четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Пилешки бутчета в ориз със зеленчуци



Продукти:


4бр.-пилешки бутчета
1ч.ч.-ориз
2-моркова
1/2стрък-праз лук
100гр.-царевица/консерва/
100гр.-грах/замразен/
200гр.-гъби
1/2к.ч.-олио
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер/за поръсване на бутчетата/






Пилешките бутчета се почистват от кожата,посоляват се, поръсват се с червен и черен пипер.
В тиган се слага олио и се задушават нарязаните гъби и морковите на кубчета.
След като останат на мазнина се изсипва измития ориз и се пържи до стъклен.
Добавят се грах,едро нарязания праз и накрая царевицата.
Всичко се посолява на вкус, поръсва се с чубрица и черен пипер.
Сместа се прехвърля в тава.
Отгоре се нареждат бутчетата.
В тигана се изсипват 3ч.ч. вода и се заргява на котлона.
След това с нея се залива оризът.
Леко се разбърква край бутчетата.
Пече се в предварително загрята на 180гр.фурна.







вторник, 26 февруари 2013 г.

Сладкиш със сини сливи




Продукти:

3бр.-яйца
1ч.ч.-захар
150гр.-краве масло
1-бакпулвер
1-ванилия
настъргана кора на лимон
около4ч.ч-брашно
сладко от сини сливи/може и друго/
пудра захар за поръсване






Яйцата и захарта се разбиват.
Добавят се мекото масло,ванилията и лимоновите кори.
Към получената смес се прибавя на порции брашното с бакпулвера.
Количеството на брашното е толкова ,че да се получи твърдо тесто.
То се разделя на две еднакви половини.
Едната се поставя на дъното на съда/с диаметър 30см/ за печене .
С ръце/може да се разточи/ се разпределя равномерно и се оформя борд.
Покрива се със сладкото от сини сливи.
Отгоре се настъргва на едро ренде другата половина от тестото.
Сладкишът се пече на 180гр. до златист загар.
След като се охлади се поръсва с пудра захар.






Идеален е за кафе или чай.Да ви е сладко!





четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Чесново-билков хляб с кашкавал


Продукти:

330мл.-пр.мляко
20гр.-жива мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-зехтин
около600 гр.-брашно

За плънката:
60гр.-краве масло
1скил.-чесън
1вр.-магданоз
1вр.-копър
150гр.-кашкавал

За намазване:
1-жълтък
1с.л.-олио




Приготвяне на плънката:
Нарязват се на ситно магданоз и копър.
Към тях се добавя пресован чесън,настърган кашкавал и всичко се заливат с  разтопеното масло.
Сместа се разбърква добре.






В леко затопленото прясно мляко се разтваря захарта ,маята и се добавят 2 лъжици брашно.
Сместа се оставя на топло за 10мин.
В съд се слага брашно/в което е добавена солта/  и се изсипва  маята и зехтина.
Замесва се средно твърдо нелепнещо тесто.
То се поставя в купа и се покрива със стреч фолио.
Оставя се на топло за 40 мин./50гр.във фурната/
После тестото се дели на 10 еднакви топчета.
Всяко се разточва на кръг с диаметър 10см.
В средата се поставя 1лъжица от билковата плънка.
Прегъва се на половина и с вилица се запечатва по края.






Така се оформят всички топчета и се редят в правоъгълна форма за кекс.
Намазват се с разбит с олио жълтък и се оставят за 15 мин. на топло/50гр. във фурната/
Хлябът се изпича на 180 гр. до готовност.




вторник, 19 февруари 2013 г.

Египетска торта



   

                 Поводът е рожден ден,а тортата е за всички вас ,които посещавате моя блог.
Почерпете се и празнувайте заедно с мен! :)





Рецептата е от  ТУК, с благодарности към Вероника !  
Благодаря за чудесната идеята за декорацията и на Дианка!





Продукти:

за блатовете:

10 -белтъка

10- с. л. захар

200 гр.- смлени лешници

2 с. л.- брашно


за жълтия крем:

500 мл -прясно мляко

10- жълтъка

10 с. л.- захар

8 с. л.- брашно

250 гр.- краве масло

3 пак.- ванилия


за сметановия крем:

500 мл- течна сладкарска сметана

6 с. л.- пудра захар


крокант:

150 гр.- захар

150 гр.- леко запечени и нарязани лешници
          за дантелените бисквитки:
          2 с. л. -масло
          2 с. л.-кафява захар
          2 с.л. -мед
          2 с. л. -брашно
          щипка сол




Белтъците със захарта се разбиват на сняг.
Към тях на части се добавят ситно смлените лешници и брашното.
Сместа се разбърква с шпатула внимателно.
Разпределя се в три форми  с диаметър 26см,подмазани и набрашнени или с пекарска хартия.
/Ако нямата три форми разбивайте сместа за блатовете непосредствено преди печене и печете поотделно. /
Блатовете се пекат едновременно в предварително загрята на 180 гр. фурна.
Оставят се да се охладят напълно.
Ако се слагат един върху друг задължително да има хартия между тях да не се слепят.

Приготвя се жълтият крем:В половината прясно мляко се слагат разбитите жълтъци със захарта и брашното.Другата половина от млякото се загрява на котлона до завиране.
Отстранява се и към него на струйка, при непрекъснато бъркане се добавят жълтъците.
Вари се гъст крем на слаб котлон при непрекъснато бъркане.
Към готовият крем се добавят ванилиите и се оставя да  се охлади.
Отделно се разбива мекото масло на пухкав крем и се добавя към студения крем.
Разбива се с миксер до гладкост.Покрива се с фолио и се оставя в хладилника да стегне.

Сметанов крем:Карамелизира се захарта  и се излива върху хартия поръсена с натрошени лешници.
Карамелът се натрошава на малки парчета .
Сметаната се разбива с пудрата захар на гъст сняг.
Добавя се част от кроканта,а другата остава за декорацията на тортата.
Разбърква се внимателно.

В ринг или форма за торта се редят блат ,жълт крем и сметанов крем.
Тортата се оставя в хладилника да стегне.

Приготвяне на дантелените бисквитки :Загряват се на котлона медът,захарта и маслото до разтапяне.Към тях се добавя брашното и солта и се бърка до хомогенна смес.
Върху пекарска хартия се поставят купчинки/по половин ч.лъжичка/от сместа на разстояние 3см. Пекат се в предварително загрята на 175гр.фурна до златисто

Тортата се вади от ринга и се декорира с част от кроканта и дантелените бисквитки
Най-добре е да се поръси с крокант непосредствено преди сервиране ,за да не се разводни.




сряда, 13 февруари 2013 г.

Шоколадово руло




Това руло ми е в плановете от доста време. Още първият път ,когато го видях тук знаех,че ще го направя рано или късно. Единственото ,което промених в рецептата беше това ,че използвах натурален шоколад вместо млечен.В къщи се задържа единствено натуралния,а другият мистериозно изчезва.:)
Благодаря на Вероника от Ginger Cookies за хубавата рецепта!






Продукти:
за блата:
5 бр.- яйца
6 с.л.- захар
7 с.л.- брашно (не препълнени)
2 с.л.- какао
2 ванилии

за крема:
150 гр.- меко краве масло
200 гр.- млечен шоколад
4 с.л.- ситно смлени орехи
ромова есенция
3 с.л.-  сухо мляко
пудра захар на вкус

за глазурата:
100 гр.-натурален шоколад
1 с.л.- олио
филирани бадеми





Яйцата със захарта се разбиват.
Към тях се добавят предварително смесените брашно,какао и ванилии.
Сместа се разбива добре.
Изсипва се на хартия в правоъгълна тава.
Дебелината на блата трябва да е 1 см.
Пече се в предварително загрята на 180 гр.фурна.
Готов е за броени минути и не трябва да се препича ,за да се запази пухкав.
След като се извади веднага се слага на влажна кърпа поръсена с пудра захар.
Навива се на руло и се оставя да се охлади.






През това време се приготвя кремът.
Разбива се мекото масло с пудрата захар на пухкав крем.
Добавят се орехите и есенцията.
Шоколада се разтапя на водна баня и към него се добавя сухото мляко.
Разбърква се добре и се оставя да се охлади напълно.
След което се прибавя към маслото и всичко се разбива добре.
Полученият крем се оставя да стегне малко и след това с него се намазва рулото.
Готовото руло се залива с разтопен и охладен шоколад ,смесен с малко /олио/ сметана.
Поръсва се с филирани бадеми или се декорира по желание.
Оставя се в хладилник ,за да се стегне глазурата.





петък, 8 февруари 2013 г.

Пълнено обезкостено пиле





Подукти:
1-цяло пиле
4-средни картофа
1-голям морков
4-кис.краставички
100гр.-грах
1/4 -праз
3-твърдо сварени яйца
магданоз
чер.пипер
соев сос
сол на вкус
За глазурата:
1с.л.--масло
1с.л.-червен пипер
1с.л.-кетчуп
1ч.л-мед





Пилето се обезкостява ,посолява и поръсва с малко соев сос.
Оставя се на студено.
Може да изгледате клипа ,за да видите как се обезкостява пиле:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kAekQ5fzfGM





Плънката се прави като се нарязват праза,морковите и се задушават до омекване в тиган.
Към тях се добавя грах и се оставят на котлона ,докато се изпари течността.
Сместа се отстранява и се поръсва с щипка сол и нарязан магданоз.
Отделно се сваряват картофите и се намачкват на пюре.
Към тях се добавят задушените зеленчуци.Всичко се разбърква добре.
Пилето се напълва със зеленчуковата плънка и се подреждат сварените яйца.
Затваря се с клечки за зъби и се поставя в съда за готвене.
Намазва се с предварително разбърканите съставки за глазурата.
Приготвих го в Крок-пот на II степен за 2часа.
После се намазва отново с глазурата и се пече на грил до зачервяване.
Ако нямате Крок-пот ,пригответе го под фолио за 1 час и после отвийте и допечете.
Оставете да се охлади и тогава режете и сервирайте!










вторник, 5 февруари 2013 г.

Палачинкова баница


Рецептата е адаптирана от ТУК


Продукти:

400гр.-кори за баница
10бр.-палачинки
3-яйца
150гр.-краве сирене
1ч.ч.-кисело мляко
1ч.л.-сода бикарбонат
100мл.-олио
3с.л.-брашно
2с.л.-лютеница
250гр.-шунка
150гр.-кашкавал
30гр.-масло

За палачинките:
1-яйце
500мл.-пр.мляко
щипка-сол
брашно




Палачинките се приготвят по стандартната процедура .
Правят се в тиган с диаметър равен на късата страна на тавичката, в която ще се пече баницата.
Изпичат се и се пълнят със ситно нарязана шунка и настърган кашкавал.
Плънката се слага по средата на палачинката.
Прегъва се през половината и после плътно се навива на руло.
Така се подготвят всички палачинки.

После се разбиват яйцата с олиото ,кис.мляко със содата и брашното.
Към сместа се добавя предварително натрошено сирене.






Правоъгълна тава с приблизителни размери 38/24см се подмазва с олио.
Слагат се две кори на дъното.
Върху тях  по дължина на съда ,една до друга се редят 5 единични ,нагънати на хармоника кори.
Нагъването се започва от късата страна.
Върху тях се разпределя половината от яйчената смес.
От горе се редят навитите палачинки напречно на корите.
Върху тях пак се поставят пет кори нагънати и се заливат с останалата плънка.
От горе се поставят две цели кори.
Върху тях се разпределят нарязани парченца масло.
Баницата се пече в предварително затоплена на 200гр.фурна.
Накрая може да се поръси с настърган кашкавал и да се запече до златисто.
Консумира се топла,а още по-хубава е като се охлади.
Опитайте ,ще ви хареса!




неделя, 3 февруари 2013 г.

Пълнен шаран





     За пореден път  Крок-пота ми е в действие.Този път обекта е  шаран ,закупен от място доказало се във времето с чудесната си прясна риба.В къщи го предпочитаме пържен.Днес обаче реших да пробваме вкусът на пълнен шаран.След кратка дискусия получих одобрението и на останалата част от семейството. Така се хвърлих някак си по-смело , без притеснения от евентуални мрънкания и повдигане на носове :)
Мога само да кажа ,че от рибата остана само опашката. :)







Продукти:

1-шаран
1средна глава- кромид лук
6,7малки- глави лук
3-моркова
1/2глава-целина
5-кисели краставички
2скилидки-чесън
50мл.-бяло вино
връзка-пресен копър/може и сух/
черен пипер
1-лимон
2с.л.-олио
сол
50гр.-масло
3с.л.-галета






Почистеният шаран се залива със сока от половин лимон.
Посолява се и се оставя да престои за час в хладилника.
Лукът,моркова/другите два са за от вън/ ,целината,чесъна и краставичките са нарязват на кубчета.
В тиган с малко олио се задушават зеленчуците без краставичките.
Посоляват се на вкус и се добавя черен пипер.
След като омекнат към тях се изсипват и краставичките .
С получената плънка се пълни шарана, който е поставен в съда за готвене.
Добавя се и връзка копър.
Правят се прорези по рибата и в тях се пъхват лимонени резени.
Край шарана се разпределят цели глави кромид лук,останалите моркови нарязани на едро.
Може да се сложат резени лимон и цели краставички.
Подправят се със сол и черен пипер на вкус.
Сипва се малко бяло вино.
/ Приготвих го в Крок-пота на II степен за два часа./
Съдът се завива с фолио и се поставя във фурната за 1час, на 200 гр.
През това време мекото масло се смесва с галетата .Трябва да се получи гъста маса.
След като се махне фолиото върху рибата се разпределя дебел пласт от галетената паста.
Пече се на 230гр. до приятен златист загар.
Получи се много сочно и ароматно ястие!




петък, 1 февруари 2013 г.

Триъгълни зеленчукови банички






Продукти:
1/2пак.-кори за баница
2средни-картофа
1голям-морков
стрък-праз
зелена чушка/може и червена от консерва/
шепа-замразен грах
1/2ч.ч.-вода
2с.л.-олио
100гр.-кашкавал
За намазване на корите:
2-яйца
1/4ч.ч.-олио
1ч.ч.-кис.мляко
1ч.л.-сода бикарбонат
2,3с.л.-брашно







Моркова и картофите се почистват и нарязват на малки кубчета.
Чушката и праза се нарязват на ситно.
В тиган с малко олио е запържват всички зеленчуци ,докато си променят цвета.
После им се добавя половин чаена чаша вода и се оставят на котлона ,докато напълно изври.
Зеленчуковата плънка се оставя да се охлади.
Двете яйца се разбиват с олиото и  киселото мляко,в което е погасена содата.
Добавя се брашното.Сместа трябва да е като за палачинки.
Корите се режат на ленти по късата страна.
Вземат се по две ленти и се намазват с яйчената смес.
В единия ъгъл се слага лъжица от зеленчуковата плънка .
Хваща се края и се загъва във формата на триъгълник и така до края на лентата.
Оформят се и останалите ленти.
Баничките се подреждат в тава с хартия и се намазват отгоре с яйчената смес.
Поръсват се със семена по избор./мак,сусам,черен сусам/
Пекат се в предварително загрята на 200гр.фурна до златисто.