средно твърдо тесто.Оставя се на топло да удвои обема си./ползвах загрята на 50гр.фурна/
След това към тестото се добавят сушените плодове, стафидите , бадемите и се премесва.
Тестото се нарязва на 16 еднакви парчета.Всяко пърче се притиска с ръка ,за да се получи малка плоска питка/може и с точилка/ и в средата се поставя фитил от марципана.Завива се във формата на щолен.Така оформени се подреждат върху пекарска хартия в тава и се оставят на топло за още 20-30мин.Пекат се в предварително загрята на 180гр.фурна за 20-25мин.или до порозовяване.Горещи се мажат с разтопено масло и се овалват веднага в пудра захар.
След като напълно се охладят може да се съхраняват в кутия или просто да се завият с фолио.





По Коледа стават чудеса!





сряда, 18 декември 2013 г.

Меломакарона




 За първи път правя тези гръцки сладки.Много ми напомнят на нашите традиционни меденки.Промених количествата на продуктите за сиропа.Хареса ми,че може да се направят предварително и по-късно да се сиропират.
Благодаря за рецептата и подробните инструкции на Мария от My Cooking Book Blog !

Продукти:

1ч.ч.-олио/зехтин/
1ч.ч.-захар
100мл.-коняк
1/2ч.ч.-сок от портокал
настъргана кора от портокал
1ч.л.-микс от коледни подправки/канала,карамфил,джинджифил/
2ч.л.-бакпулвер
1ч.л.-сода бикарбонат
щипка сол
около 700гр.брашно

За сиропа:

1ч.ч.-захар
4с.л.-мед/твърд/
1,1/2ч.ч.-вода

За поръсване:

1ч.ч.-смлени орехи

                       Олиото и захарта се разбъркват с миксер ,докато захарта се разтопи.
Добавя се портокаловият сок, в който се разтваря содата.
Към получената смес се добавят коняка, настърганата портокалова кора и на части брашното смесено с подправките и бакпулвера.Меси се средно твърдо тесто.
От него се оформят топчета с големината на орех,после с длани се правят на къс фитил.
Всеки фитил се притиска към онази част от кухненско ренеде,която е  за нарязване на кашкавал.Така се получава прорез.Може просто да се притиснат от горе с вилица.
Редят се в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 180°С за около 20-25 минути.
Сиропират се след като изстинат може и на следващият ден.
Продуктите за сиропа се смесват в тенджера  и се загряват до завиране.След като се стопи захарта се отстранява от котлона.Сладките по няколко се потапят в топлия сироп.Оставят се да престоят, докато се напоят/според вашия вкус/ и от време на време се обръщат.
Ако сиропът изстине се загрява отново.
Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се поръсват със смлени орехи.
Подреждат се в поднос или в кутия. 

По Коледа стават чудеса!