неделя, 31 март 2013 г.

Самоса





Самоса са идеални за закуска в почивните дни.Може да се приготвят от вечерта и да се оставят в хладилник,а на сутринта просто да се изпекат.Получават се вкусни хрупкави банички с плънка по ваш вкус.Рецептата е адаптирана от ТУК.Може да видите стъпка по стъпка начина на оформяне на баничките.


Продукти:

1 -яйце
1ч.ч.- топла вода
80гр.-масло
1/2ч.л.-сол
 около4ч.ч.-брашно
50гр.-масло/за намазване/


За плънката:

400гр.-телешка кайма
1гл.-лук
2скил.-чесън
1ч.ч.-домати/ консерва/
3,4бр.-кисели краставички
2бр.-печени червени чушки
2,3с.л.-олио
черен пипер
кимион
ронена чубрица






Разбива се яйцето с тел и се добавят солта,леко затоплената вода и мекото масло/80гр./
Измесва се с брашното твърдо тесто.Оставя се в хладилника за половин час.






През това време се запържват в малко олио нарязаните на ситно лук, чесън и червени чушки.
Към тях се добавя каймата смесена предварително с доматите.
Оставя се на котлона ,докато се изпари течността.
Добавят се подправките.
След като сместа се отстрани от котлона се прибавят нарязани на кубчета кисели краставички.
Плънката се оставя да изстива.






Тестото се премесва и се разделя на три топки.
Всяка се точи на кора с дебелина 2,3мм и се намазва с разтопено масло.
От горе се слага следващата и пак се намазва, така и последната като се намаже се навиват заедно на руло.Оставя се в хладилника най-малко половин час да се стегне добре.
После рулото се нарязва на кръгчета с дебелина 2см.
Всяко се разточва с диаметър 10-12см.
Слага се лъжица от изстиналата плънка и се прищипва на триъгълник.Обръща се с ръбовете на долу и се редят в тава с хартия.Пекат се в предварително загрята на 180 гр. фурна до златист цвят.






Опитайте, вкусни са!




вторник, 19 март 2013 г.

Магическа торта


Сигурно се чудите  какво й е магическото на тортата?Направих я ,за да видя как така се отделят пластовете при условие ,че всички съставки се разбъркват заедно.Е,настина се отделиха за мое най-голямо учудване.Отдолу се очерта кремест пласт,а от горе незнайно как изплува кексов. :)Ако и на вас ви е интересно пробвайте тази магия,може и три пласта да постигнете.


Продукти:

4- яйца/на стайна температура/
1 с. л.- вода
1/3ч.ч- захар
125 гр.- масло/разтопено/
1ч.ч- брашно
500мл.-пр. мляко /хладко/
1 капсула-ванилия
пудра захар за поръсване






Фурната се загрява на 160гр.
Тавичка за тортата  с размер 20/ 30см се подмазва с масло.
Ползвах форма с откопчаване.
Сложих хартия на дъното ,за да не изтече сместа,защото е рядка!







Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на гъст сняг и се оставят настрани.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване.
След това се добавя разтопеното масло и една лъжица вода и продължава разбиването.
Изсипва се брашното и пак се разбива с миксера.
После се прибавя прясното мляко и ванилията и се разбива.
На части се добавят белтъците и се разбърква сместа с шпатола.
После се изсипва в тавичка или откопчаваща форма с хартия.
Тортата се пече в предварително загрята на 160 гр фурна ,около 50 мин.
Охлажда се и се прибира в хладилник да стегне.
Преди да се сервира се поръсва с пудра захар.






Ето и КЛИПЧЕ за начина на приготвяне на тортата.










понеделник, 18 март 2013 г.

Шоколадов чийзкейк с мюсли





Рецептата взаимствах от Ирина Купенска .Използвах мюсли с кокос вместо бисквити  и пропуснах лешниците.Благодаря й за сполучливите рецепти,които споделя с нас!


Продукти:

120гр. -мюсли с кокос/вместо маслени бисквити/
50гр- смлени печени лешници/пропуснах ги/
2 с. л.- какао
80гр.- разтопено масло
200гр.- черен шоколад
400гр.- крем сирене на стайна температура/ Филаделфия/
240гр.- заквасена сметана
150гр.- пудра захар
1 с. л.- какао
2 с. л.- брашно
4 яйца/ на стайна температура/




Намазва се форма за торта с разкопчаващи се стени с диаметърът 18-20см.
В купа се смесват натрошеното мюсли/бисквити/, какао и разтопеното масло.
Разбъркват се и се разпределят на дъното на формата, като се пресова добре.
Оставя се в хладилник за 30 минути.

Фурната се загрява на 170С.
Шоколадът се разтопява и се оставя да се охлади.
Крем сиренето се разбива  и към него се добавят заквасената сметана, захарта и яйцата, едно по едно.
Добавят се брашното, какаото и най-накрая шоколадът.
Всичко се разбърква много добре.
Сместа се изсипва върху охладената подложка.
Тортена форма се обвива с 4-5 слоя алуминиево фолио от вън,за да не навлиза вода при печенето.
Формата се поставя в дълбок съд.Налива се вода около 4-5см и се пече около 50-60минути.
В края трябва да бъде опечено, но при разклащане в центъра трябва да бъде като желе.
Изважда се и се оставя да изстине, след което се прибира в хладилник за около 6 часа.





Охладеният чийзкейк се изважда внимателно от формата.
Залива се с разтопен шоколад с малко олио, след което се декорира по желание.




сряда, 13 март 2013 г.

Холандски тигрови хлебчета




Тези ефектни хлебчета ги  правих два пъти.Първият път не се напукаха.Причината беше в  по-гъстата смес, с която ги намазах.Толкова ми бяха харесали ,че проявих упоритост и ги направих отново.Резултата ме удовлетвори и ги споделям с вас.


 Продукти:

 1 пак.-суха мая
 1/2 ч.ч.- вода /затоплена/
 1 ч.ч.- пр. мляко /затоплено/
 1 с. л.- захар
 2 с. л.-олио
 1 ч.л.- сол
 около 4 ч.ч.- бяло брашно

 За намазване:

 1ч. л. - суха мая
 1/2 ч.ч.- топла вода
 1 с. л.- захар
 1 с. л.- олио
 1/2 ч.л.- сол
 брашно






Маята заедно със захарата и една супена лъжица брашно се разтварят в леко затоплената водата.
Сместа се оставя да шупне за 10 мин.
Замесва се средно твърдо тесто с маята,прясното мляко,олиото,солта и брашното.
Тестото се покрива и оставя на топло да удвои обема си./на 50 гр.във фурната/
След това се нарязва  на еднакви части.
Оформят се топчета с големината на яйце.
Оставят се да втасват повторно за 15мин.






През това време се приготвя сместа за намазване.
Продуктите се смесват и се добавя накрая брашното със солта.
Консистенцията трябва да бъде като за палачинки.
Оставя се на топло.
След това с помощта на лъжица се намазват от горе топчетата.
Пекат се в предварително загрята на 190гр.фурна до златисто.
Забележка:Проблем с напукването може да се получи ако са намазани с гъста смес!











вторник, 12 март 2013 г.

Еклери с ванилов крем





Продукти:
За еклерите:
500гр- вода
250гр.- брашно
125гр- масло
5 -яйца
1с.л.-захар
щипка сол

За крема:
1л.-прясно мляко
1/2ч.ч-захар
2пудинга ванилия с варене на д-р.Йоткер
50гр.-масло
2 пак.-ванилия

За декорация:
50гр.-черен шоколад
2с.л.-пудра захар






Водата се кипва и в нея се слагат маслото,захарта и солта.
Когато се разтопи маслото се изсипва наведнъж пресятото брашно.
Бърка се с дървена лъжица на слаб огън.
Когато тестото започне да се отделя от съда се сваля от котлона.
Изсипва се в друг съд ,за да изстине по-бързо.
След това се слагат едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.
Трябва да се получи гладко тесто.
В тава се слага пекарска хартия и с помощта на лъжица се поставят купчинки на разстояние.
Може да се използва  шприц.
После еклерите се намазват с четка, с разбит жълтък.
Пекат се в умерена фурна, която не бива да се отваря до окончателното изпичане.
След като се надуят може да се намали темрературата малко,за да се доизсушат.
Вратата на фурната се открехва и се оставят да се охладят постепенно и след това се вадят.
/Ползвах долен реотан с вентилатор, на 170-180˚С./




Приготвя се крема като към млякото се добавя захарта и се загрява.
Пудингът се разтваря с малко от прясното мляко.
После се изсипва към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
След като се сгъсти се отстранява от котлона.
Добавят се маслото и ванилиите.
Готовият крем се покрива с фолио и се оставя да се охлади.
Еклерите се пълнят с помощта на шприц.
Декорират се с разтопен шоколад и пудра захар по желание.









четвъртък, 7 март 2013 г.

Арабски палачинки



Кой не обича палачинки,кой би отказал да им се наслади?!.Днес ви ги представям в един малко по-нетрадиционен вариант- празнични ,красиви и вкусни!Благодаря на Лиляна Илиева за хубавата рецепта!
С настъпването на 8-ми март ви желая цветен празник!Обичайте и бъдете обичани!

/Направих двойна доза/
Продукти:
За палачинковата смес:
1 ч.ч.- брашно
1 ч.ч- прясно мляко
1/2 ч.ч.- вода
1 с.л. захар
1/2 ч. л.-суха мая
1/2 ч. л.- бакпулвер
лимонови корички




За плънката:
I вариант:
500мл.-прясно мляко
1пак.- пудинг ванилия на д-р йоткер
4 с. л.- вода за разтваряне
3 с. л.- захар
50гр.-масло
1пак.-ванилия

Млякото със захарта се загрява до завиране.
Към него се добавя разтвореният с малко вода пудинг.
Бърка се непрекъснато до сгъстяване.
Отстранява се от котлона и се пуща маслото.
Прибавя се ванилията и кремът се разбърква добре.
Покрива се с фолио и се оставя да се охлади.





II вариант:
1-голяма ябълка
2с.л.-мед
1ч.л.-канела
4,5с.л.-ситно начукани орехи
Ябълката се измива и почиства от семките.
Накълцва се на много ситно.
Обърква се с медът, орехитеи канелата.




 
Сместа за палачинките се приготвя като се разтвори маята заедно със захарта в хладка вода.
В съда, в който ще се приготвя палачинковата смес се изсипва затопленото мляко,разтворената мая , брашното смесено с бакпулвер и лимоновите корички.
Разбърква се с тел до получаването на  хомогенна смес.
Тя трябва да е малко по-гъста от тази за обикновените палачинки.
Оставя се да престои 20 мин.
Палачинките се пекат в предварително загрят, сух тефлонов тиган само от едната страна.
Сипва се с черпак от сместа така ,че да се образува палачинка с диаметър 10-12см.
При печенето се получават дупчици.
Когато повърхността на палачинката стане суха/не препичайте/ се вади в чиния.
Веднага се прищипват краищата по ръба с леко задържане,за да се залепят.
Може да се оформят като калии или във формата на триъгърник.
Триъгълните се пълнят по време на оформянето с ябълковата плънка и тогава се запечатват.
Другите се напълват накрая с охладения ванилов крем с помощта на шприц.
Декорират се с мед ,пудра захар или по ваш избор.




Опитайте ще ви харесат!




вторник, 5 март 2013 г.

Шоколадово/портокалово/съзвучие




Реших да приготвя този неустоим сладкиш и всички опитали го останаха очаровани.
Рецептата е на Йоли ,а аз направих някои промени във външния вид и замених крема.
Надявам се и на вас да се хареса! :)







Продукти:
4- яйца
200 гр.- пудра захар
200 мл.- прясно мляко
0.25 ч.л.- сода бикарбонат
280 гр.- брашно
125 гр.- меко масло
3 с.л.- какао
100 гр.- настърган шоколад /пропуснах го/
1 ч.л. -бакпулвер
2 - ванилии
добавих настъргани кори от един портокал+1портокалова капсула






За крема:
250гр.-маскарпоне
100 гр. -разтопен бял шоколад
80 гр. -масло
1 к. ч.- пудра захар
ванилия

За декорация:
50гр.-разтопен бял шоколад
1с.л.-портокалови кори






Маслото със захарта се разбиват на пухкав крем.
Прибавят се един по един жълтъците и млякото.
Пресява се брашното заедно с набухвателите, ванилията и какаото.
Добавя се  към маслената смес.
Накрая внимателно се прибавят разбитите на сняг белтъци.
Намазва се с масло правоъгълна кексова форма и се поръсва с брашно.
Кексовата смес се сипва и се изпича в предварително загрята на 170 градуса фурна до суха клечка.
След като сладкишът напълно изстине се нарязва хоризонтално на две части.
Маскарпонето се разбива с маслото,пудрата захар,ванилията.
Добавя се разтопения и охладен бял шоколад и всичко се разбърква до гладък крем.
Оставя се за кратко в хладилник да се стегне леко.
С него се слепват двете части на кекса.
Оставя се в хладилник да стегне крема.
Разтапя се бял шоколад и се декорира.
Поръсва се с настъргана портокалова кора.