неделя, 30 септември 2012 г.

Фруктов сладкиш





Продукти:

За блата:

150гр.-масло
100гр.-пудра захар
1 -яйце
ванилия
лимонова кора
2с.л.-какао
300гр.-брашно

За плънката:

2-праскови
5-6 -сини сливи
канела


За крема:


пудинг ванилия
500мл.-прясно мляко



Най-напред се приготвя пудинга по указания на опаковката начин.Оставя се да се охлади.

Разбърква се маслото с пудрата захар,яйцето,ванилията и лимоновата кора.После се добавя брашното и тестото се оставя завито във фолио да престои 30мин.в хладилник.
След това са разточва тънка кора върху хартия и се пренася във форма за торта.
Кората трябва да е по-голяма от диаметъра на формата ,за да се получи борд по края.
Плодовете се нарязват /прасковите на полумесеци,сливите на половина/и се подреждат върху кората.Наръсват се с канела.
Заливат се с крема и се пекат в предварително загрята на 170гр.фурна около 40 мин.
Сладкиша се охлажда и поръсва с пудра захар.










петък, 28 септември 2012 г.

Пълнени камби в бял сос



     Преди време Катето беше приготвила пълнени камби . Сладките им артистично килнати капачета, веднага ми докоснаха сърцето .Днес ви предлагам моя вариант в комбинация с любимия ми бял сос. 
     Този вид чушки са много сочни и вкусни !

Продукти:

10бр.-камби
500гр.-кайма смес
1гл.-кромид лук
2скил.-чесън
1бр.-патладжан
1бр.-морков
2бр.-домати/настъргани/
1ч.ч.-ориз
3с.л.-олио
черен пипер
кимион
чубрица
сол на вкус

За соса:

2с.л.-масло+1с.л-олио
2с.л-брашно
1/2ч.ч.-сос от чушките/или вода/
1-жълтък
1ч.ч.-кисело мляко
сол на вкус






Камбите се измиват и почистват от семената,като капачетата се запазват.
Всяка камба се обтрива от вътре със сол.
В дълбок тиган се слагат нарязани на ситно кромид лук,чесън,морков и се задушават в олио.Като поомекнат се прибавя и ситно нарязан на кубчета патладжан.
Следва ориза.Запържва се, докато си промени цвета.
След това се добавя каймата ,която предварително е разбъркана с настърганите домати.
Бърка се, докато се разпадне и после се сипва по-малко от половин чаша вода.
Посолява се и се оставя да изври течността.
С получената смес се пълнят камбите .Затварят се с капачета и се редят в тава.
Заливат се със вода до половината на чуките.Посолява се край тях и се сипва олио.
Пекат се на 200гр до готовност.






За белия сос в тиган се слагат  масло и олио, и се запържва брашното.
След като си промени цвета се разрежда със сос/охладен/ от чушките или  студена вода.
Съда трябва да е отстранен от котлона, за да се избегне образуването на бучки.
Посолява се на вкус и се ставя да клокне до сгъстяване.
Маха се от котлона и се добавя разбития жълтък в киселото мляко ,при непрекъснато бъркане.
Сосът се загрява за минута две и е готов.
Чушки се сервират и гарнират с белия сос.
Бон апети! :)








вторник, 25 септември 2012 г.

Кифлички "Цвете"

   


        Идеята за тези кифлички дойде от интернет пространството.Видях ги така красиво оформени и веднага се влюбих в тях.Нямаше рецептата и за това използвах тази за френско тесто.Естествено ,че трябваше и нещо  да добавя от себе си.Оригиналните нямаха плънка та за това  реших ,че  локум ще им стои добре. Речено сторено.:)





Продукти:

300мл.-хладко прясно мляко
2с.л.-захар
1/2пак.-прясна мая
щипка сол
200мл.-масло +мас
3ч.ч.-брашно
локум






Замесва се тесто ,като маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със захарта.
Оставя се да шупне и след това се добавя мазнината.
Сместа се изсипва към брашното и се меси до меко тесто.
Оставя се в хладилника покрито за половин час.
След това тестото се дели 16 еднакви топчета.
Всяко се точи на елипса с дължина около 20см.
В средата се поставя лентичка от локум .
Завива се и се оформя на фитил,който леко се разтегля по дължина.
После се навива на спирала.След това с ножица се нарязва и придобива вид на цвете.






Готовите кифлички се мажат с разбит белтък.
Поръсват се със захар по желание.
/При мен станаха много сладки и следващия път ще избегна захарта./





Пекат се в предварително загрята на 180гр. фурна.
Стават невероятно пухкави и вкусни!






понеделник, 24 септември 2012 г.

Свинско варено





Продукти:

600гр-нетлъсто свинско месо
15 малки глави -кромид лук
3-4бр.-чушки/червени и зелени/
3бр.-моркови
4бр.- картофи
4,5скилидки-чесън
200мл-бяло вино
сол на вкус
черен пипер
1-дафинов лист
2,3 бр.-бахар
магданоз
50мл-олио

Месото се нарязва на хапки.
Зеленчуците се почистват измиват и нарязват на едро.
Лука и чесъна се  оставят цели.
Всички продукти се поставят в съда за готвене.
После се овкусяват със сол ,черен пипер,дафинов лист и бахар.
Изсипва се виното , половин чаша вода и олиото.
Ястието може да се приготви в тенджера под налягане /за 20мин.след завирането/,а също и в тава под фолио/за около час след завирането/.
След като е готово  се гарнира с пресен магданоз.
При необходимост може да го сгъстите на финала с 1с.л.-нишесте.

Бон апети! :)





събота, 22 септември 2012 г.

Вита баница с ориз




Продукти:

За корите:

300мл.-прясно мляко
1/2пак.-свежа мая
1с.л.-захар
1/2ч.л.-сол
2с.л.-олио
1.-яйце
брашно -около700гр. /и за разтокването/

За плънката:

2/3ч.ч-ориз
300гр.-сирене
3-яйца
1/2ч.ч-кис.мляко+1/ч.л.-сода за хляб
1/2ч.ч-масло +олио





Най-напред се сварява ориза във вода със щипка сол.Оставя се да се охлади.
После се прибавя към разбитите яйца с киселото мляко,в което е погасена содата.
Добавя се натрошеното сирене и мазнината,но не всичката .
Оставят се 2 лъжици ,за да се поръси баницата преди печене.
Плънката е готова.






Заемаме се с  корите за баницата.

Маята се разтваря в хладкото прясно мляко заедно със захарта.
Към нея се добавя разбитото яйце ,заедно с олиото и солта.
Сместа се изсипва към една част от брашното.
Замесва се и при необходимост се добавя още брашно до получаването на стегнато нелепнещо тесто.Не се чака да втасва.
После се оформят 6/7/ топчета.
Покриват се ,за да не съхнат.
Разточват се тънки кори.

Върху всяка кора се разпределя част от плънката и се завива на руло.
После се редят в подмазана тава,докато се запълни.
Баницата се поръсва с отделената мазнина ,с помоща на лъжица.
Напръсква се с малко вода и се пече на 180гр.до зачервяване.
Сред като се извади от фурната ,веднага се напръсква с малко вода и се завива с чиста кърпа.


Става пухкава и сочна!Да ви е сладко!






четвъртък, 20 септември 2012 г.

Пилешки шишчета с пикантна гарнитура

     


         Есента дойде и зеленчуците в градините вече са почти прибрани.В нашата все още има пресни крехки чушки по връхчетата на растенията.Днешната рецепта е приготвена  именно с такива цветни чушлета.


Пикантна топла салата/гарнитура/
/количествата са произволни/

чушки
лук
олио
сол

За заливката

чесън
щипка сол
оцет





Чушките се измиват ,почистват и нарязват на малки парченца.

В тиган се слага малко олио и нарязан на ситно лук.
Добавят се и чушките и се изпържват до омекване.
После се заливат със счукан чесън и оцет.
Салатата може да се гарнира със сирене и маслини,а може да се използва за гарнитура.




Пилешки шишчета на грил


3бр.-пил.пържола/бутче/
1с.л.-горчица
1с.л.-балсамов оцет
сол
черен пипер
зеленчуци /чушка,домат,лук/

Месото се нарязва на хапки и се маринова с горчицата,балсамовия оцет,сол и черен пипер.
Престоява половин час в хладилника.
После се ниже на дървени шишчета.
Редуват се месо със зеленчуци.
Шишчетата се пекът на грил тиган или скара.





вторник, 18 септември 2012 г.

Една година в блог пространството!

     


      Изтърколи се неусетно една година ,от както създадох това кътче.Идеята беше да съхраня и онагледя мои рецепти и такива ,които съм взаимствала от списания,предавания и от вас скъпи приятели!Това занимание се оказа много забавно и увлекателно .Доста неща научих от вас за кулинарията,намерих приятели ,вдъхновяващи ме за нови подвизи в кухнята.Има още много да се учи и експериментира.И така специално за първата годинка на блога съм запазила една стара моя рецепта,която все още не съм публикувала-Медена торта.Много позната из кулинарното пространство и любима на моето семейство.

Продукти:

За блатовете:

2бр.-яйца
1ч.ч.-кристална захар
1ч.л.-сода бикарбонат/погасена с лимонов сок/
1/2пак.-масло/70-80гр/
2с.л.-мед
3с.л.-какао
1с.л.-канела
2ч.ч.-брашно

За крема:

1л.-пр.мляко
1ч.ч.-захар
4бр.-жълтъци
7с.л.-брашно
ванилия
70гр.-масло

Карамелено-белтъчна глазура:

4бр.-белтъци
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-захар се карамелизира





Блатове:

В млековарка се разбиват яйцата със захарта на водна баня.
Поставят се на котлона и бъркането с миксер продължава ,докато кристалчетата захар се стопят и се получи пухкав крем.
Отстранява се сместа  и се добавя содата, погасена с няколко капки лимонов сок.
Разбърква се и се връща на котлона.Добавят се маслото,меда ,какаото и канелата.
Всичко се разбърква до еднородна консистенция.Оставя се на страни да се охлади.
После се добавя брашното ,докато се получи тесто.То се дели на 4 еднакви части.
Всяка се разточва с диаметъра на тортената форма,в която ще се сглобява тортата.
Блатовете се пекът на пекарска хартия или в подмазана с масло и поръсена с брашно тава.
Фурната е предварително загрята на 180гр.


Крем:

Млякото и захарта се разбъркват на котлона.
Отделно се разбиват жълтъците с вода и се добавя брашното, докато сместа стане с консистенцията на боза.
След това се изсипва на струйка към врящото мляко при непрекъснато бъркане.
Вари се до получаването на гъст крем.
На края се добавят ванилията и маслото.Крема се покрива с фолио и се оставя да се охлади.


Карамелено-белтъчна глазура:

Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се добавя на части захарта.Бърка се с миксера до получаването на твърди връхчета.Карамелизира се захар.Към белтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане се добавя карамела.



Сглобяване:

 В тортена форма се редуват блатовете с крема.
Най-от горе се намазва също с крем.
Оставя се в хладилника за няколко часа да  стегне.
После  се вади от формата и се заглажда отстрани с карамелената глазура.
Може да се гарнира по желание с натрошени ядки,бисквити или други варианти.
От горе се декорира с карамелената глазура.




Тортата е най-вкусна на следващия ден!





понеделник, 17 септември 2012 г.

Сладко от сини сливи и орехи




Продукти:

3кг.-сини сливи
1,1/2кг.-захар
100мл.-оцет
2пръчки -канела
2карамфилчета/стрити/
4бр.-ванилия
1ч.л.-лимонена киселина
1ч.ч.-почистени орехи/запечени/






Сливите се измиват и почистват от костилките.
Нарязват се на половинки,напречно.
Нареждат се в тава с отвора нагоре,плътно една до друга .
Поръсват се със захар.Реди се втори ред с плод и пак се поръсват със захар.
Оставят се в хладилника за няколко часа./една нощ/
После се сипва вода , слагат се канелените пръчици и стрития карамфил.
Поставят  се във фурната и като кипнат се изключва.Престоява така ,докато изстине.
На следващия ден пак се кипва без да се бърка и без да се вари.
На третия ден пак се кипва .Капка от сладкото трябва да се задържа цяла .
Прибавя се ванилията и лимонената киселина.
Внимателно се разбърква ,за да не се накъсат плодовете.






Сладкото се пълни в бурканчета/измити и подсушени/.
Редуват се плодове и орехи , докато се напълни съда.
Затварят се и се стерилизират за 5 мин.







петък, 14 септември 2012 г.

Редена туршия с камби



Продукти:

5кг.-червени камби
2кг.-карфиол
1кг.-моркови
2връзки-целина
дафинов лист
бахар
черен пипер
сол
захар
оцет
вода

Камбите се измиват ,почистват от дръжки и семки .Нарязват се на едри парчета.
Карфиола се накъсва на малки розички.
Морковите се нарязват на кръгчета с къдрав нож.
Целината се измива и нарязва на едро.
Във всеки буркан/800мл/ на дъното се слагат по един дафинов лист,5-6 зърна черен пипер и 1 зърно бахар, 1с.л.-сол,2с.л.-захар,7с.л.-оцет
Плътно се редят  камби,целина,моркови, карфиол,целина и се завършва с камби.
Бурканите се пълнят с вода  до извивката.
Запечатват се с капачки и се стерилизират 5мин.




четвъртък, 13 септември 2012 г.

Лучена рибна яхния

       


    След лятната почивка се връщам с удоволствие към блог пространството.Виждам ,че не сте спряли да творите.Надявам се ,че скоро ще успея да наваксам пропуснатото.
Моето предложение е една пикантна и много вкусна рибна яхния.Приготвям я с речна
риба/мряна/,която пържа ,а на следващия ден остатъка се превръща в това вълшебно ястие.


Продукти:

500гр.-/пържена/мряна
4бр.-кромид лук
2бр.-домати
4ч.ч.-вода
1с.л.-червен пипер
сол на вкус
джоджен
черен пипер
олио

Застройка:

2скил.-чесън
2-3с.л.-оцет
2-3с.л.-брашно






Лукът се почиства, измива и нарязва на кубчета.
Доматите се белят и режат на ситно.
В тенджера или дълбок тиган се сипва олио да покрие дъното.
Прибавя се нарязания кромид лук и се задушава до златисто.
Поръсва се с червения пипер и се разбърква.Веднага се добавят доматите.
Бърка се ,докато доматите омекнат.Резрежда се с вода и се посолява .
Захлупва се с капак и се оставя 20 мин. да къкри на котлона.





През това време се счукват скилидките чесън с щипка сол в хаванче.
Добавят се 2-3с.л.оцет и 100мл.вода.
В купичка се слага 2-3с.л.брашно и се разтваря с чесновата смес до гъстотата на боза.

Ястието се застройва с получената смес.
Пущат се изпържените рибки и се оставя още 5мин на котлона.
Подправя се с джоджен и черен пипер.


Да ви се сладко!