сряда, 31 октомври 2012 г.

Пита Хризантема






Продукти:

1ч.ч.-прясно мляко
1/2 пак.-прясна мая
1с.л.-захар
1/2ч.ч-кис.мляко
1ч.л.-сол
4с.л.-олио
2-яйца/жълтък за намазване/
50гр-масло/разтопено/
около700гр.-брашно








Маята се разтваря с прясното мляко/затоплено/,захарта и една лъжица брашно.
Оставя се да образува хубави мехурчета.
После се замесва стегнато тесто с продуктите без маслото.
Оставя се да втасва./на 50 гр. във фурната/
Дели се на две части.Всяка се разточва на правоъгълник /около28 -40см./
Намазват се с масло и се навиват на руло.
Първото се слага в подмазана тава/28-30см диаметър/ и се завива да образува кръг.
Реже се с нож ,на 2см. кръгчета,без да се прерязват до края.
После през едно се обръщат към центъра .
Второто руло се разпъва ,за да може да обиколи първото.
После се реже като първото.Запълват се празнините ,а другите се обръщат с разреза на долу.
Готовата пита се намазва с разбит жълтък с малко олио .
Втасва за 15 мин.във фурната на 50гр.
Следва ново намазване с жълтък и печене на 180гр.
Като се извади се намазва с масло.












И хризантема за вас! :)





вторник, 30 октомври 2012 г.

Винен кебап в Крок-Пот





Продукти:

700гр.-свинско месо
4бр.--кромид лук
1вр.-пресен лук
4,5скил.-чесън
200мл.-червено вино
200мл.-домати от консерва/отцедени/
1с.л.-захар
4,5с.л.-олио
2с.л.-червен пипер
3-дафинови листа
3зърна- бахар
черен пипер
сол на вкус
1,2с.л.-брашно








Месото се нарязва на едри парчета.Посолява се ,добавя нарязан  пресен лук ,черен пипер и 50 мл.вино.Престоява 1 час в хладилник.








Мръвките се задушават в загрятата мазнина ,докато се изпари водата.
Добавя се нарязания кромид и чесън.
Разбърква се и готвенето продължава до омекването им.
Ястието се залива  с виното .След няколко минутки се поръсва с червения пипер.
Разбърква се два три пъти и се добавя брашното.Пак се разбърква.
Прибавят се доматите , лъжица захар и се разрежда с 200мл.топла вода.
Посолява се на вкус и се слагат  дафиновите листа и бахара.
Прехвърля се в Крок-Пота. Включих на  II степен за 4 часа. /или се оставя на котлона да къкри на ниска темрература /
Сервира се с гарнитура от варен ориз или картофено пюре.





понеделник, 29 октомври 2012 г.

Щрудел с пудинг ванилия








Може да видите оригиналната рецепта тук.


Забележка:Поради споделеното от вас, които направихте щрудела и за всички ,които ще го правят в бъдеще,  за по-богат пълнеж може да се използват 2 пудинга на д-р Йоткер!

Продукти:

500гр.-кори за баница

Яйчна плънка:

2бр.-яйца
3с.л.-захар
1/2ч.ч.-олио
1/2ч.ч.-грис
1/2ч.ч.-кис.мляко
2-ванилии
1бакпулвер
пудра захар- за поръсване

За пудинга:

1пудинг ванилия на Йоткер /с варене/

500мл.-пр.мляко








Най -напред се сварява пудинга и се оставя да изстива.

Разбиват се белтъците заедно със захарта.Добавят се жълтъците,олиото ,киселото мляко,ванилиите и гриса с бакпулвера.







Взема се кора , с четка се маже  с яйчната смес.
От горе се поставя втора и пак се маже ,третата също се намазва.
Поставя се четвъртата и върху нея се разпределя част от студения пудинга.
От двата края се загъват,за да не излезнат плънките.
Корите се навиват на руло като се започва  от късата страна и се навиват по дължина.
Така се процедира и с останалите кори.Получават се четири рула.
Редят се в подмазана тава.Намазват се с яйчната плънка.
Пекат се на 180 гр. около 40 мин.Готовите щрудели се поръсват с пудра захар.

 



петък, 26 октомври 2012 г.

Киш с бекон,топено сирене и броколи





Продукти:

1ч.ч.-брашно
100гр-масло
щипка сол
5,6с.л.-студена вода

За плънката:

1ч.ч.-броколи /бланширани/
200гр.-бекон
200гр-гъби
5 топени сиренца

За заливката :

3бр.-яйца
200гр.-заквасена сметана
150гр.-настърган кашкавал
нарязан копър






Броколите се накъсват на розички и се бланшират за кратко в подсолена вода.
Веднага се обливат със студена вода, за да запазят цвета си.
Отцеждат се върху кухненска хартия.






През това време студеното масло се нарязва и се смесва с брашното.
Образуват се маслени трохи.
Добавя се студена вода и се замесва тесто.
Покрива се с фолио и се оставя в хладилник да стегне.






Гъбите се почистват нарязват и задушават в малко масло.Оставят се да изстинат.
Разбиват се яйцата със сметаната.Прибавя се настъргания кашкавал и копър.
Тестото се вади от хладилника и се разточва на тънка кора .
С помоща на точилката се пренася във форма за торта, с кухненска хартия.Оформя се борд.
Разпределят се гъбите,броколите,нарязания бекон и парченца топено сирене .
От горе се разстила заливката.
Кишът се пече в предварително загрята на 180гр. фурна за 30-40минути.





четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Домашна юфка




Продукти:

1л.-прясно мляко
10бр.-яйца/по възможност домашни/
3с.л.-олио
1ч.л.-сол
брашно/колкото поеме/





Яйцата се разбиват с олиото и солта.
Към тях се изсипва прясното мляко.
Добавя се брашното и се меси тесто.
Дели се на 20 топчета.
Покриват се с влажна кърпа.
Точат се кори и се редят на чисти чаршафи на открито.
Съхнат на слънце.Обръщат се веднъж  след като подсъхнат .
После се начупват  на едри парчета.
Пекат се във фурната , докато придобият леко златист цвят.
Съхраняват се в памучна торба.




сряда, 24 октомври 2012 г.

Канелени понички




Продукти:

1пак.-суха мая
250мл-прясно мляко/затоплено/
4с.л.-захар
50гр.-масло/стопено/
1с.л.-канела
2бр.-яйца
1/2ч.л.-сол
2-ванилии
кора от лимон/настъргана/
около500гр.-брашно







Към брашното се прибавя канелата,ванилията,солта и се пресява.
Маята заедно с 1с.л.-захар,1с.л.-брашно се разтваря с малко пр.мляко.
Оставя се на топло да образува хубави мехурчета.
Маслото се разтапя.
Яйцата се разбиват заедно с 4с.л.-захар до побеляване.
Шупналата мая,яйчената смес , топлото прясно мляко и лимоновите кори се изсипват при брашното.
Бъркат се с шпатула и се добавя маслото на части.
Замесва се нелепнещо, гладко тесто.
Покрива се да не съхне.
Оставя се да втасва./на 50 гр във фурната/
Дели се на 20 еднакви части.
Оформят се топчета ,които леко се сплескват.
/Наредих ги в набрашнена тава,покрих ги и  оставих отново във фурната да бухнат./
Покриват се и се оставят да удвоят обема си.
Загрява се обилно количество мазнина и се пържат,като се внимава да не е прекалено висока температурата.
Вадят се върху кухненска хартия и се поръсват с пудра захар.








Опитайте много вкусни,ароматни и топящи понички!






вторник, 23 октомври 2012 г.

Рачел със захар




Продукти:

1 -бяла тиква/3,500гр/
2кг.-захар
300мл.-вода
3,4-ванилии
1ч.л.-лимонене киселина

За варния разтвор:

200гр.-гасена вар
5л.-вода






Тиквата се обелва ,измива и нарязва на кубчета.
Варта се разтваря с 5 л вода и се оставя 2 часа да се утаи.
После се прецежда бистрата варна вода през тензух.
В нея се потапят парчетата тиква и престояват 2 часа.
Измиват се добре със студена вода.
В дълбока тенджера се разтваря захарта с водата/300гр/ и се оставя да заври.
В получения сироп се добавя нарязаната тиква и се вари,докато капка  се задържа върху суха чиния.








Отстранява се и се добавя лимонената киселина и ванилиите.
Разбърква се внимателно и веднага се пълни в сухи бурканчета.
Парчетата се подреждат плътно без да се мачкат.






Бурканчетата се  доливат със сиропа и се затварят с капачки.
Може да се обърнат и да се оставят да се охладят или да се стерилизират за 5 мин.





неделя, 21 октомври 2012 г.

Агнешка дроб сарма

   




Рецептата и изпълнението са на моята майка,която е страхотен кулинар!


Продукти:

1бр.-комплект за дроб сърма
2вр.-пресен лук
300гр.-ориз
1вр.-пресен джоджен
50гр-масло
черен пипер
сол
бульон

За заливката:

2бр.-яйца
1коф.-кисело мляко
щипка -сода бикарбонат
3с.л.-брашно
щипка сол







Най-добре е да се снабдите с пресен комплект за дроб сърма.
Хубаво е  да има и чревца,но и без тях става.
В месерския магазин се оказа ,че тях ги продават с главата.
За това купихме глава с шкембе и чревца и отделно комплект/бял и черен дроб,сърце и було/.
Лоените чревца се измиват,а тънките  се обръщат и мият под течаща вода./съпруга ми се справи чудесно :)
Шкембето се обработва с гасена вар , изстъргва се и се измива/в главната роля -баща ми /.
Чревцата се поръсват с 1с.л.-сода и се заливат с около 100гр.оцет.
Разбъркват се и след това се измиват отново.
След това се слагат да се сварят заедно със шкембето,булото,сърцето,черния и белия дроб.
Отпенват се и се посоляват.Варят се до готовност./Бульона се прецежда./
Сварените дреболии  се нарязват на дребни парченца./Една част се отделя за супа/








В тиган с масло и малко олио са задушава нарязан зелен лук и джоджен.
Прибавят се дреболиите и се запържват за кратко.
Към тях се слага предварително измития ориз.
След като си промени цвета ориза сместа се изсипва в тава.
Залива се с прецедения топъл бульон от дреболиите.
Ястието се поръсва с черен пипер и се слага в предварително загрята фурна.
През това време се разбиват яйцата.
Добавя се киселото мляко със содата и брашното.
Овкусява се с щипка сол.
Заливката се слага върху изпеченото ястие и се връща във фурната да добие златист загар.







Без да се отплесвам в подробности-Агнешка дроб чорба













Ами надявам се да съм ви била полезна с днешната публикация!


петък, 19 октомври 2012 г.

Питки със сирене





Продукти:

1кофичка -кисело мляко
1/2ч.л.-сода бикарбонат
1ч.ч-хладка вода
3бр.-яйца/отделя се един жълтък за намазване/
1с.л.-захар
1/2 пак.-прясна мая
1ч.л.-сол
3с.л.-олио
2/3ч.ч.-олио и масло
350гр.-сирене
около 700гр.-брашно









В киселото мляко се погасява содата.
Добавят олиото и разбърканите яйца и солта.
Отделно маята се оставя да шупне в хладка вода заедно със захарта.
После се прибавя към киселото мляко и се замесва средно меко тесто.
То се дели на 20 топчета.Всяко се потапя в смес от разтопено масло и олио.
Разтегля се и се поставя в чиния.Поръсва се със натрошено сирене и се завива на руло.
Леко се усуква и се завива на кравай/може и да се завърже на възел/.












Питките се оставят да втасат на 50гр.
Мажат се с жълтък разбит с лъжица олио/по желание се ръсят с кашкавал/ .
Пекат се на 200гр до златисто.







сряда, 17 октомври 2012 г.

Салата с карфиол




Продукти:

500гр.-карфиол
3 бр.-шарени чушки
маслини
лимон
магданоз
черен пипер
зехтин
бахар
оцет
сол






Карфиолът се накъсва на розички.
Слага се в тенджера с вряща вода,в която има 3с.л.оцет и 2зрънца бахар.
Посолява се .
Вари се около 3-4 мин.,за да остане хрупкав.
Веднага се облива със студена вода.





Чушките и лимона се нарязват.
Добавят се към охладения карфиол.
Овкусява се със зехтин,лимонов сок и сол на вкус.
Салатата се поръсва с нарязани маслини , магданоз и черен пипер.





понеделник, 15 октомври 2012 г.

Шоколадов сладкиш с поширани круши




Продукти:

4бр.-яйца
100гр.-масло
1ч.ч.-захар
1ч.ч.-пр.мляко
1,1/2ч.ч.-брашно
30гр.-какао
1-бакпулвер
ванилия






За крушите:

7-8бр-малки круши
2-3с.л.-мед
1ч.ч.-бяло вино
вода
канела
ванилия
2-3с.л.-гъст конфитюр
1с.л.-трици/галета/






Крушите се обелват като се запазват дръжките.
Поставят се в тенджера,.Добавят се меда,виното,водата /да ги покрие/,канелата,ванилията.  Варят се за около15 минути/леко да омекнат/, след което се оставят да се охладят в тенджерата.
 Издълбава се сърцевината . Запълват се с конфитюр смесен с трици или галета.







В купа се смесват брашното, какаото, бакпулвера.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавя се и ванилията .
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва върху хартия ,във форма за торта .
От горе се поставят  напълнените крушите.
Сладкишът се  пече в предварително загрята фурна на 180 гр. ,на долен реотан.
Накрая се включва и горния да се допече.
Проверява се с клечка и при нужда се покрива с хартия да не прегори.





                              
                   

               Сладкишът се изважда  от формата след като се поохлади и се декорира с разтопен шоколад/ бял и кафяв / с лъжица олио.Оставя се в хладилник да се стегне.