петък, 22 ноември 2013 г.

Дюнер с пилешко месо





Предлагам ви бързи и много вкусни дюнери.Може да си ги приготвите в момента или предварително .Оставете  ги в хладилник и  ги изпечете на следващия ден.Те станаха любими на мен и моето семейство.Надявам се и вие да ги харесате!



Продукти:

4 листа-Одрински кори
2бр.-пил.паржоли от бутче
1гол.-морков
3бр.-кис.краставички
3стр.-пресен лук
1шепа-замразена царевица
80гр.-кашкавал
1с.л.-олио
1с.л.-соев сос
черен пипер






Бялата част на лука се нарязва на ситно,а моркова на жулиени,пилешкото на малки хапки.
Поставят се в тиган с малко олио и се овкусяват със соев сос и черен пипер.
Задушават се до готовност.Накрая се прибавя царевицата.
Преди да се острани тигана от котлона се поръсва  настъргания кашкавал.
Сместа се оставя да се охлади.
През това време се нарязват киселите краставички на пръчици.
Един върху друг два листа кори и се режат през късата страна на две равни части.
Приготвят се по същия начин още две кори.
Сместа с пилешкото се дели на четири части, за четири дюнера.
На широката част се слагат няколко стръкчета пресен лук и от горе с лъжица се поставя от охладената пилешка смес и няколко кисели краставички./Сместа не се слага до края за да може да се прегъне./
От страни се прегъват корите и се завиват на стегнато руло.
По същия начин се приготвят и останалите 3 дюнера.
На котлон се загрява сух тиган . Дюнерите се изпичат от всички страни като се въртят постоянно.
Да ви е вкусно!





понеделник, 18 ноември 2013 г.

Чийзкейк със сос от нар




За блата:

   
2 1/2 ч.ч.-натрошени бисквити
   
2 с. л.- захар
   
½ ч. л.- канела
   
1/2 ч.ч.- масло/разтопено/ 

За крема:

    
600гр.- крем сирене /на стайна температура/
    
400гр.-подсладено кондензирано мляко
    
¼ ч.ч.- лимонов сок
    
ванилия
    
щипка- сол
    
3- яйца


За сос от нар:

    
3с.л.-  захар
    
1с. л.- царевично нишесте
    
1 ч.ч.- сок от нар








Бисквитите се стриват на ситни трохи и се смесват със
захарта и канелата в малка купа .     Добавя се маслото и се разбърква добре.Сместа се разпределя с притискане  по дъното и стените на тортена форма/20см.диаметър/Оставя се в хладилник за 30 минути.






В голяма купа се разбива крем сиренето на средна скорост до гладък крем . 

Бавно се добавя кондензираното мляко ,после лимоновия сок , ванилията и солта .Яйцата се слагат едно по едно и сместа продължава да се разбърква на ниска скорост./Не се бърка прекалено много, за да не се вкарва много въздух ./ Готовата смес се изсипва върху блата от бисквитените трохи и се пече в предварително загрята на 160гр.фурна за 45-50мин.Към края се проверява с клечка дали е готов чийзкейкът./Трябва да наподобява консистенцията на крем карамел./Оставя се да се охлади напълно.След това чийзкейкът се вади от формата внимателно. 




 
В касерола  се смесват захарта и сока от нар.Поставят се на котлона. След като сокът заври се добавя при непрекъснато бъркане разтвореното в малко вода нишесте. След като соса  се сгъсти се отстранява от котлона .Оставя се да се охлади.Готовият сос се излива равномерно върху чийзкейкът.

Оставя се най-малко за 2часа в хладилник да се стегне добре.
Декорира се със зърна от нар. 







 

  

вторник, 12 ноември 2013 г.

Торта за следобеден чай






Източник:http://retete.bucatarmaniac.ro/2012/01/prajitura-cu-foi-de-miere-si-crema-de.html

 Продукти:

 1ч.ч.- захар

 100гр.- масло
 3с.л.-  мед
 1/2ч.ч.- пр. мляко
 750грама брашно 
 3 яйца 
 10 гр.- бакпулвер

За крема : 


800 мл.- пр.мляко 
1/2ч.ч.- грис 
1/2ч.ч.-  захар 
1 ванилия
150грама масло+1/2ч.ч.-пудра захар
 200гр. -конфитюр от кайсии
 пудра захар-за поръсване










Най-напред се приготвя крема . Загрява се прясното мляко със захарта.
След като заври се изсипва при непрекъснато бъркане гриса.
Вари се до сгъстяване.Накрая се добавя ванилията.Оставя се да се охлади напълно.
Маслото трябва да е меко ,но не течно.Разбива се на крем с пудрата захар.
Към него се добавя студения грис и се разбива с миксера.

Изрезките от блатовете си начупват ситно и се смесват с конфитюра.







В касерола се слагат захарта, меда , маслото и мляко  и се загряват при  непрекъснато разбъркване. След като се стопи маслото и захарта се разтвори се отстранява от котлона.Сместа  се оставя да изстине. 
Яйцата се разбиват с тел и се прибавят с бъркане към охладената смес. 
Брашното се смесва с бакпулвера и на части се добавя към сместа.
Бърка се и след това се омесва до средно твърдо тесто.Тестото се разделя на 6 равни части . 
Всяка се точи тънко/2-3мм./във формата на правоъгълник с размери 20/28см.
С вилица се надупчват преди печене.
В предварително загрята на 200гр.фурна се пекат до леко порозовяване/за 5-8мин./
Изваждат се и веднага се изрязват крайчетата така ,че да се вместят във формата.








Тортата се сглобява като се поставя във формата блат после крем,блат ,крем,блат ,конфитюра и така се изреждат.Върху последния блат се поставя фолио и от горе се слага нещо тежко.
Тортата се оставя за една нощ в хладилника.
На следващия ден се вади от формата и се поръсва със пудра захар.






петък, 1 ноември 2013 г.

Свински джолан в Crock-Pot







 Продукти:

1 свински джолан
500гр.-попски лук
2бр.-моркови
400гр.-гъби
1/2ч.ч.-червено вино
30гр.-масло
чесън
черен пипер
2с.л.-олио
1с.л.-мед
1с.л.-червен пипер
сол







Джоланът се прорязва и се обтрива със сол.
Правят се прорези и се шпикова със скилидки чесън.
Поръсва се с прясно смлян черен пипер.
Поставя се в загрят тиган с малко олио.
Запечатва се от всички страни.
Изважда се в отделен съд.
В същия тиган се слагат почистените и нарязани гъби.
Запържват се ,докато се изпари водата.
Добавя се парченце масло и нарязаните на едро моркови и почистените цели глави лук.
Зеленчуците се посоляват.
Запържват се няколко минутки.Добавя се виното и се оставят на котлона да се поизпари.
След това се изсипват на дъното на Крок-пота/или в керамичен съд/
Върху зеленчуците се поставя джоланът.








Намазва се с предварително разбъркани мед, червен пипер и малко масло. 
Срязва се една глава чесън и се слага край месото.
Похлупва се и се готви на II степен 4 часа.
После се запича на грил във фурната до апетитен златист загар.