вторник, 24 април 2012 г.

Руло със спанак




Продукти:

6бр.-яйца
3с.л.-кис.мляко
1/2ч.л.-сода бикарбонат
2с.л.-олио
2с.л.-брашно
200гр.-сирене
2с.л.-галета


Плънка:

1кг.-спанак
20гр.-масло
черен пипер
индийско орехче
 сол




Яйцата се разбиват с олиото , кис.мляко и содата.Добавя се настъргано сирене и брашното.
Получената смес се изсипва в правоъгълна тава/20-35см./ върху хартия.
Пече се на 180 гр.до леко порозовяване.
Изважда се от фурната и отгоре се разпределя предварително почистения,нарязан,сотиран в масло и овкусен, спанак.Завива се на руло с помоща на хартията и се пренася отново в тавата.
Намазва се с олио и се поръсва с галета.
Пече се още около 15 мин.

понеделник, 23 април 2012 г.

Пита Венец







Продукти:

2-яйца/жълкък за намазване/
1ч.ч.-прясно мляко
30гр.-свежа мая
4с.л.-кис.мляко
1с.л.-захар
4с.л.-олио
1/2ч.л.-сол
около 700гр.-брашно
50гр.-масло /разтопено за намазване/






Маята се захваща с малко брашно ,захар в прясното мляко.
Като образува мехурчета се смесва с останалите продукти без маслото.
Меси се стегнато тесто и се оставя да втасва.
След това се дели на 4 топки.
Всяка се разточва и маже с разтопено масло и се нареждат една върху друга.
Последната не се маже.
Леко се разточват ,както са заедно.
Нарязва се на триъгълници  от центъра ,но не до края.
Всеки триъгълник се обръща на вън, като пластовете леко се разделят на ветрило.
Втасва още веднъж във фурната на 50гр.
Маже се с жълтък и се пече на 180гр.








                                                          Един цветен поздрав за настроение!







събота, 21 април 2012 г.

Торта Палитра



        Тази торта я правих за рождения ден на дъщеря ми,който отмина ,но сега намерих време да я публикувам.Комбинация е от няколко торти.Идеи  взаимствах от блог пространството.
Напрежението беше голямо ,защото направата й съвпадна с великденската подготовка и както се казва всичко дойде на куп.
      За съжаление не можах да снимам разрез на тортата,а определено си заслужаваше да се види.Блатовете бяха отчетливи ,а желето внесе много цвят ,аромат и предаде невероятна портокалова свежест.

Продукти:

Шоколадови блатове:

100гр.- меко масло
1ч.ч.- захар
2бр.-  ванилия
3бр.-яйца/ на стайна температура/
1ч.ч- брашно
1/2 ч. л.- бакпулвер
1 ч. л.- сода бикарбонат
50гр.- какао
1ч.ч- прясно мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет

В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавят се и ванилиите.
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва в подмазана форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
След като се охлади блата се разрязва на две части.

Направих отделно трети блат ,като намалих на половина грамажите.









Продукти-портокалово сладко с маскарпоне

7 жълтъка
100гр-захар
100мл.-портокал
кори от един портокал
100гр-студено масло
200гр.-маскарпоне

Жълтъците се разбиват със захарта и портокаловия сок.Добавят се портокаловите кори.Слагат се на котлона и се бъркат непрекъснато за около 10 мин.Сместа се сгъстява и се отстранява от котлона.Докато е горещо портокаловото сладко, към него се прибавя на части студеното масло.След това се оставя на студено да се стегне сместа.После се добавя маскарпонето.

Желе

3бр.-портокали/почистене и нарязани на едро/
100 гр.- захар
100мл.- сок от портокал
2- желатина
Слагат се в касерола портокалите , сока и захарта да кипнат.Плода трябва да остане цял.Ако е необходимо добавете малко вода.След като се стопи захарта отстранете от котлона/отделете малко сок за сиропиране на блатовете/ и добавете желатина,който предварително е разтопен.Разбъркайте и оставете всичко  да почне да се сгъстява.Във формата за торта поставете найлоново фолио и изсипете желето.Оставете в хладилника да се стегне.

Ганаш:

100 мл течна сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

Кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна.

100мл-сметана/за измазване /

Сглобяване:

Първо се поставя шоколадовия блат и се сиропира с портокалов сок /отделен от желето/или с прясно мляко.Нанася се портокалово сладко.
Поставя се втория блат и отново се сиропира.Следва крема.
Поставя се желето и върху него се намазва пак крем.
Следва третия блат ,сиропира се.
Тортата се заглажда от всички страни с разбита сметана.
Оставя се да стегне в хладилника.
Залива се с ганаш и се декорира по желание.
В случая направих палитра ,тъй като рожденичката обича да рисува.

Тази торта я правих за рождения ден на дъщеря ми.Комбинация е от няколко торти.Идеи за които взаимствах от блог пространството.Напрежението беше голямо ,защото направата й съвпадна с великденската подготовка и както се казва всичко дойде на куп.
За съжаление не можах да снимам разрез на тортата,а определено си заслужаваше да се види.
Блатовете бяха отчетливи ,а желето внесе много цвят ,аромат и предаде невероятна портокалова свежест на тортата.


петък, 20 април 2012 г.

Кашкавалени кюфтенца





Продукти:

300-400гр.кашкавал
1-2яйца
1-2 с.л.-брашно
черен пипер








Кашкавала се настъргва на едро ренде .
Прибавят се яйцата и брашното .
Омесва се с консистенцията на тесто.
Оформят се кюфтенца,които леко се сплескват.
Пържат се в сгорещена мазнина за по 1 ,2мин. от всяка страна.
Може предварително да се направят и да престоят в хладилник .







сряда, 18 април 2012 г.

Пита топчета




 Продукти:

2 яйца/жълтък за намазване/
30гр.-свежа мая
250гр.-кис.мляко
1с.л.-захар
3с.л.-олио
200гр -вода
щипка -сол
около кг.-брашно
сусам за поръсване









Маята се разтваря във водата заедно със захарта и 2с.л.брашно.
Отделя се жълтъка за намазване.
Замесва се средно меко тесто от продуктите и се оставя да втаса.
Премесва се и се дели на 4,и всяка част  се дели на още четири .
Оформят се 16 топчета и се редят в подмазана тава.
Оставят се да втасват.
Мажат се с разбит жълтък с малко олио.
Поръсват се със сусам.
Питата се пече на 180гр., до готовност.





Пожелавам ви много цветно настроение с моите цветя!


Козуначена пита с различни плънки





Продукти:

4бр.-яйца/един жълтък се отделя за намазване/
1/3 ч.ч.-захар/разтворена в 2-3сл.-вода в микровълновата/
1с.л.-подсладител Суитли/за термична обработка/
1/2пак.-прясна мая
1ч.ч.-прясно мляко
4с.л.-кис.мляко
80гр.-масло /разтопено/
100мл.-олио
1ампула- ванилия
1ампула -есенция за козунак
портокалови кори
лимонови кори
3бр.-витамин С/стрит на прах/
около 700гр.-брашно
локум,стафиди,шоколад,халва

Всички продукти трябва да са затоплени.


Маята предварително е захваната  в половината прясно мляко със супена лъжица захар и 2с.л.- брашно.
Яйцата се разбиват с миксер.
Към тях се прибавя стопената захар,подсладителя.
Добавя се киселото мляко и половината прясно мляко.
Накрая се слагат и ароматите.
Добавя се и захваната мая и се изсипва в казанчето на хлебопекарната.
Поръсват се портокаловите и лимонови коричките.
Следват 3ч.ч.-брашно,като в него се слага витамин С.
Пуща се машината на програма за тесто.
Добавя се постепенно още брашно и разтопеното масло , смесено с олио .
Брашно още , докато се оформи стегната топка.
Оставя се да се доомеси и втаса.


 Тестото се дели на девет топчета.От всяко се разтегля елипса и се поръсва с различен пълнеж/локум,стафиди,шоколад-нарязан,халва/.Завива се на фитил и леко се осуква и вързва на възел.Подреждат се в намаслена тава.Оставят се във фурната на 50гр за 15 мин.След това се намазва с разбит жълтък и олио,поръсва се със захар.Пече се на 180гр.с вентилатор на долен реотан за 20мин.После се включва и горния и се пече до готовност.


събота, 14 април 2012 г.

Весели Великденски празници




         Днес приключих с боядисването на яйца и козунаците.Рецептата за най-сполучливия ми козунак ще публикувам.Много съм доволна от резултата!Страхотен пухкав и сочен ,на конци с много аромат и богат на вкусове козунак се получи!

Продукти:

4бр.-яйца/един жълтък се отделя за намазване/
1/3 ч.ч.-захар/разтворена в 2-3сл.-вода в микровълновата/
1с.л.-подсладител Суитли/за термична обработка/
1/2пак.-прясна мая
1ч.ч.-прясно мляко
4с.л.-кис.мляко
50гр.-масло /разтопено/
100мл.-олио
1ампула- ванилия
1ампула -есенция за козунак
портокалови кори
лимонови кори
3бр.-витамин С/стрит на прах/
около 700гр.-брашно
локум,стафиди

Всички продукти трябва да са затоплени.


Маята предварително е захваната  в половината прясно мляко със супена лъжица захар и 2с.л.- брашно.
Яйцата се разбиват с миксер.
Към тях се прибавя стопената захар,подсладителя.
Добавя се киселото мляко и половината прясно мляко.
Накрая се слагат и ароматите.
Добавя се и захваната мая и се изсипва в казанчето на хлебопекарната.
Поръсват се портокаловите и лимонови коричките.
Следват 3ч.ч.-брашно,като в него се слага витамин С.
Пуща се машината на програма за тесто.
Добавя се постепенно още брашно и разтопеното масло , смесено с олио .
Брашно още , докато се оформи стегната топка.
Оставя се да се доомеси и втаса.

От тази доза се получават два козунака.
Тестото се дели на две.Всяка част на по три топки.От тях с намаслени ръце без премесване се оформят елипси.Поръсват се с локум и стафиди и се затваря плънката.Леко се разточва с ръце ,за да се удължат фитилите.Накрая се усукват.Сплитат и слагат в правоъгълна форма за кекс.Поставят се във фурната на 50гр.за около15мин.Мажат се с разбит жълтък с малко олио.Поръсват се със захар и бадеми.След това се пекат на 180 гр.с вентилатор на долен реотан.След 20 мин .се преминава и на горен реотан и се допичат.







Наложи се тази вечер да отрежа едно парче и останах очарована от консистенцията-страхотен пухкав и на конци...допълвам снимка ....истинско вълшебство....







 Станаха прекрасни ,доволна съм!









Яйцата с  бисквитките-патета,зайчета и гъбки...









Шарените великденски яйца...









Малки козуначета,които ще зарадват близки и приятели...





Бабините курабийки без тях празника не е същия....


неделя, 8 април 2012 г.

Шоколадово-еклерова торта


 Април за нашето семейство е месец на рождените дни.Повода е ясен, а тортата е  еклерова.

Продукти:

Шоколадови блатове:

100гр.- меко масло
1ч.ч.- захар
2бр.-  ванилия
3бр.-яйца/ на стайна температура/
1ч.ч- брашно
1/2 ч. л.- бакпулвер
1 ч. л.- сода бикарбонат
50гр.- какао
1ч.ч- прясно мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет

В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавят се и ванилиите.
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва в подмазана форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
След като се охлади блата се разрязва на две части.





10-12бр-еклери/колкото малко яйце/
Направих си еклерите и ги напълних с жълт крем.Използвах от готовите кремове.

Шоколадов крем:

Използвах  готов шоколадов крем. Към него прибавих 1пак.желатин .
Желатина го разтопих и прибавих към готовия , топъл крем.

В тортена форма се поставя шоколадовия блат.Сиропира се със сок от компот/може и с прясно мляко/.Намазва се леко с охладения шоколадов крем.Подреждат се еклерите плътно един до друг.От горе се заливат с останалия шоколадов крем.Поставя се втория  блат и леко се притиска.Тортата се оставя за няколко часа в хладилник да се стегне.

Шоколадов ганаш:

150мл сметана
100мл черен шоколад
Сметаната се загрява  и се отстранява от котлона.Прибавя се към нея нарязания на парчета шоколад.След това се разбърква до хомогенна смес.Оставя се да се охлади ,но да е течен.

За измазване:

100мл.-сметана / разбива се на сняг/

Тортата се изважда от формата и се заравнява с разбитата сметана от всички страни.
От горе се залива с шоколадовия ганаш.Стените на тортата се облепят с шоколадови пурички.

За декорация:

3пак.- пурички на "Престиж"

Тортата декорирах от горе, с предварително отляти шоколадови фигурки, в силиконови формички .


Честита Цветница!



петък, 6 април 2012 г.

Фрикасе с пилешко и спанак




Продукти:

3бр.-пил.бутчета
300гр.-спанак
1глава-кромид лук
2моркова
2с.л.-брашно
30гр.-масло
1-2с.л.-олио
1жълтък
200гр.-кис.мляко
сол
розмарин
чубрица
черен пипер

Пилешкото се слага в тенджера с вода да заври,отпенва .Добавят се морковите и лука ,нарязани на едро .Слагат се  клонка чубрица и розмарин,за да се овкуси бульона.Посолява се.
Свареното пилешко се изважда и накъсва на едри парчета,а бульона са прецежда.

В дълбок тиган се слага малко олио и масло .Прибавят се 2-3с.л.-брашно да се запържат.След това се отстранява от котлона и се разрежда с бульона при непрекъснато бъркане.Сместа се връща на котлона и се добавя изчистения , нарязан на едро спанак.Вари се до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Соса се отстранява  и се добавя застройката от разбитото яйце с кисело мляко.Посолява се на вкус.Връща се за минута две на котлона ,като през това време се добавя и накъсаното пилешко месо.Подправя се с черен пипер.


четвъртък, 5 април 2012 г.

Козунак с кисело мляко



  Наскоро Роси от Кулинарен Еликсир показа  козунак с кисело мляко.Реших да пробвам нейния вариант ,за да видя дали ще остане и на следващия ден мек и пухкав.Естествено довнесох някои промени в рецептата,напълно в мой стил.Доволна съм от резултата и вкуса.

Ето моя вариант.

Продукти:

Закваска:

1/2пак.-свежа мая
1с.л.-захар
1с.л.-брашно
1/3ч.ч.-топла вода

Разтворих маята във топла вода и прибавих захарта и брашното.Оставих на топло да шупне.

За тестото:

2яйца + 1 белтък
200гр.-кисело мляко+1/2ч.л.-сода за хляб
100гр.-захар
1с.л.-течен подсладител Суитли/за термична обработка/
150гр.-мазнина/смес от мас и олио/
около 700гр.-брашно
1тена -ванилия
коняк
лимонови кори/от 2 лимона/
портокалови кори

За пълнеж и поръсване:

локум,смокини,червени боровинки-нарязани
бадеми и кафява захар за поръсване

Приготвяне:

Всички продукти трябва да са затоплени.

Разбиват се яйцата и  се прибавя захарта,разтворена с малко вода .
След това киселото мляко със содата,  ванилията ,корите от лимон , портокал и коняка/2-3с.л./.
Получената смес се добавя към шупналата мая .
Слага се в казанчето на хлебопекарната.
Добавя се половината от брашното и се пуска машината да меси.
Постепенно се сипва още от брашното ,докато тестото започне да се отделя от страните на казанчето.
На части се прибавя мазнината ,докато се усвои.
При нужда се слага още брашно до получаването на еластично, средно твърдо тесто.
Ползвах програма за тесто.

Оформяне:

Втасалото тесто разделих на 2части.
Всяка от тях на 3части.
Раздърпах по дължина във формата на правоъгълник и поръсих с нарязаните плодове и локум.
Затворих пълнежа и оформих фитили,които усуках.
Сплетох 2 козунака с по три фитила.
Поставих ги в две правоъгълни форми за кекс,подмазани предварително.
Намазах с разбития жълтък и олио.
Сложих ги в затоплена фурна на 50 гр.да втасат / за около 15 мин/.
След това намазах отново с жълтъка ,поръсих със захар и сложих бадеми.
Пекох на 180гр за 10 мин.на долен реотан с вентилатор/сложих и съд с вода при печенето/.
След това намалих температурата на 160гр.




Станаха чудесни ,ароматни козунаци . Най- важното бяха  меки  и на следващия ден.


сряда, 4 април 2012 г.

Кюфтета





 Продукти:

500гр.-кайма
2стръка зелен лук
магданоз
чубрица
кимион
черен пипер


    Каймата се омесва с подправките и нарязания лук .Оставя се да престои половин час, за да се овкуси.Оформят се кюфтета ,които се овалват в галета.Пържат се в сгорещено олио.Изваждат се на кухненска хартия и се сервират.




 Кюфтенцата бяха предшествани от една свежа пролетна салата.




Направих и един пълнозърнест хляб.



За десерт...

понеделник, 2 април 2012 г.

Хрупкав паниран шаран







Продукти:


1кг-пресен шаран
3-4с.л.-брашно
1/2ч.л.-червен пипер
черен пипер
сол
1/2ч.ч-бира
лимон
галета







Шарана изчистен и нарязан на котлети, се осолява и му се изцежда сока от половин лимон.Оставя се да престои около час в хладилника.

Панировката се приготвя от няколко лъжици брашно , малко червен и черен пипер , 2 -3 щипки сол .Всичко това се обърква и разрежда с бира до гъстотата на боза.

В чиния се изсипва галета.

Рибата се подсушава леко с кухненска хартия.После се топва в панировката,овалва се в галетата и се пържи в загрято олио ,до златисто.Изважда се и  се поставя на кухненска хартия ,за да попие  излишната мазнина.

Сервира се с резени лимон и зелена салата.




И за пролетно настроение ....



неделя, 1 април 2012 г.

Кекс Пеполина




   Пролетта я чакам с нетърпение,защото това е любимият ми сезон.В събота посетихме Цветна пролет ,от където се сдобих с чудесни цветя.Те са другата ми голяма страст.Обичам контакта със земята,така се откъсвам от ежедневието и релаксирам.Удоволствие е да посадиш цвете ,а още по-голямо е  да ти се отблагодари за положените грижи.Уикенда прекарахме на село в засаждане на новите придобивки.


   Кралските мушката са ми любими и обогатявам колекцията си всяка година.Това са новите.

Не мога да пропусна нарцисите ,които са в апогея си...

  
.....какво е пролет без ароматните  зюмбюли.....


..... и шарените латинки....


....и нежните незабравки ....


  Надявам се с цветя ,които ви показах да съм успяла да ви заредя с много пролетно настроение!
 
  Днешното ми предложение е ароматен кекс по тази рецепта  
  Специални благодарности на Пепа Ненчева!



  Продукти:  
                                                                              
  125 гр.- масло
  1 и 1/2 ч.ч. захар/сложих 1ч.ч./
  1/3 ч.ч.-олио
  4 -яйца
  3 ч.ч.- брашно
  1-бакпулвер
   кора от  портокал / настъргана/
   2 бр.-ванилия
   1 ч.ч.- прясно мляко
   1с.л.-какао/ако решите да го ошарите/

          
       Разбива се омекналото масло със захарта. Прибавя се олиото.Добавят се едно по едно яйцата при непрекъснато бъркане.Следва брашното, като в него е разбъркан бакпулвера. Сипва се  малко от прясното мляко,после пак брашно ,като се редуват. Разбиването продължава през цялото време, докато се усвоят всички продукти .По желание може да се сложат  орехи или шепа стафиди и какао ,за да го ошарите. Прибавят се портокаловите корички и ванилиите. Кекса се пече  в умерена фурна.






        Пожелавам на всички успешна нова седмица изпълнена с много положителни емоции!