петък, 26 април 2013 г.

Джинджифилово пиле с ориз и лапад в Крок Пот






Продукти:

1кг.- пил.бутчета/горни/
1ч.ч.-ориз
300гр.-лапад
1вр.пресен лук
1стръка-пресен чесън
250гр.-гъби
1каф.чаша-бяло вино
5см.-пресен джинджифил
1лютива чушка/без семената/
черен пипер
сол на вкус
60гр.-краве масло
3с.л.-слънчогледово олио
1с.л.-червен пипер
1ч.л.-мед





Бутчетата се почистват от кожата. Посоляват се и се поръсват с настърган пресен джинджифил и синто нарязан пресен чесън и лютива чушка.Заливат се с каф.чаша бяло вино.Оставят се да се мариноват за час.






Гъбите се измиват и нарязват на филийки.
Запържват се в 1 с.л.-масло и олио. Изфаждат се в чиния.
После се запържват леко маринованите бутчета и също се изваждат в съд.
След тях се слагат масло и олио в тигана и се задушават нарязания пресен лук и ориза.
После се добавя нарязания лапад  и сместа се бърка ,докато леко и той омекне.
Гъбите се връщат към ориза.
Подправя се със сол и черен пипер.
Ястието се прехвърля  в тава/ползвах Крок-пот/







В тигана се прибавя /3ч.ч./вода и се загрява на котлона.
След това се изсипва при ориза и се разбърква.


От горе се подреждат бутчетата.
Намазват се със смесени предварително мед,масло и червен пипер.
Ястието се пече в предварително загрята фурна/в Крок пот-IIстепен за 3,30ч./
Ако се ползва Крок пот накрая се запича на грил до златист загар.












вторник, 23 април 2013 г.

Морковена торта







Продукти:

3- яйца /на стайна температура/
200 гр. -бяла захар
150 гр.- кафява захар
100мл.-ананасов сок от консервата
1/4 ч. л.-сол
1 1/2 ч. л.- бакпулвер
100 мл.- олио
400 гр.- моркови, настъргани на ситно
150 гр.- запечени, нарязани орехи
200 гр. -ананас от консерва, нарязан на малки кубчета
настъргана кора от 1 портокал
1ч.л.-настърган пресен джинджифил /може и сух/
1 ч. л.- канела
1 - ванилия 
300 гр. -брашно

За крема:

250гр-сирене маскарпоне
1ч.ч.-пудра захар
100гр.-краве масло
100гр.-бял шоколад

За глазурата:

3бр.-белтъци
200гр.-кристална захар
2,3капки-лимонов сок
филирани бадеми
3,4л.-кайсиево сладко








Яйцата се разбиват със захарта ,докато побелеят.Добавя се олиото,солта и ананасовия сок.
После се прибавят натърганите моркови,кората от портокал,нарязаните орехи,парченцата ананас,ванилията,канелата,настъргания джинджифил и се смесват като те бърка с дървена лъжица.
Накрая се добавя брашното смесено с бакпулвера и отново се разбърква с лъжицата.
Сместа се изсипва във форма за торта /20-22см./покрита с хартия или намазана с олио и поръсена с брашно.
Фурната се загрява на 180гр и се пече до суха клечка/около 40мин./
Изважда се и се оставя да се охлади добре.
После блата се срязва на две еднакви части.







Маскарпонето и маслото се изваждат предварително от хладилника да се отпуснат.
После се разбиват на пухкав крем с пудрата захар.
Добавя се  разтопения и охладен бял шоколад.







В ринг за торта/откопчаваща форма/се поставя първия блат.
Върху него се разпределя крема и се оставя да стегне в хладилника.
После се поставя втория блат и се притиска леко.
намазва се с кайсиево сладко затоплено на котлона.
Тортата се завива със стреч фолио и се оставя да стегне в хладилника за няколко часа.
Разбиват се белтъците с няколко капки лимонов сок и 100гр.захар, до гъст сняг.
Другата/ 100гр./захар с малко вода се карамелизира.
Карамела се добавя веднага на тънка струйка към белтъците при непрекъснато бъркане с миксер.Тортата се измазва със получената смес и се декорира по желание.
Борда се гарнира със запечени филирани бадеми.
Морковчетата са приготвени от захарен фондани и сладкарска боя.





сряда, 17 април 2013 г.

Великденска солена торта





В последно време все на торти ме избива.:)Преди време видях солен вариант на торта и много ми хареса.На скоро Ивана я направи и ме подсети ,че е време да я пробвам. :)


Източник: тук
Продукти:

За тестото:

500гр.-брашно
300гр.-топла вода
3с.л.-масло
20гр.-мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол

За плънката:

500гр.-спанак/бланширан/
500гр.-извара
100гр.-сирене
сол на вкус
черен пипер
индийско орехче
6-сварени яйца

разтопено масло за намазване




Замесва се тесто от изброените продукти и се оставя на топло да удвои обема си.
През това време се нарязва на ситно бланширания спанак и се обърква с изварата и сиренето.
Всичко се овкусява със сол , черен пипер и индийско орехче.






Бухналото тесто се дели се на едно по-голямо топче и три еднакви по-малки.
Голямото се разточва на кора с дебелина около 0,5см  и се поставя в подмазана/ползвах хартия за печене/ дълбока тава с диаметър 20/22/см/ползвах ринг за торта/.
Кората трябва да покрие стените и да излиза извън тях.
Намазва се с разтопено масло навсякъде.
После се разточват две от малките топчета колкото да покрият дъното.
Поставят се като също се мажат с масло.
Върху тях се разпределя плънката и се правят 6 вдлъбнатини в кръг.
В тях се поставят с притискане сварените яйца така че почти да се скрият.
Разточва се третото малко топче и с него се покриват яйцата.
Висящите краища се обръщат навътре и с прищипване се оформя декоративен борд.
Намазва се с масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 190гр. за 40-45мин.






След като се извади от фурната се оставя да изстине малко,за по-добро нарязване.
Да ви е сладко!





понеделник, 15 април 2013 г.

Еклерова торта

Тортата приготвих за рождения ден на дъщеря ни,който беше на 12 април.И кога минаха 18 години...?!
Изключително вкусна сочна и най-важното харесана от госпожицата!
Тук отново украсата е дело на Ели и това е второто й гостуване в моя блог.
Ели,рожденичката остана очарована от тортата и цвета,който беше по нейно желание.
Специални благодарности имаш от нея и от майка й! :)


Използвах  рецептата на Ирина Купенска и тук не мога да не й благодаря!
Копирам я директно ,защото нищо не съм променяла,освен това ,че добавих еклери с ягодов крем.





Продукти:


 180гр.- брашно
 150гр.- захар
 125гр.- кафява захар
 60гр.- какао
 1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
 1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
  щипка сол
 2 яйца/ стайна температура/
 140мл гъст айрян
 75мл олио
 140мл прясно/ горещо кафе/

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айряна се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма /22см/за торта. 
Пече се за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 180гр.
Готовия и охладен блат се разрязва на две равни части.





Продукти за шоколадовия мус:

400гр.- шоколад ( 200гр. черен и 200гр. млечен)
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка
2опаковки замразени мини еклери

Шоколадът се нарязва на малки парчета.
Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада.
Оставя се за минута, след това се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
Охлажда се на стайна темепратура, като се бърка от време на време, за да не хване “кора”
Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне и стане много гъст.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня .
Малка част от тях се добавя към шоколада и се разбърква внимателно. 
На 2-3 пъти се добавя белтъка и се разбърква с шпатула, като се внимава да не спадне сместа и да се запази максимално от въздуха в белтъците.





За сглобяването:

готови правоъгълни платки

Изрязват се ленти от платките и се поставят по стените на ринга.
Така с тях се облича странично тортата.Това е необходимо ако се покрива с фондан.
На дъното на ринга се поставя първия блат и се изсипва половината от муса.
Подреждат се плътно еклерите и се заливат с останалия мус.
От горе се поставя втория блат и леко се притиска.
Рингът се стяга и се завива със стреч фолио.
Тортата се оставя да престои в хладилника ,за да стегне.
На следващия ден се  измазва се с маслен крем и се покрива с фондан и декорира.







неделя, 14 април 2013 г.

Вита торта с ягоди и едно реално гостуване

   



     Тази торта я направих до половината.От много време се каня да се пробвам да направя  торта с фонданово покритие,но все отлагам или по-точно не мога да събера смелост да се захвана.Пък и то си трябват освен специфични продукти,формички /с които в последствие  се сдобих :)/ и един куп други неща.С две думи не е толкова лесна тая работа .Чела съм много в тази посока,но само с четене не става . За това  поканих Ели,за да ми проведе един нагледен курс на обучение/скоро очаквайте и второто й гостуване в моя блог/.Много знания и опит е натрупала ,а да не говорим за труда ,който се влага при направата на торти от този тип.Може сами да се убедите като посетите блога й :http://elija-cooking.blogspot.com/  
      Ели,благодаря за отзивчивостта,отделеното време и безценните съвети!Оценявам високо жеста!
     Благодаря и на Ирина Купенска и Дими за споделената рецепта !






Продукти:
/за два блата/

За тестото:
8 жълтъка
4 белтъка
100гр. кристална захар
70гр брашно
15гр пшеничено нишесте
15гр какао

Жълтъците се разбиват с една лъжица захар до побеляване .
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и останалата  захар. Към тях се прибавят жълтъчената смес и се бърка внимателно сместа.
Пресяват се брашното, какаото и нишестето и се объркват добре. Добавят се на части към яйчено-белтъчната смес.
Бърка се внимателно.

Сместа се изсипва  в тава /30×40см/, покрита с хартия за печене.
Пече в предварително загрятата на 230°C. за 8мин.
Не трябва да се препича ,за да запази пухкавостта и сочността си.
След като се извади от фурната, се обръща върху влажна кърпа и се навива на руло.
Оставя се за 5 минути да се охлади.Развива се.
По същия начин се приготвя и втория блат.
Всеки блат се разрязва по дължина на 3 парчета с 10см ширина.






Продукти за крема:
500г маскарпоне
200мл течна сметана
150г пудра захар
500гр.-ягоди

Маскарпонето се разбива на пухкав крем с пудрата захар.
Сметаната се разбива на сняг и се прибавя на части към маскарпонето,
Разбърква се с шпатула
Ягодите се нарязват.
Всяка от 6-те нарязани ивици блат се намазва с крем и отгоре се подреждат ягодите.
Първата ивица се навива на руло и се поставя вертикално в средата на поднос за торта. Останалите ивици се редят спираловидно около нея.
/В моя случай направих двуетажна торта./
Торта се стяга в ринг, и се завива със свежо фолио
Оставя се да престои за една нощ в хладилника.

На следващия ден се измазва с маслен крем -125г масло,  пресята пудра захар, лъжица прясно мляко.Оставя се да стегне в хладилника. След това се покрива с фондан и се декорира.

С тортата успяхме да изненадаме и впечатлим рожденикът. :)





петък, 5 април 2013 г.

Козуначена масленица




Сигурно ще се учудите от този мой експеримент.Идеята дойде от приготвянето на една масленица,която се късаше на конци и си помислих ,че трябва да я пробвам в сладък вариант.
Резултата е нещо средно между масленица и козунак.






Продукти:

За закваската:
 1/3ч.ч.-прясно мляко /затоплено/
1/2пак.-жива мая
1с.л.-захар
2с.л.-брашно

За тестото:
3бр.-яйца/1жълтък се отделя за намазване/
1/3ч.ч.-захар
1с.л.-подсладител
1/2ч.ч.-затоплена лимонада
2с.л.-олио
около 600гр.-брашно
1/2ч.ч.масло+олио
1капсула ванилия
лимонови кори

За плънка и поръсване:
локум
стафиди
смокини от сладко
захар и филирани бадеми за поръсване






В затопленото прясно мляко се разтварят маята, захарта и се добавя и брашното.
Оставя са за 15 мин.да шупне.
Яйцата трябва да са затоплени.Разбиват се с 1/3ч.ч.захар и подсладителя.
В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес,затоплената лимонада и маята.
Добавят се ванилията и настърганите лимонови кори.
Замесва се меко тесто.Меси се продължително.
После се оставя да втасва на топло/50гр.във фурната/






След като удвои обема си с намаслени ръце се разделя на 5-6 топки.
Покриват се с фолио и се оставят за 15 минути на топло.
Разтапя се маслото и към него се прибавя олиото.
Всяка топка са потапя за минута в топлата мазнина.
Раздърпва се като й се придава правоъгълна форма и се поръсва с лъжица от мазнината.
Върху нея се поставя следващата топка и така ,докато свършат.
После се нарязват на три еднакви части по късата страна.
Всяка лента по средата се поръсва със смес от стафиди,нарязан на кубчета локум и смокини.
Лентите се завиват на руло и се усукват.
Плетат се на плитка и се поставят в кръгла /подмазана /форма за кекс.
Намазва се от горе с разбит жълтък с олио.
Козуначената масленица се оставя на топло да втаса още веднъж.
Отново се намазва с жълтък и се поръсва с филирани бадеми и кристална захар.
Пече се на долен реотан с вентилатор на 180 гр.
Към края се включват двата реотана и се допича до златист загар.