четвъртък, 28 юни 2012 г.

Кексчета с касис




Продукти:

1яйце
2/3ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
1/2ч.ч.-кисело мляко
1,1/2ч.ч.-брашно
1 бакпулвер
ванилия
1ч.ч.-касис

Уточнение
-от продуктите се получават 12 бр. кексчета. 




Разбиват се с миксер яйцето със захарта до побеляване.
После се добавят олиото и кис.мляко. 
Към получената смес се прибавя брашното, смесено с бакпулвера и ванилията.
Кексовата смес се разпрезеля във формички ,които са предварително намазани с олио и поръсени с брашно.
Върху кексчетата се разпределя почистения касис .
Пекат се на 180гр.с вентилатор.


петък, 22 юни 2012 г.

Сметаново-кайсиева торта





Продукти:

Шоколадови блатове:

100гр.- меко масло
1ч.ч.- захар
2бр.-  ванилия
3бр.-яйца/ на стайна температура/
1ч.ч- брашно
1/2 ч. л.- бакпулвер
1 ч. л.- сода бикарбонат
50гр.- какао
1ч.ч- прясно мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет


 
В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавят се и ванилиите.
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва в подмазана форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
След като се охлади блата се разрязва на две части.

Крем:
5бр.- жълтъци
100гр-захар
3бр.-пасирани кайсии
100гр-студено масло
250гр.-маскарпоне
200мл.-течна сметана 

Жълтъците се разбиват със захарта и се добавят пасираните кайсии.Слагат се на котлона и се бъркат непрекъснато за около 10 мин.Сместа се сгъстява и се отстранява от котлона.Докато е горещо  сладкото, към него се прибавя на части студеното масло.След това се оставя да стегне сместа.После се разбива маскарпонето и към него се добавя кайсиевото сладко.Отделно се разбива сметаната на сняг и към нея се добавя маскарпонената смес.

Желе

6,7бр.-кайсии почистени , на половинки
100 гр.- захар
100мл.-вода
1,1/2пак.- желатин
Слагат се в касерола кайсиите , водата и захарта да кипнат.Плода трябва да остане цял.Ако е необходимо добавете малко вода.След като се стопи захарта отстранете от котлона и добавете желатина,който предварително е разтопен.Разбъркайте и оставете всичко  да почне да се сгъстява.Във формата за торта поставете найлоново фолио и изсипете желето като подредите кайсиите равномерно.Оставете в хладилника да се стегне.



Приготвяне:

В тортена форма първо се поставя шоколадовия блат и се сиропира със сок от компот или прясно мляко.
Нанася се крем .
Поставя се желето и върху него се намазва пак крем.
Следва втория блат ,сиропира се.
Намазва се с крем от горе и се оставя за няколко часа да стегне.
След това се вади от формата и се заглажда от всички страни с крема.
Оставя се да стегне в хладилника.
Декорира се по желание.
В случая разбих сметана/100мл./ и шприцовах розички.


четвъртък, 21 юни 2012 г.

Пълнени чушки



Продукти:

12 бр.-чушки/ за пълнене/
500гр.-кайма/смес/
150гр-ориз
2,3-домата от консерва
1 гл.-кромид лук
3,4скилидки- чесън
чубрица
черен пипер
червен пипер
1 -пресен домат/за капачета/
50гр.-кашкавал
олио
200мл.-вода





За соса:

2бр.-жълтъка
200гр-кис.мляко
2,3с.л.-брашно
щипка сол
сос от чушките и вода при необходимост





Чушките се измиват,почистват от дръжките , семената и се посоляват от вътре .
Нарязват се лука и чесъна и се задушават в 2с.л.олио .
Добавя се предварително измития ориз и се запържва до стъклен.
Поръсва се с малко червен пипер и се разбърква.
Каймата се обърква в отделен съд с доматите и се изсипва към зеленчуците и ориза.
Задушава се ,докато си промени цвета.
Подправя се с оронена чубрица и черен пипер.
С тази смес се пълнят чушките.На всяка чушка се поставя капаче от домат.
Подреждат се в съда за готвене,в случая Крок -пот.
Заливат се с малко вода и се сипва олио.
Готвих на II степен-3 часа.
След това върху чушките се слагат парченца кашкавал и се запичат на 200 гр.на грил за 10 мин.във фурната.



Отделно се приготвя сос като се запича брашното на сух тиган.
След това се разрежда със студен сос от чушките и вода при необходимост.
Сместа  трябва да е малко по-рядка от боза.
Връща се на котлонапри непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Подправя се със сол.След това се отстранява и се изсипват разбитите жълтъци с киселото мляко. Сосът се връща на котлона за още 3,4 мин. като се бърка без да завира.




сряда, 20 юни 2012 г.

Печени тиквички





Продукти:

3-4бр.-тиквички
брашно
сол
олио
червен пипер

За соса:

3,4 скилидки- чесън
щипка сол
200гр.-кис.мляко
копър





Тиквичките се измиват и нарязват на кръгчета като за пържене.В тава се сипва олио и се повдига леко от единия край.Всяка тиквичка се топва в събралото се олио и после в брашно.Редят се като се застъпват.Поръсват се със сол и червен пипер и се пекат на 200 гр.до зачервяване.
Поднасят се с чеснов сос .






Поздравявам ви с моите цветенца!



понеделник, 18 юни 2012 г.

Телешки пържоли със спаначена гарнитура




Продукти:

телешка плешка
1ч.л.-Дижонска горчица
1с.л.-соев сос
черен пипер
кимион
връзка пресен лук
1стрък пресен чесън
около300гр.-спанак
2с.л.-олио
1с.л.-масло
брашно

Месото се почиства от ципите и се нарязва на пържолки с дебелина 1см.Маринова се със соев сос,горчица,черен пипер и кимион.Оставя се за час в хладилник.В тиган се слага малко олио и масло . Пържолките предварително се топват в брашно и се пекат от всяка страна.След като са готови се изваждат и в тигана се сотират на едро нарязания лук ,чесън и накъсан спанак.Гарнитурата се посолява  и сервира към пържолите.

петък, 15 юни 2012 г.

Бисквитени пастички






Продукти:

1 пакет- бисквити за торта
1пак.-пудинг на д-р Йоткер /ягода/
3с.л.-захар
500мл.-  прясно мляко
200мл.-течна сметана
череши /ползвах от сладко може и прести/
шоколад или какао за декориране 








Приготвя се пудинга, както е посочено на опаковката.
Добавих захар ,за да е по-сладко.
Готовия крем се оставя да се охлади.
Бисквитите се напояват леко с прясно мляко.
Тъй като нямам подходяща форма за тези бисквити използвах правоъгълна тава.Облепих я със стреч фолио.
Първо се поставя бисквита после всичкия крем.
Идеята ми беше да се получат два дебели пласта между бисквитите.
Формата трябва да има четери страни плътно, за да не се разлее крема.
Фолиото при мен свърши добра работа.
Оставя се да стегне за половин час в хладилника.


После следва бисквита от горе.Върху нея се намазва дебел пласт сметана ,която предварително е разбита на гъст сняг.
Редят се върху нея череши и се поставя от горе третата бисквита.
Намазва се с тънък слой сметана.
Престоява в хладилника няколко часа ,за да стегне добре.
После се поръстава с настърган шоколад или какао.Може и с четвъртата бисквита ,като се натроши на ситно.
С остър нож  се режат  еднакви по размер пастички и от горе се декорират с черешка.





















четвъртък, 14 юни 2012 г.

Пиле с лимон и зеленчуци




Продукти:

1 -цяло пиле
4бр.-пресни картофи/с кората/
6малки  глави -пресен кромид лук
2бр.-моркови
1бр.-лимон
6-7скилидки-чесън
1/2ч.ч.-бира
50гр.-масло
щипка сол /за зеленчуците/

За маринатата:

2с.л.-соев сос
1с.л.-Дижонска горчица
1с.л.-мед
1с.л.-червен пипер
мащерка



От продуктите се приготвя марината ,с която се обтрива цялото пиле отвън и отвътре.
Лимона се измива добре и се надупчва.
Поставя се във вътрешността с няколко скилидки чесън и  стръкчета прясна мащерка.
Отлепва се кожата на пилето внимателно .
Под нея се  поставят малки парченца масло и нарязани скилидки чесън.
Затваря се отвора с клечки за зъби.
Зеленчуците се нарязват на едро,като лука се оставя цял.Посоляват се .
Слагат се в съда за готвене ,сипва се бирата и от горе се поставя
подготвеното пиле.Захлупва се .
Приготвих пилето в Крок-пот.Готвих го на   II степен, за 4 часа.
След като приключи готвенето отворих капака и намазах пилето с масло .
Сложих във фурната за 10 мин. да се запече.
Може да се ползва  керамична тенджера и да се изпече във фурна.


вторник, 12 юни 2012 г.

Кюфтета по чирпански в Крок-пот

   

   На принципа съм око да види ,ръка да пипне....Днес пробвах наградата си от конкурса на Кулинария бг.-"Сготви,сподели,спечели"На пръв поглед обикновените кюфтета по чирпански се превърнаха на финала в невероятно апетитно,сочно и ароматно ястие!Бавното готвене се оказа наистина и много вкусно!



Продукти:

800гр.-кайма
1гол.глава- кромид лук
4бр.-домати от консерва
2бр.-моркови
2бр.-картофи
3 скил.-чесън
1с.л.-червен пипер
2с.л.-олио
дафинов лист

За кюфтетата:

800гр.-кайма
100гр.-ориз
кромид лук
чубрица
черен пипер
кимион
2-3с.л.-брашно
2с.л.-олио

Лука се нарязва на ситно,морковите на кръгчета,а картофите на кубчета като за мусака.
Слагат се в керамичния съд на Крок-пот, в който се добавя малко мазнина на дъното.
Съда се поставя на студен котлон и постепенно се загрява.
След като се задушат зеленчуците се добавят доматите и след това червения пипер и дафинов лист .
През това време се омесва каймата с подправките и ориза.
Оформят се малки кюфтета и се овалват в брашно.
Подреждат се върху зеленчуците и съда се поставя в леглото на Крок -пота.
Използвах втора степен за време 2часа.
След като приключи готвенето ,запекох ястието на грил за 10 мин. във фурната.
Гарнира се с нарязан магданоз.




петък, 8 юни 2012 г.

Чеснови питки с пресни билки



Продукти:

300гр.-гъст айрян
100мл.-пр.мляко
1/2пак.-свежа мая
1с.л.-захар
2с.л.-олио
1ч.л.-сол
около 800гр.-бяло брашно
1 жълтък /за намазване/+2с.л.-олио

За плънката:

80гр.-масло
1вр.- пресен магданоз
1вр.-пресен копър
3,4-скилидки чесън




Маслото се разтопява леко и в него се прибавя пасирания чесън,нарязани на ситно магданоз и копър.Като започне да се стяга се увива в стреч фолио на руло .Поставя се във фризера да стегне за 15 -20мин.

През това време маята се шупва в леко затопленото пр.мляко ,заедно със захарта и 2 с.л.-брашно.
Замесва се тесто от леко затопления айрян ,сместа с маята,сол,олио и брашно.
То трябва да е средно твърдо.
Слага се добре завито във фурната на 50гр. да удвои обема си.
След това се премесва  и се дели на 12 тотчета.
Подреждат се в подмазана тава и се връщат за 10 мин.във фурната на 50гр .
След това маслото се изважда от фризера и се нарязва на 12 кръгчета.
Всяко се поставя в центъра на питките и се натиска да потъне леко.
Питките се намазват с разбит жълтък с малко олио .
Пекът се на 180 гр. до готовност.




четвъртък, 7 юни 2012 г.

Прасковки




Продукти:

4бр.-яйца
1ч.ч.-захар
1пак.-амонячна сода/10гр./
1ч.ч.-кис.мляко
1ч.ч.-олио
1ч.ч.-брашно
2бр.-ванилия
брашно за доомесване
кристална захар за овалване
червена и жълта сладкарска боя

Смес за слепване:

смлени орехи
мармалад
канела

Яйцата ,захарта и олиото се разбиват с миксер .
Към тях се прибавя амоняка погасен в киселото мляко.
Добавя се и 1ч.ч.брашно ,ванилията и се разбива с миксера отново.
Сместта се оставя за час да почине.
После се доомесва с още брашно до средно меко тесто.
Оформят се топчета с размер на малък орех.
Редят се на разстояние в тава и се пекат на 180 градуса до порозовяване.
След като се охладят се издълбават с малка лъжичка.
Получените отвори се пълнят със смес от: мармалад ,смлени орехи и трохите получени при оформяне на  сладките.
Слепват се по две и се топват в разтворените бои-от единия край в розова , от другия в жълта боя.
Овалват се в кристална захар.


понеделник, 4 юни 2012 г.

Палачинки



Продукти:

4 бр.- яйца
300мл. прясно сварено мляко
300гр.- вода
2 непълни ч.ч.- брашно
щипка- сол
1 ч. л.- захар
1- ванилия 




Яйцата се разбиват много добре /на пяна/ с миксер в дълбок съд.

Прибавят се млякото, водата, захарта и солта. Разбърква се хубаво. 
Добавя се брашното / пресято два пъти/. Първо се обърква с дървена лъжица да го поеме сместта, а след това с миксер се разбива.  Престоява около 30мин.
Пекат се в тиган с диаметър 20см дъното.Слага се по 1 малък черпак.
Ако така описана смес за палачинки е станала гъста, можете да я разредите с равни части вода и мляко.

Гарнират се по желание.




петък, 1 юни 2012 г.

Пълнени тиквички



Продукти:

3-4бр.-тиквички
3бр-пресен лук
1бр.-пресен чесън
500гр.-кайма
доматен сок/или задушени домати от консерва/
олио
кашкавал
 2,3с.л-брашно
копър или магданоз



Няколко тиквички се режат на половина и се издълбава вътрешността.
Два три стръка пресен лук и 1,2 чесън се нарязват на ситно .
Вътрешността на тиквичките се реже на ситни кубчета, добавя се и нарязан по същия начин морков.Всичко се запържва в малко мазнина .
Слага се 500гр.кайма намачкана предварително с един домат към зеленчуците.
Подправя се със сол ,черен пипер.Сместа се пълни в тиквичките.
Редят се в тава и се добавя от страни доматен сок или задушени домати от консерва.
Пекат се до готовност.
Размиват се 2,3с.л.брашно в малко вода и се добавя към соса.Разбъркава се.От горе се поръсват с настърган кашкавал и се запичат за още 10 мин.След като се извадят се поръсват с пресен магданоз или копър по желание.