вторник, 29 януари 2013 г.

Сладки" Орехчета"




      Мил спонен от детството са тези вкусни сладки.Рецептата и формата за тях са от моята майка.


Продукти:
За тестото:
125гр.-краве масло
1-яйце
1/2ч.ч.-пудра захар
1/4ч.ч.-кис.мляко
3ч.ч.-брашно
1/4ч.л.-сода бикарбонат
1-ванилия
щипка-сол

За крема:
2ч.ч.-прясно мляко
2с.л.-брашно
3с.л.-кристална захар
1-ванилия
125гр.-масло
5с.л.-пудра захар
150гр.-смлени орехи
1ч.л.-коняк




Най-напред се приготвя тестото.
Разбиват се  яйцето с пудрата захар , мекото масло ,щипка сол и ванилията.
Добавя се киселото мляко , в което е погасена содата .
Придавя се брашното и се измесва меко нелепнещо тесто.
Правят се топчета с големината на лешник и се пекат на котлона в предварително загрята преса.




Кремът се прави като се загрява до завиране прясното мляко с кристалната захарта.
Към него се прибавя разтвореното предварително с малко мляко брашно.
Бърка се до сгъстяване.
Готовият крем се оставя да се охлади напълно.
През това време се разбива на пухкав крем размекнатото масло заедно със пудрата захар.
Ароматизира се с ванилия и коняк.
Към получения маслен крем се добавя охладения млечен крем,смлените орехи и трохите останали при оформянето на ореховите черупки.Разрърква се добре.
С получения крема се пълнят изпечените черупки и се слепват на орехчета.
Орехчетата трябва да престоят няколко часа преди консумация,за да поемат от крема.



понеделник, 28 януари 2013 г.

Крем супа от червена леща







Продукти:

250гр.- червена леща
3 бр.- картофи
1- стрък праз
1- морков
3скил.-чесън
1с.л.-червен пипер
1/2ч.ч.-доматен сок
черен пипер
кимион
50гр.-краве масло
3с.л.-зехтин
сол на вкус
магданоз
лимонов сок на вкус






Празът се нарязна на ситно,картофите и молкова се обелват и нарязват на кубчета.
Приготвените зеленчуци се задушават в зехтин с 2,3скилидки чесън.
Като омекнат се добавя червения пипер и се разбърква няколко пъти.
Веднага се изсипва доматения сок .
Ястието се разрежда с около литър вода.
Посолява се и се оставя да вари около 15мин.
След това се добавя лещата и се оставя на котлона до пълното й сваряване.
Лещата се овкусява с кимион и черен пипер и се пасира.
Добавя се кубче масло и се подправя с лимонов сок.
По желание може да се поръси с магданоз.
Сервира се с крутони.




сряда, 23 януари 2013 г.

Лимонов кекс





Продукти:
5-яйца
1ч.ч.-захар
1/2-ч.ч.-олио
сок от един лимон
2ч.ч.-брашно
1-бакпулвер
1-ванилия
кората на един лимон
лимонова есенция

За белтъчната глазура:
1 белтък
2,3капки-лимонов сок
1/2ч.ч.-пудра захар

За поръска:
запечени филирани бадеми





Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват на гъст сняг с половината захар.
Жълтъците се разбиват с другата половина от захарта .
Към тях се прибавят сока от лимона,олиото и едната чаша брашно смесена с бакпулвера.
Към жълтъчната смес се изсипват половината от белтъците ,ванилията ,есенцията и лимоновите кори.Добавя се и втората чаша брашно.Продължава разбиването с миксер.
Накрая се добавят останалите белтъци и с помоща на шпатула се хомогенизира кексовата смес. 
Изсипва се в предварително намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма.
Кексът се пече на 180гр. на долен реотан .
Последните 10 мин. се включва и горния реотан.
Проверява се с клечка дали е готов.
Кексът се охлажда и тогава се изважда от формата.






Отделно се разбива белтък с няколко капки лимонов сок и пудра захар.
Трябва да се получи гъста и лъскава белтъчна глазура.
С нея се намазва повърхността на изстиналия кекс.
Декорира се със запечени филирани бадеми.





Много ароматен и вкусен кекс,опитайте!



неделя, 20 януари 2013 г.

Сарми с бял сос в Крок-Пот





     Днес ви предлагам класически сарми,които приготвих в Крок-Пота за първи път.Станаха невероятно сочни ,ароматни и изключително вкусни!Уредът за бавно готвене стана любим помощник в моята кухня!


Продукти:
500гр.-кайма смес
1/2стрък -праз
1ч.ч.-ориз
3скил.-чесън
3с.л.-олио
2бр.-домати консерва
1ч.л.-червен пипер
кимион
черен пипер
ронена чубрица
кисело зеле
1/2ч.ч.-разсол/зелев сок/

За белия сос:

3с.л.-олио
1с.л.-брашно
сос от сармите
1 жълтък
1ч.ч-кис.мляко
1/2ч.ч-вода
сол на вкус



Нарязват се на ситно праза и няколко скилидки чесън.
Запържват се в малко олио ,докато омекнат.
Добавя се измития ориз.Пържи се няколко минути ,докато стане стъклен.
Поръсва се червения пипер и всичко се разбърква .
Веднага след това се прибавят смесените предварително с каймата домати.
Сместа се разбърква непрекъснато, докато каймата си промени цвета и водата се изпари.Овкусява се с подправките.
Предварително се приготвят листа от кисело зеле,почистени от твърдите части.
Във всяко се слага по лъжица от готовата смес и се навива на сарма.
Готовите сарми се редят в Крок- Пота плътно.
/Тези, които нямат да използват керамична тенджера./
Заливат се с половин чаша зелев сок/разсол/ и се сипва малко олио.
Уредът се включва на II степен за 3 часа.
По желание накрая може да се запекат на грил за 10 мин. ,във фурната.
Сервират се с бял сос и запържено масло с щипка червен пипер.







Сосът се приготвя като брашното се запържва в олиото.
Разрежда се с вода и соса останал при готвенето на  сармите.
Вари се на котлона, докато се сгасти.
След това се добавя разбития предварително жълтък в кисело мляко.
Връща се за минута две на котлона да клокне и се посолява на вкус.






Забележка:В рецептата няма сол ,защото зелевия сок е достатъчно солен.

четвъртък, 17 януари 2013 г.

Крем пита

           



        Преди време видях тази невероятна Крем пита при Инчето и веднага знаех ,че рано или късно ще я направя.Та ето дойде и този момент.Нищо не съм променяла по рецептата ,така че я копирам директно тук.Благодаря,Инче за прекрасната рецепта!

Продукти:

1 пакет- бутер тесто на Бела-400гр
1 и 1/2 л- прясно мляко
2 пакета- пудинг ванилия на д-р Йоткер
150 гр.- царевично нишесте
1 чаена чаша захар
120 гр.- краве масло
1-2 ампули- ванилия

пудра захар за поръсване





Най-напред се прави кремът.1л.пр.мляко заедно със захарта се загрява в тенджера до завиране.
В отделна купа се разтварят двата пудинга и нишестето с останалите две чаши прясно мляко.
После се изсипват при непрекъснато бъркане към врящото мляко.
Бърка се ,докато кремът се сгъсти.
Отстарява се от котлона и към него се добавят нарязаното на парчета масло и ванилиите.
Разбърква се ,докато се стопи маслото .
Кремът се покрива със фолио и се оставя да се охлади.






Размразява се бутер тестото и се разточва леко във всички посоки.
Разрязва се на две равни половини.
Едната се пече цяла,а другата се нарязва на еднакви парчета и тогава се пече.
Преди да се сложат във фурната се намазват с вода и се надупчват с вилица,за да не се вдигнат много при печенето.
Пекат се в предварително загрята на 180гр.фурна.
В подходяща тава/27см.на 20см./ се слага хартия така ,че да излиза извън нея ,за да се извади после питата по-лесно.
Слага се цялата изпечена кора и се изсипва охладеният крем.
Разпределя се равномерно навсякъде.
От горе се подрежда нарязаното на парчета бутер тесто.Леко се притискат към крема.
Готовата крем пита се оставя в хладилника да се охлади и стегне за 2,3часа.
После се вади с помощта на хартията и се поръсва обилно с пудра захар.
Реже се на парчета и се сервира.





сряда, 16 януари 2013 г.

Бахур







Продукти:

3кг.-бял свински дроб
2кг.-шарено свинско месо
1бр.-сърце
100гр.-черен свински дроб
1ч.ч.-ориз
200гр.-праз
30гр.-черен пипер
40гр.-кимион
ронена чубрица-една шепа
5с.л/равни/-сол
пресни дебели свински черва






Червата се обръщат изтъргват от вътре ,измиват и пак се обръщат.
Заливат се с оцет и се добавят две щипки сода.
След 5 минути се измиват отново.


Белия дроб,месото сърцето и черния дроб се смилат през машинка за месо.
Празът се нарязва на ситно и заедно с подправките/прясно смляни/ се добавя към смляните продукти.
Разбъркват се добре и се добавя измития ориз.
Обърква се още веднъж всичко.
Смленият дроб се пълни в почистените черва с помощта на машинка за месо и фуния .
Не трябва да са много плътно напълнени,защото ориза и дроба при варенето се надуват.Завързват се с конец.Надупчват се  на няколко места с игла.
Редят се в голяма тенджера като на дъното предварително се поставя чиния или почистени пръчки,за да не залепне бахура при варенето.
Бахура се залива с вода и  се слага на котлона да се вари.
В началото се отпенва и след като заври се намалява степента на котлона ,за да ври на тих огън два часа.
Готовият бахур се изважда и се оставя да се охлади.
Идеален е за мезе към червено вино.





неделя, 13 януари 2013 г.

Баклава Копенхаген




Забележка:Тези ,които не обичат много сладко да намалят захарта в сиропа на 700гр.

Продукти:
500гр.- кори "Фамилия"

Плънка I
100 гр.- пудра захар
150 гр. масло
2 яйца
1 с.л.- бакпулвер
150 гр.- грис
сок от половин лимон
1  ванилия

Плънка II
100 гр.- пудра захар
200 гр.- смлени орехи
2 яйца
кора от лимон

За сиропа:
1 кг.- захар
1 л.- вода
1ч.л.-лимонена киселина
1-2 пакетчета ванилия





Най-напред се приготвя сиропа.
Водата и захарта  трябва да врят около 10 мин.
След това се добавят ванилиите и лимонената киселина.
Оставя се да се охлади.

Плънка I:
Отделят се белтъцете от жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Мекото масло се разбива на крем с пудрата захар и се добавят жълтъците.
След това гриса,бакпулвера ,сока от лимон и ванилията .
Разбиват се до хомогенна смес.
Към нея се добавят белтъците и се разбърква всичко на ръка.

Плънка II:
Пак се разделят белтъци от жълтъци.
Белтъците се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар.
Прибавят се смлените орехи и кората от лимон.
Добавят се белтъците и сместа се хомогенизира.






Корите се разделят на три равни части.
В подходяща тава,предварително подмазана  се слагат по две кори .
Мажат се с олио и така, докато се нареди едната трета от корите.
Без да се мажат с олио върху тях се разпределя Плънка I.
След това се реди втората половина от корите като се мажат през две ,без последната.Разпределя се Плънка II.
От горе се нареждат и останалите кори.
Баклавата се нарязва по желание с остър нож.
След това се намазва от горе с олио.
Пече се в предварително загрята фурна на 180  гр.,за около 1час.
Горещата баклава се залива със студен сироп.
Оставя се да престои 24 часа преди да се консумира.