четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Милинки




Продукти:

2ч.ч.-прясно мляко
1кубче-свежа мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-олио
около700гр.-брашно

За глазурата:

125гр.-разтопено масло
3с.л.-брашно
1ч.л.-сол
100мл.-топла вода






Маята,захарта лъжица брашно се разтварят с половин чаша леко затоплена вода.
Оставя се на топло за 10мин.да шупне.







Към брашното се прибавя солта,затопленото прясно мляко,олио и шупналата мая.
Замесва се средно меко, нелепнещо тесто.
Оставя се да удвои обема си.
После се оформят топчета с размера на голям орех.
Топят се в предварително разтопеното масло.
Редят се в подмазана тава едно до друго.
Оставят се да бухнат за 15мин.в затоплена на 50гр.фурна.






През това време към останалото разтопено масло се добавя сол,брашно и затоплена вода.
Сместа се разбърква.Получената глазура трябва да е с консистенцията на боза.
С нея се намазват милинките.
Пекат се на 200гр.до златист цвят.
Топли се поръсват с пудра захар.






Да ви е вкусно!

вторник, 29 октомври 2013 г.

Обикновена туршия



Туршията се прави в края на октомври или началото на ноември.По това време вече няма чорбаджийски чушки в градините и за това те се приготвят по-рано.
Отмерва се вода за един трилитров буркан и в нея се разтваря сол.Пуща се едно прясно яйце, не от хладилник.Добавя се сол ,докато яйцето изплува на повърхността.Изплувалата над водата част от яйцето трябва да е с диаметъра на монета от  5 ст. В буркана се подреждат чушките и се заливат със солената вода.По-късно, когато се прави туршията ,чушките се измиват с вода.
Ако имате чушки,когато правите туршията може да прескочите този етап.
Дозата за обикновената туршия е за 2 трилитрови буркана.


Продукти:
1зелка /около1,500кг/
500гр.-моркови
1кг.-зелени домати
1кг.-чорбаджийски чушки
2връзки-керевиз

За марината:
14ч.ч.-вода
1ч.ч.-сол
1ч.ч.-оцет





В голяма тенджера се отмерва водата,солта и оцета.Слага се на котлона и се разбърква.След като течността заври се отстранява от котлона.
Готовата марина се оставя да се охлади напълно.

Зеленчуците се почистват и измиват.Зелето се нарязва на едри резени,морковите също.
На дъното на буркан с притискане се редят парчета зеле,моркови, зелени доматчета,листа керевиз.От горе се изреждат зеленчуците отново ,докато се запълни буркана.
Трябва да са плътно подредени и да няма големи празни пространства межу тях.
Най-отгоре се поставят листа керевиз.
Напълнените два буркана се заливат със студената марина до горе.
Затваря се със капачка без да се запечатват.
В следващите два,три дни се доливат с останалатка марина .
После се оставят на хладно място за съхранение.
Когато се консумира зеленчуците се измиват добре с вода,за да не са много солени.
Нарязват се и се овкусяват със зехтин.
По желани може да се поръсят с червен пипер.




сряда, 23 октомври 2013 г.

Пикантни свински ребърца в Crock-Pot



Наскоро Мина ме вдъхнови с вкусните си ребърца.Веднага запретнах ръкави и приложих някои творчески трикове в кухнята. :)В такива моменти се получават шедьоври,колкото й нескромно да звучи. :)



Продукти:

600гр.-свински ребра
3глави- лук
1/3-дюля
5,6-сини сливи/добре узрели/
4,5-скил.чесън
2щипки- червен лют пипер
30гр.-масло
1ч.л.-мед
сол на вкус

За маринатата:

сока от половин портокал
1с.л.-горчица
черен пипер
кимион
мащерка
1/2ч.ч-червено вино







Ребърцата се осоляват и намазват с горчица.
Поръсват се с черен пипер,кимион,мащерка и се заливат с портокаловия сок и виното.

Завиват се с фолио и се оставят да престоят поне час.







Лукът се почиства и нарязва на полумесеци.
Три сливи се почистват от костилките.
Дюлята се нарязва на тънки полумесеци.
В загрят тефлонов тиган се слагат ребърцата заедно с марината.
Готвят се, докато се изпари течността и се зачервят.
Изваждат се в съд.
В тигана се слагат плодовете , зеленчуците и се заливат с половин чаша червено вино.Похлупват се и се оставят да омекнат.Маха се капака и омекналите зеленчуци и плодове се прехвърлят на дъното на Крок-пота/или в глинен съд/
В тигана е останал сос . Оставя се на котлота да се посгъсти. Към края се добавя маслото ,щипка две червен лют пипер,чаена лъжица мед ,черен пипер и щипка сол.Получената глазура се прехвърля в съд.
В Крок-пота върху плодово-зеленчуковата смес се подреждат запечатаните придварително ребърца и се намазват с глазурата.
Добавят се и почистените скилидки чесън и останалите сини сливи.
Готвят се на IIстепен-4часа.
Накрая се запичат за10 мин.на грил във фурната.







Стават сочни ,топящи и много вкусни!Не ви остава нищо друго освен да опитате.
И да не забравите да си сипете чаша червено вино,наздраве! :) 





вторник, 22 октомври 2013 г.

Бутер кошнички



Ако още не сте ги правили не отлагайте! Пригответе тези бързи,лесни и много вкусни кошнички, подходящи за делник и празник.



Продукти:

500гр.-бутер тесто
1-пудинг ванилия на др.Йоткер
500мл.-пр.мляко
нар -за декорация






Приготвя се крема като се спазват инструкциите на опаковката.
Оставя се да се охлади.






От тестото се изрязват  кръгове с формичка.
На половината от тях се прави отвор в центъра с формичка, с по-малък диаметър.
Намазват се с разбит белтък и се слепват един с друг.
Пекат се в предварително загрята на 220гр.фурна до златист цвят.
Изваждат се и след като се охладят се изрязва капачето в цетъра.
Получава се кошничка,която се пълни с крем.
Декорира се по желание с плодове,ядки и др.





сряда, 16 октомври 2013 г.

Кадаиф с пудинг ванилия




След дълга почивка се завръщам ,за да ви почерпя за втория рожден ден на блога.Каня ви на кафе и сочен великотърновски кадаиф! :)

Продукти:

250гр.-кадаиф
100гр.-масло
300гр.-орехи
кората на един лимон
канела на прах

За сиропа:

3ч.ч-захар
3ч.ч-вода
2-канелени пръчици

За ваниловия крем:

800гр.-пр.мляко
2бр.-пудинг ванилия на др.Йоткер/за гъст крем/
4с.л.-захар




Най-напред се приготвя сироп.В тенджера се сипва водата, добавя се захарта и канелените пръчици.Загрява се на котлона и се бърка, докато се стопи захарта.
Оставя се да ври 10 мин.Накрая се добавят две лъжици лимонов сок.
Сиропът се отстранява от котлона.







Кадаифът се разстила в тава,поръсва се с почистените орехи и се добавя маслото на парченца.
Запича се във фурната на 200гр. до приятен златист загар като от време на време се разбърква.
След като се извади кадаифът се залива с охладения сироп.
Оставя се да престои 1 час,докато поеме сиропа.
През това време се приготвя пудингът.
В касерола се загрява прясното мляко със захарта.
Към него при непрекъснато бъркане се добавя разтворения с вода пудинг ванилия.
След като се сгъсти се отстранява от котлона и се оставя да изстине.




В откопчаваща  форма  на дъното се прехвърля половината кадаиф.
Поръсва се с канела и лимонови кори.
Върху него се разпределя охладения крем и се оставя да стегне.
След това отгоре се прехвърля и другата половина от кадаифа.
Оставя се в хладилник да се стегне за час.