петък, 30 март 2012 г.

Пилешки дробчета със спанак






Продукти:

500гр.-пил.дробчета
400гр.-спанак
3-домата/консерва/
2глави-кромид лук
50гл.-масло
2с.л.-брашно
1с.л.-червен пипер
черен пипер
чубрица
олио
сол на вкус
лимон



Дробчетата се почистват и измиват.Поръсват се със сода бикарбонат/2щипки/и се разбъркват.
Лука се нарязва на едро и се запича на сух тиган.Като се зачерви леко се добавя мазнина и се прибавят доматите.Готви се ,докато поизври течността.Поръсва се червения пипер и се разбарква.Прибавя се измития и нарязан спанак.След като поомекне леко сместа се изсипва в тава.Дробчетата се поръсват с 1-2с.л.брашно ,черен пипер ,сол и чубрица.Разбъркват се и се разпределят върху зеленчуците.Слагат се парченца масло.
Ястието се пече на 200 градуса.



четвъртък, 29 март 2012 г.

Пълнозърнести мини багети





Продукти:


330мл.-вода
1пак.-мая/ суха/
2с.л.-зехтин
1ч.л.-сол
1с.л.-захар
400гр.-пълнозърнесто брашно
100гр.-бяло брашно
ленено семе,сусам













От горните продукти се замесва тесто.Правих го в машина за хляб, като най-напред поставих водата,после захарта , солта и зехтина.После прибавих брашното и най-накрая маята .Семената добавих след сигнала на машината.Използвах програмата за тесто.
След това извадих готовото втасало тесто и го разделих на 4 части .Оформих багетите и ги оставих във фурната на 50гр за 15 мин.Увеличих градусите и ги изпекох.







сряда, 28 март 2012 г.

Агнешка дроб-чорба




Продукти:

 агнешки  комплект- дреболии (чревца, черен и бял дроб)
 1връзка- пресен лук
 2бр.- моркови
 50г- ориз
 олио
 джоджен
 черен пипер
 сол

 Застройка:

2бр.-жълтъци
1ч.ч.-кисело мляко
2с.л.-брашно





Продуктите от комплекта се измиват добре и се сваряват. Когато всичко е добре сварено се изваждат,охлаждат и нарязват на кубчета. Бульона се прецежда и се използва за по-нататашното приготвяне на ястието.

В тенджера се задушават нарязаните лук и моркови в малко олио.Прибавят се и дреболиите за кратко се разбърква всичко . Заливат се с прецедения  бульон.Като заври супата се добавя измития ориз.Подправя се със сол на вкус и джоджен.Вари се докато ориза стане готов.

Разбиват се жълтъците и към тях се прибавя брашното , киселото мляко и малко от бульона на супата.Застройката се загрява се при непрекъснато бъркане . Преди да заври с нея се застройва супата.

Поръсва се с черен пипер.



неделя, 25 март 2012 г.

Шоколадово-целувчена торта с лимонов крем



     Трябваше да направя торта за един рожден ден в нашето семейство.Изборът този път беше бърз.
     Идеята  взех от блога на Ирина Купенска.Правя втора торта от това прекрасно местенце.Отново благодаря на авторката за споделените невероятни рецепти!Единствено промених визията на тортата.


Шоколадов блат:

175гр.- черен шоколад
150гр.- брашно
50гр- какао
1 и 1/2 ч. л. -бакпулвер
щипка сол
45гр.- меко масло
125гр.- пудра захар
2 бр.-яйца
90мл -прясно мляко

       Сухите съставки се смесват -брашното, какаото, бакпулвера и солта.Маслото се разбива с пудрата захар и към него се прибавят едно по едно яйцата.После се редуват сухите съставки с прясното мляко.Последно се добавя разтопения шоколад.Пече се във форма за торта, в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 40-50 мин.
      Охлажда се и след това се разрязва на два блата.




Целувчени блатове:

4- белтъка
200гр.- пудра захар/пресята/
1/2 ч. л.- лимонов сок

       Белтъците се разбиват с лимоновия сок.Постепенно се прибавя пудрата захар и се разбива,докато сместа  задържа връхчета.Разпределя  се на два блата с големината на тортена форма.Върху хартия се очертава размера на блатовете и се нанася целувчената смес.Пекат се в предварително загрята фурна на 130градуса/за 1час/.След изпичане се отваря леко вратата да се охладят постепенно.




Лимонов крем:

3бр.- яйца
100гр.- захар
90мл- лимонов сок
настъргана лимонова кора
125гр.- масло /нарязано/

   Яйцата, захарта, лимоновия сок и кора се  загряват  на слаб огън при непрекъснато бъркане , докато сместа се сгъсти. Отстранява се от котлона и маслото се прибавя на части .
Кремът се охлажда и оставя в хладилни да се стегне.






Бял шоколадов ганаш:

150мл- сметана
150гр.- бял шоколад
50гр.- черен шоколад/ нарязан/

    Сметаната се загрява до завиране и се прибавя белият шоколад / нарязан/ Отстранява се веднага от котлона.След  1-2 мин.се разбърква, докато се хомогенизира сместа.
Оставя се да се охлади , след което се прибира в хладилник за час.
Преди употреба се разбива с миксер на пухкав крем, към който се добавя нарязания черен шоколад.

Лимонов сироп:

100гр.- захар
60мл- лимонов сок
2 с. л.- вода

   Всички продукти се загряват, докато захарта се разтопи. Оставя се да се охлади напълно.

Сглобяване:

   Във  форма за торта се поставя шоколадовия блат.Сиропира се.Следва 1/2 от лимоновия крем.
Слага се единият целувчен блат, а върху него се разпределя белия шоколадов ганаш.
Следва втория шоколадов блат. Сиропира се леко и отново 1/2 от  лимоновия крем.
Слага се втория целувчен блат.
Тортата се прибира в хладилник за няколко часа да се стегне.
Измазва се със разбита сладкарска сметана от всички страни.
Залепват се захаросани лимонови резенки от старани и се шприцоват розички от сметаната от горе.
   Може да се декорира и по друг начин.


Уточнение:Тортата е с размер 22см.


четвъртък, 22 март 2012 г.

Пилешки воденички в масло



Продукти:

1кг-пилешки воденички
30гр.-масло
3скил.-чесън
50мл.-бира
червен лют пипер
черен лют пипер
сол



Воденичките се почистват и измиват.
Сваряват се. /най-добре в тенджера под налягане-за 30 мин/
В тиган се слага 2с.л.-олио и нарязания чесън.
Добавят се воденичките и се запържват леко и се заливат с бира.
Овкусяват се с подправките и сол на вкус.
На края се прибавя бучка масло и  се сервират.
Гарнират се с резен лимон и се поръсват с нарязан пресен лук.

Вариант е да се  замразят сварени във фризера .
Така при необходимост се приготвят за минути.

вторник, 20 март 2012 г.

Свежа спаначена крем-супа



      Днес слънцето се усмихва приятно и ме зарежда с много   настроение!
Скоро пролетта ще ни  омае с цветове и багри.Най-любимият  сезон !
      Предложението ми е една изключително свежа ,лека и много приятна пролетна крем-супа със спанак.

Продукти:

500гр-пресен спанак
1връзка -пресен лук
3стръка-пресен чесън
2бр.-моркови
1бр.-картоф
олио
сол
черен пипер

За затройката:

2-жълтъка
3с.л.-оцет

Спанака се почиства ,измива.Попарва се с гореща вода и веднага се залива със студена.Така се запазва свежия зелен цвят.Нарязва се , а също и лука , чесъна , морковите и картофа .
В тенджера се слага олио и се задушават зеленчуците.След това се добавя вода и спанака.Посолява се и се оставя 20 мин. да ври на котлона.
След като омекнат зеленчуците  супата се отстранява от котлона и се пасира.
После се застройва с разбитите жълтъци и оцета.Поръсва се с черен пипер.
Може по желание да се добави  и сметана,при сервиране.




Към супичката приготвих и известния Въздушен хляб на Селма,но с пълнозърнесто брашно.

 Рецептата тук






Честита първа пролет на всички!


Въздушен хляб

   




      Благодаря на авторката за рецептата за този невероятен хляб.Напълно в мой стил реших да променя някои съставки.Използвах суха мая и пълнозърнесто брашно.
      Доволна съм от резултата,получи се невероятен пухкав хляб, с много добра структура .

Продукти:

1пак.-суха мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2-3с.л.-олио
1ч.л-оцет
1и 1/4ч.ч. -хладка вода
общо около 700гр.-пълнозърнесто брашно,като1ч.ч.-замених с бяло брашно

Маята се разтваря със захарта в малко вода/около 1/4ч.ч/
От останалите съставки и с маята се замесва тесто.
Оставя се завито да удвои обема си/40-50гр.във фурна без вентилатор/
После се премесва и оформя по желание.
Дели се на осем топчета. Подреждат в подмазана кексова форма.
Намазват се с олио и се оставят отново да бухнат за 15 мин . във фурната на 50гр.
После се увеличават градусите на 160 и се пече до готовност.





понеделник, 19 март 2012 г.

Пикантно телешко шкембе

    




     Не обичам много карантии ,но ми се налага да приготвям понякога.А и съм на принципа,че от всичко трябва да се опита.Ползвам готово сварено и замразено шкембе.Избирам го да е снежно бяло и съм се спряла на едно ,което е италианско.С времето си  изработих рецепта благодарение, на която проядох шкембе. Предлагам ви моя вариант,надявам се да ви хареса!
Приготвя се бързо и става чудесно на вкус!




500гр.-телешко шкембе/сварено/
лют червен пипер/суха лютива чушка/
черен пипер
2-3 скилидки.-чесън
50мл-бира
70гр.-кашкавал
20гр.-масло
2-3с.л.-олио
сол на вкус
1бр.-лимон














Шкембето се размразява  и се отцежда добре.
В тиган се слага малко олио,скилидки- 2,3 чесън и шкембето.
Запържва се, докато се изпари течността.
Добавя се малко бира и се посолява.Разбърква се, докато се изпари бирата. 
Овкусява се с малко червен лют пипер или накълцана лютива суха чушка,черен пипер.
Прибавя се сока на половин лимон.Задушава се, докато остане на мазнина. 
На финала се добавя  масло и се сервира .
Поръсва се с настърган кашкавал.


 

петък, 16 март 2012 г.

Ашуре


Продукти:

 250гр.-грухана пшеница
100гр.-захар
100 гр.- орехови ядки
100 гр. -стафиди
3с.л .- нишесте натурално
1 ч. л. -канела
лимонова или портокалова кора
2-ябълки

Почистеното и измито жито се сварява до пълно омекване в около 1литър и половина вода.Отцежда  се от водата ,а тя се запазва.1/3 от житото се оставя на страна.Останалото се претрива през гевгир.Получената кремообразна смес  се разрежда със запазената вода и се слага на котлона да заври.Добавя  се  захарта и свареното жито.Нишестето се разтваря  със студена вода и се изсипва в тенджерата при непрекъснато бъркане.Добавят се стафидите и като се сгъсти се отстранява от котлона.
Подправя се с корички от лимон/може и ванилия/ за аромат,канела.
Оставя се да се поохлади.Добавя се нарязана на кубчета ябълка и се разпределя в намокрени купички.След като стегне се обръща в десертна чиния и се поръсва с орехи и канела.



четвъртък, 15 март 2012 г.

Кекс с червено вино




    Тази рецепта ме впечатли още като попаднах на нея .Голям почитател съм на Ирина и нейния блог.Веднага реших да пробвам кекса. Не само аз ,но и всички ,които го опитаха останаха приятно очаровани от невероятния вкус .
    Благодаря най-сърдечно на авторката за чудесната рецепта!
Много малко промени направих в продуктите.



Продукти:


80гр.-масло
80мл.-олио
3бр.-яйца
150гр.-кафява захар
150гр.-бяла захар
250мл.-червено вино
2ч.ч.-брашно
50гр.-какао
бакпулвер
ванилия
кората на един портокал

Глазура:

100гр.-черен шоколад
50гр.-масло

Смесват се сухите съставки:брашно, какао ,бакпулвер и ванилия.
Към размекнатото масло се добавя олиото и  на части захарта. През това време се разбива с миксер сместа.Едно по едно се прибавят и яйцата.После се редуват на части сухите съставки с виното ,докато се изчерпат количествата.На финала се слага и настърганата портокалова кора.
Кексовата смес се изсипва в предварително подмазана и набрашнена форма.Пече се в затоплена фурна на 180 гр.
След като се охлади се обръща и по желание се гарнира.
Направих шоколадова глазура и поръсих с кокосови стърготини.



сряда, 14 март 2012 г.

Пилешки рулца с плънка от извара



       Днес ви предлагам едно диетично и в същото време вкусно ястие.Надявам се да ви хареса моето предложение!


Продукти:

4бр.-пил.пържоли/може и от бутчета/
250гр.-извара
4бр.-кис.краставички
1бр.-лимон
1малка глава-кромид лук/настърган/
чер.пипер
червен пипер
соев сос
10гр.-масло
моркови ,грах,гъби





Пържолките се овкусяват със соев сос и малко черен пипер.
Изварата й се добавя сол на вкус ,лука/настърган/ и сока от половин лимон/Разбърква се добре.
Върху лист фолио се поставя месото и се намазва с изварата,а в средата се слага кисела краставичка.Завива се на руло заедно с фолиото.Така се подготвят всички рулца и се подреждат в съд.Пекат се на 200гр.за 30мин.
През това време се приготвят зеленчуците/моркови,грах/ на пара. Всеки може да ги подбере според вкуса си.
След това се отстранява фолиото и се добавят зеленчуците.Рулцата се намазват с масло и червен пипер и се връщат във фурната ,докато придобият златист загар.
   При сервиране гарнирайте със сос  тартар и пресни зеленчуци.
   Ястието е леко и диетично!


вторник, 13 март 2012 г.

Кюфтета в доматено-спаначен сос




Продукти:

500гр-кайма смес
500гр.-пресен спанак
3-4бр.-домати от консерва
1бр.-кромид/може връзка пресен /лук
2-3скилидки чесън
1с.л.-червен пипер
магданоз
черен пипер
сол на вкус
олио/не ползвах /

За каймата:

лук
чер.пипер
кимион
чубрица
2-3с.л.-брашно /за овалване/

Каймата е овкусена с лук ,стар-настърган на ренде или пресен нарязан , чер.пипер, кимион,чубрица и се омесва добре .Оставя се в хладилника.После се оформят кюфтета ,които се овалват в брашно.

Спанака се почиства измива и нарязва на едро.
В тигана се задушава лука ,нарязания чесън и доматите.Като се изпари водата се добавя спанака и се разбърква ,докато омекне.Накрая се поръсва с червения пипер и се подправя с черен пипер ,магданоз и малко сол при нужда./консервите са достатъчно солени ,а и каймата/
Получения доматено-спаначен сос се изсипва в подходяща тава.
От горе се нареждат кюфтета.

Ястието се пече във фурната на 200гр.до златист загар.





Бързо ,лесно и много вкусно ястие!





понеделник, 12 март 2012 г.

Кекс с локум




Продукти:

5бр.-яйца                                                                   
1ч.ч.-захар
2/3ч.ч.-олио
8с.л.-вода
2,1/2ч.ч.-брашно
1бр.-бакпулвер
ванилия
локум/на кубчета/
2с.л.-пудра захар /за поръсване /








Разделят се жълтъци и белтъци.Жалтъците се разбиват с 
олиото и водата/хладка/, а белтъците със захарта.След това към белтъците се прибавят жълтъците. Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията .Добавя се на части към яйчната смес.Изсипва се в подмазаната и поръсена с брашно кексова форма. От горе се редят пърченца локум, оваляни в брашно.Пече се на 170гр.с вентилатор за около 40мин.След това се оставя да се охлади и се обръща.Поръсва се с пудра захар.

























неделя, 11 март 2012 г.

Ориз със спанак на фурна




Продукти:

500гр.-пресен спанак
200гр.-ориз
80мл.-олио
1бр.-домат от консерва
връзка- пресен лук
2-3скил.-чесън
джоджен
черен пипер
сол на вкус
топла вода/3:1спрямо ориза/
маслини




Нарязания лук и чесън се задушават в олио.Към тях се прибавя измития ориз и се запържва до стъклен цвят.После следва домата и нарязания спанак.Подправя се с джоджен, черен пипер и сол.След като омекне спанака сместа се изсипва в тава и  се залива с три части топла вода .Пече в предварително загрята фурна  на 200гр до готовност.След като се сгъсти леко ориза се разбърква,нареждат се маслините и се допича.
Сервира се гарниран с кисело мляко.





петък, 9 март 2012 г.

Солени кошнички



Продукти:

8бр.-кори за баница
200гр.-сирене
2бр.-яйца
топено сирене
2-3с.л.-кис.мляко+1/2ч.л.-сода бикарбонат
пушено месо или шунка
2бр.-кис.краставички
олио за намазване

Яйцата се разбиват с киселото мляко, в което е погасена содата.Към тях се добавя и натрошеното сирене.
Корите, както са една върху друга се нарязват на шест квадрата.
Във вормички за мъфини подмазани предварително се редят нарязаните кори и се мажат  с олио, с четка .Във всяко гнездо се поставят по 4 кори.Накрая се добавя плънката с лъжичка. В нея се поставят  пръчици от шунка,краставичка и пърченце топено сирене.Пекат се на 180гр. до златисто.





Може да се експериментира с плънката.



четвъртък, 8 март 2012 г.

Честит 8-ми март!Тирамису

  


   Рецептата е от интернет ,като промених някои количества и замених Марсалата с коняк ,който имам в къщи.

Продукти:

За крема:

250гр.-маскарпоне
200мл.- течна сладкарска сметана
100 гр.- захар
4 -жълтъка
50 мл.- Марсала/ползвах коняк/

За основата:

24-28бр.-бишкоти савоярди
1ч.ч.- силно  еспресо
1 ч.л захар
50 м.л.- Марсала/ползвах коняк/
2 с.л. -какао за поръсване



Приготвя се кафето,подслажда се и се оставя да изстине.
Жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато  побелеят и увеличат обема си.
Прибавя се коняка и се преместват на водна баня.Бърка се непрекъснато, докато крема се сгъсти. Оставя се настрана.
Маскарпонето се слага в купа и се разбърква добре.Към него се прибавя крема с жълтъците.
В отделен съд се разбива студена  течна сладкарска сметана на сняг. Тя се прибавя към крема и се разбърква добре до хомогенна смес.






В правоъгълна тавичка / 20 - 25 см./се редят бишкотите, които се потапят в кафето/ смесено с коняк/.Всяка се топва за кратко от двата края и се нарежда плътно в тавата. Отгоре се изсипва половината крем, който трябва да запълни всички парзинин .





Върху крема се редят отново потопени  в кафето бишкоти.Заливат се с останалия крем и се заглажда.
Десертът се оставя да престои в хладилник 4-5 часа. Преди сервиране се поръсва плътно с какао.








И бонбони  за празника !