неделя, 25 ноември 2012 г.

Пържени розички






Розичките са изключително ефектни,икономични и подходящи, както за закуска така и за следобедно кафе!



Продукти:

3бр.-яйца
3с.л.-захар
50гр.-масло
щипка сол
ванилия
брашно/ за средно твърдо тесто/
олио/за пържене/
пудра захар
сладко







Яйцата и захарта се разбиват с тел.
Добавя се щипка сол , маслото и ванилията.
С брашното се замесва средно твърдо тесто.
Разточва се на тънка /3мм/кора.
Режат се кръгчета с диаметър7см./ползвах чаша/
Правят се прорези/в четерите посоки/ ,но не до центъра.
Кръгчетата се поставят по три едно върху друго.
В центъра се притискат добре с пръст.
Така се приготвят и останалите.
Загрява се олио в дълбок и тесен съд.
Розичките се пущат и се изчаква няколко секунди, докато изплуват и "разцъфнат".
Внимателно се обръщат и като  порозовеят се вадят на хартия.
Поръсват се обилно със пудра захар.
В центъра се поставя черешка от сладко,локум или друг вид гъсто сладко.






Консумират се, докато са топли!






сряда, 21 ноември 2012 г.

Празнуваме в кухнята на Мария

В Деня на християнското семейство имам удоволствието да гостувам на Мария!
       Нека да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни!
       Елате да споделим хубавия празник в "На гости в моята кухня" 

Шарена салата
рецепта



Ролета с канелони




Щрудел с ябълки и карамелен сироп



Щрудел с ябълки и карамелен сироп




Продукти:

14бр.-фини кори
1/2ч.ч.-масло и олио
3бр.-ябълки/големи/
1ч.ч.-орехи/изпечени и начукани/
1/2ч.ч.-зарар
4,5с.л.-галета
1с.л.-канела

За карамеления сиропа :

1ч.ч.-захар
1,1/2ч.ч.-вода







Най-напред се приготвя сиропа.
Карамелизира се захарта с 2,3с.л.-вода.
После към карамела се изсипва чаша и половина студена вода .
Бърка се  ,докато се разтопи карамела.
Оставя се да поври няколко минутки и се отстранява.
Оставя се да се охлади напълно.








Ябълките се почистват ,настъргват и смесват със захарта,галетата,орехите и канелата.
Взема се кора и се намазва със сместа от олио и масло.
В късия край се разпределя плънката.
От горе се поставя втора кора и се намазва.
Завиват се на стегнато руло.
Така се постъпва и с останалите кори.
Готовите рула се нареждат в подмазана тава с размери 28-40см.
Намазват се отново и леко се напръскват с вода.
Пекат се на 180 гр.до златисто.
Оставят се за 5мин.да се охладят.
Заливат се с карамеления сироп.
Щруделът трябва да престои няколко часа в хладилник.










Ролета с канелони




Продукти:

500гр.-кайма
6бр.-канелони
1гл.-кромид лук/може и пресен/
по1/2червена и зелена чушка
100гр.-кашкавал
400гр.-спанак
около 200гр.-извара
сол
черен пипер
кимион
чубрица
галета







Към каймата  се добавят нарязани на ситно лук,  на кубчета червена и зелена чушка , настъргания кашкавал и  подправките.Омесва се добре.
Спанака се почиства ,измива и задушава в малко масло и щипка сол.
Канелоните се сваряват леко/за 2 мин./ без да омекват .
Изварата се осолява на вкус и се добавя черен пипер.
Канелоните се пълнят с овкусената извара с помоща на лъжичка.
Каймата се разделя на 6 части.
От всяка се оформя правоъгълник.
Разпределя се слой от задушения спанак.
Поставя се напълнения канелон и се завива на руло.
Овалва се в галета от всички страни и се поставя в подмазана тава.
Така се оформят и останалите.
Пекат се в предварително загрята на 200гр.фурна до зачервяване.
Сервират се с гарнитура по избор.









Шарена салата




Продукти:

маруля /зелена и червена/
грейпфрут
зелен лук
синьо сирене

Дресинг:
зехтин
ябълков оцет
сол







Марулята се измива и накъсва.
Лука се нарязва на ситно.
Отстраняват се ципите на грейпфрута и се нарязва.
Смесват се продуктите, овкусяват се с оцет ,зехтин и сол.
Салатата се поръсва с парченца синьо сирене.





вторник, 20 ноември 2012 г.

Пълнозърнеста бърза питка с чушки







Продукти:

400гр.-кис.мляко
1ч.л.-сода бикарбонат
1с.л.-сол
2с.л.-олио
1ч.ч.-бяло брашно
около 400гр.-пълнозърнесто брашно
червена и зелена чушка
ронена чубрица
червен пипер
олио/за намазване/








В  млякото се погасява содата и се добавя олиото и солта . Изсипва се към смесените брашна.
Замесва се нелепнещо тесто.
Слага се върху хартия за печене и се разтила с ръце на тънка /1см/питка.
Отгоре се слага около лъжица олио ,добавя се червен пипер и се намазва питката.
Поръсва се с ронена чубрица.
Нарязват се тънки кръгчета от червена и зелена чушка.
Подреждат се от горе с притискане ,за да потънат леко.
Питката се директно на дъното на фурната с хартията.
Пече се на 180 гр. до готовност. 







Опитайте ,получава се чудесна на вкус,с хрупкава долна коричка питка!






вторник, 13 ноември 2012 г.

Фунийки с крем




Продукти:

1 ч. ч- кисело мляко
1 ч. л.- сода бикарбонат
1пак.-амонячна сода
1/2 чаена чаша олио
3 яйца
1 ч. ч.- кристална захар
брашно/ нелепнещо тесто/
ванилия
лимонови корички
смлени орехи /за декорация/

За крема:
2бр.-пудинг ванилия
800л.-пр.мляко






Най-напред се приготвя крема по указанията на опаковката.
/Намалих прясното мляко, за да се получи гъст крем./
Оставя се да се охлади.






Двата вида сода се погасяват в киселото мляко.
След това се добавят към разбитите със захарта яйца и олио.
Слагат се ванилия , лимоновите корички.
Замесва се с брашното нелепнещо тесто.
Оставя се 30 мин.да почине.
Разточва се на тънък пласт около 2-3мм.
Нарязва се на ленти./2см/
Всяка се увива спираловидно около формичка за фунийки.
Готовите се подреждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 200гр.







Оставят се леко да се охладят и се вадят от формичките.
Пълнят се /със помоща на шприц /със гъст крем.
Фунийките се поръсват със смлени орехи.
Най-вкусни са на следващия ден,когато поемат от крема.






Най-вкусни са на следващия ден,когато поемат от крема.







събота, 10 ноември 2012 г.

Зеленчукова запеканка с бекон и сметана




Продукти:

800гр.-картофи
200гр.-бекон
1/2стрък-праз
150гр.-гъби
2бр.-моркови
1ч.ч.-готварска сметана
100гр.-кашкавал
черен пипер
сол на вкус
магданоз







Картофите се обелват,измиват и сваряват в подсолена вода.
Нарязват се на кръгчета.
С поволвината от тях се покрива дъното на съда за готвене, като се застъпват.
В тиган с малко мазнина се запържват нарязаните гъби.
Към тях се прибавят моркови на кубчета,бекона и накрая праза.
Посоляват се  и се заливат със сметаната.
Подправят се с черен пипер.
Сместа се разпределя върху картофите.
От горе се подреждат останалата половина от сварените картофи.
Върху тях се наръсва настърган кашкавал.
Ястието се запича в предварително загрята фурна на 220гр,до златисто.
Поръсва се по желание с нарязан магданоз.






Бегониите все още цъфтят...Желая ви прекрасен ноемврийски ден!









четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Зеленчукови крокети с кашкавал





Продукти:

1глава-червен кромид лук
1/2стрък-праз
2бр.-моркови/големи/
100гр.-кашкавал
3с.л.-брашно
50гр.-масло
2с.л.-зехтин
100мл.-течна готварска сметана
2бр.-кисели краставички
щипка сол
копър
черен пипер

За панировката:

1бр.-яйце
брашно
галета






Лукът и праза се нарязват на ситно,морковите се настъргват . 
Задушават се в масло и олио до омекване.Посоляват се със щипка сол.
После сместа се поръсва с брашно и се бърка постоянно минута две.
Изсипва се сметаната и веднага  нарязания на кубчета кашкавал.
Бърка се ,докато се разтопи .Сместа се остстранява от котлона .
Последно се слагат нарязаните на ситно краставички и копър.
Подправя се с черен пипер.
Сместа се изсипва върху фолио. Разпределя се на тънък правоъгълен/около 1см дебелина/пласт.Оставя се да се охлади.
През това време се разбива яйцето .
В два съда се изсипва брашно и галета за панировката.
Охладената зеленчукова плънка се нарязва на правоъгълници/при мен станаха 8броя/
След това всеки се навива на руло от към дългата страна.
Оформят се с ръце еднакви крокети.
После се панират в брашно ,яйце и галета.
/Може да ги оставите в хладилник и да ги пригответе по-късно./
Пържат се в загрято олио и се изваждат на кухненска хартия.







Станаха  сочни,ароматни и хрупкави!











сряда, 7 ноември 2012 г.

Агнешко бутче с бяло вино и зеленчуци






Продукти:

2кг.-агнешки бут
2гл.-кромид лук
3бр.-моркови
5,6скилидки-чесън
1стрък-праз
2вр.пресен лук
1с.л.-брашно
1с.л.-червен пипер
1ч.ч.-бяло вино
50гр.-масло
3с.л.-олио
черен пипер
джоджен
1/2ч.ч.-доматен сок
1с.л.-дижонска горчица
1с.л.-мед
сол на вкус








Месото се обезкостява и нарязва на големи късове ,поръсва се със сол и черен пипер.
Залива се с бяло вино и се оставя да престои няколко часа.








В дълбок съд се слагат малко олио и масло.
Мръвките се запържват от двете страни и се изваждат.
В същия съд се задушават нарязани кромид ,морковите и чесън.Посоляват се.
Поръсват се с малко брашно.Добавя се и червения пипер.
Всичко  се разбърква и се изсипва  чаша бяло вино.
Сместа се прехвърля в керамичен съд.
/Който има Крок-пот -на II степен-4часа и половина/
После се добавя нарязан на едро праз и зелен лук.
В тиган се загрява доматения сос да се извари.
Към него се прибавят  горчицата и меда.
Мръвките се подреждат върху зеленчуците и се заливат с доматения сос.
Ястието се поръсват със джоджен и парченца масло.
Съда се затваря с капака и се поставя в студена фурна . Пече в началото на 220гр./половин час /,а
после  на 180гр. за около 2часа.






понеделник, 5 ноември 2012 г.

Вити банички с тиква

 



     Днешните банички ги правих по рецептата за  тиквеник.Идеята е да покажа един по различен начин на оформяне.Надявам се да ви хареса!







Продукти:

1/2 -тиква/цигулка/
2ч.ч.-захар
1ч.ч.-олио
ванилия
лим.корички
1с.л.-канела

За тестото:

300мл.-вода
2с.л.-олио
щипка- сол
5-6капки- оцет
около500гр.-брашно








Разликата е ,че разточените кори разрязах на половина .Поръсих с олио,захар и тиква.
Навих ги на руло и после на спирала.
Така се получиха индивидуални симпатични банички с тиква.







...и парченце....





петък, 2 ноември 2012 г.

Пъстри спирали





Продукти:


2бр.-яйца/жълтък за намазване/
300мл.-прясно мляко
1/2пак.-жива мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-олио
около 700гр-брашно

За поръската:

1вр.-пресен лук
 шепа спанак
1-морков настърган
50гр.-масло/стопено/
2скил.-чесън
сусам








В леко затопленото мляко се разтваря маята със захарта и лъжица брашно.
Оставя се за 15 минути на топло.
Замесва се средно твърдо тесто с маята,яйцата/един жълтък се отделя за намазване/,олиото ,солта и брашното.
Втасва във фурната на 50гр, покрито.
После се дели на 10 еднакви топчета.








Всяко се разточва на кръг с диаметър около 20см.
Намазва се с разтопено масло, в което е добавен пресован чесън.
Поръсва се със ситно нарязан лук,спанак и настърган морков.
После се покрива със следващата разточена кора.
Маже се и се поръсва отново .Последната не се намазва.
Всички кори се точат на правоъгълник с дебелина около 4мм.
Режат се ленти около2см и всяка се усуква.
Получените спирали се редят в тава с хартия.







Оставят се да втасват /50гр във фурната за 15мин./
Намазват се с разбит жълтък с малко олио и се поръсват със сусам.
Пекат се на 200гр. до златисто.