сряда, 29 февруари 2012 г.

Магданозен хляб

 



          Идеята за този хляб дойде от едно кулинарно списание .Реших да го пробвам заради присъствието на много билки.Естествено промених някои продукти ,а на други намалих количествата.Получи се чудесен и ароматен хляб .

Продукти:

1/2пак.-свежа мая
1ч.ч и 2/3 -хладка вода
2-3 с.л.-мед
7-8ч.ч.-бяло брашно
3яйца+1 жълтък-/белтъка за намазване/
!/2ч.ч.-сушени нарязани червени боровинки
2с.л.-разтопено масло/олио/
1с.л.-сушен розмарин
1с.л.-сушен босилек
1/2 ч.ч.-магданоз пресен
1ч.л.-канела

В дълбока купа се слага маята,течен мед и  се залива с топла/не гореща/ вода . Оставя за 5 мин.После се добавя останалата вода /затоплена леко/ и до 3 ч.чаши от брашното.Разбърква се с лъжица и се оставя на топло около 40 мин./50гр.-във фурната /
Разбиват се яйцата,като се отделя един белтък за намазване .Добавят се нарязаните червени боровинки и маслото.Разбърква се .
В хаванче се стриват  сухите билки и се прибавя магданоза .Всичко се пасира до получаването на паста.Смесва се с канелата накрая.
Към бухналата тесто се изсипва яйчната смес  и се разбърква добре.После се добавя и билковата паста.Обърква се отново.Измесва се с останалото брашно, вече на ръка .Оформя се гладко, средно твърдо тесто.
Пак втасва за 30 мин.на топло.
Оформя се по желание,намазва се с белтък и се оставя да бухне още 10-15 мин./отново на 50 гр./
После се увеличават градусите на 180 и се изпича.






Дозата е голяма .От нея могат да се направят два по -малки хляба Може продуктите да се намалят  на половина и да се ползва  хлебопекарна.


Лаврак с хрупкаво-ароматна коричка




Продукти:

3бр.-лаврак
3-4с.л.-зехтин
сол на вкус
2скилидки- чесън
копър
черен и червен пипер
сока на един лимон
1-лимон/на резени/
галета

Рибата се почиста и измива.Обтрива се със сол от всички страни и се поставя в съд.Прави се марина от пресован чесън ,зехтин и лимонов сок.Оставя се да престои в хладилника за час.





След това се изважда от маринатата Овалва се в предварително смесени : галета,копър,червен и черен пипер.Нарежда се върху пекарска хартия, в тава.Добавя се маринатата.Слагат се резени лимон във вътрешността.Пече се на 200гр.




Чудесно допълнение към тази прекрасна риба е една свежа салата.





понеделник, 27 февруари 2012 г.

Венец с червени чушки

 





       От много време съм набелязала това вкусно ястие и най-накрая му дойде реда.Идеята е от интернет,промених някои съставки по мой вкус.Благодаря на Златина Муховска!

Продукти :

12-14бр.-чер.печени чушки
500гр.-кайма телешка
2рб.-домати/консерва/
1бр.-кромид лук
2бр.-моркови
5-6бр-кис.краставички
4бр.-сварени яйца
4бр.-сварени и пасирани картофи
150гр.-гъби
магданоз
черен пипер,кимион,чубрица
сол на вкус
50гр.-олио
галета

Сваряват се картофите и яйцата.Картофите се намачкват на пюре ,а яйцата се нарязват на кръгчета.
Задушават се лук,гъби и моркови в малко мазнина, до омекване.Към тях се прибавя предварително разбърканата кайма с два домата от консерва. Сместа се оставя на котлона, докато остане на мазнина .Овкусява се с подправки-черен пипер,кимион,магданоз,чубрица.

През това време се намазва форма за кекс с мазнина и се облепва с разполовени червени чушки по всички стени.След това се разпределят пасираните картофи на дъното,върху тях се слага слой нарязани на кубчета кис.краставички.Всеки слой се притиска с лъжица да се уплътни.Изсипва се половината кайма,а от горе се нареждат кръгчетата сварени яйца.Върху тях се разпределя останалата част от каймата.



После всичко се захлупва с чушките .Може да се поръси с галета.Пече се на 200гр. до готовност.




Докато се печеше ястието приготвих на бързо и едни пърленки с чесново масло и шарена сол.

Продукти:
300мл.-айрян1с.л.-сол
1ч.л.-сода бикарбонат
щипка- захар
1с.л.-олио
брашно

2-3 скил.чесън
50гр.-масло
шарена сол

От продуктите се замесва тесто.Дели се на топчета,които се точат /0,3мм/Пекат се на грил тиган.Мажат се с чесново масло/чесъна се пече на котлона, върху фолио и се пасира с маслото/.Поръсват се с шарена сол.




Да ви е сладко!

неделя, 26 февруари 2012 г.

Руло





Продукти:

2бр.-пил.филе/може и от бутче/
300гр.-пуешко пушено месо
500гр.-кайма смес
3-4бр.-сварени яйца
1бр.-морков
200гр.-гъби
1вр.-пресен лук
2скил.-чесън
черен и червен пипер
кимон
1-2с.л.-мед
50гр.-масло
сол на вкус

За соса :

300гр-гъби
30 гр.-масло
1с.л.-олио
2-3с.л.-брашно
вода
сол и чер пипер на вкус





Пилешките филета се нарязват на тънки пържолки . Овкусяват с чесън/пресован/ , малко сол,кимон и черен пипер. Нареждат се едно до друго, върху парче фолио.От горе се разпределят част от предварително задушните в масло гъби.Останалите се използват за соса.
Върху гъбите се нареждат на тънко нарязани парчета от пуешкото месо.От горе се слагат стръкове  пресен лук.Следва  каймата,която е овкусена предварително.Върху нея се подреждат по дължина ,нарязани на кръгчета яйца,в две редици.Между тях се слагат ивици морков.Рулото се загъва внимателно и плътно с фолиото и се поставя в тава за печене.Пече се около час . Фолиото се маха и рулото се намазва с предварително смесени масло,червен пипер и мед.Връща се обратно да се зачерви.
През това време от  останалите гъби се приготвя сос за гарнитура.






Надявам се ,че рецептата ще ви допадне!




Поздравявам ви с моите кокиченца,които най-после подадоха главички из дълбокия сняг!
Желая ви много усмивки и ведро настроение ,в очакване на пролетта!








четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Пуска-Деликатес от свинско месо




       Традициите са нещо, което трябва да се пази и предава.Благодарение на това те са се съхранили до днес .  Наша отговорност и задължение е да ги предадем на следващите поколения.
       Представям ви един невероятен деликатес,който се приготвя по Коледа. Малкото, което мога да направя е да  популяризирам рецептата,за да стане достояние на повече хора.
Това кулинарно изкушение е характерно за района на Хасково и има много почитатели.В този край е известно с наименованието- пуска.Наподобява на бабек,но вкусът е съвсем различен.Приготвя се от пикочния мехур на прасето,който се пълни с късове месо.Характерното е ,че пуската се оставя да зрее около 3 месеца.Не се използват изкуствени консерванти.Запазването на месото става чрез значително количество сол.Така на студено и проветриво място,  се съхранява до пролетта.След това зреенето на пуските  продължава в сандъче,заровени в дървена  пепел.На времето нашите баби и дядовци са консумирали по жътва и гроздобер ,този кулинарен продукт.
Време е за рецептата.






Продукти:

пуски/поемат различно количество месо според големината си/
свинско месо от бут-70%
сланина-30%

Подправки-за 1кг.месо /според общите кг.- месо и сланина, се изчисляват подправките/:
Най-добре е да са прясно смляни.

сол-40гр. 
черен пипер-5гр.
кимон-4гр.
чубрица-2гр.
праз-1стрък на 10кг/ситно нарязан/


         Месото трябва да е отцедено от вода и кръв. Ако е от домашно заклано прасе, се оставя за една нощ.На следващия ден месото и сланината се нарязват на късове,около 3 см.Поръсват се със солта  . Всичко се обърква добре и се оставя 24 часа да престои,за да се осоли.По традиция това става в дървен съд.През това време се разбърква няколко пъти.На следващия ден се добавят  подправки и отново се обърква.Веднага се пълни в пуски.Те са накиснати предварително в хладка вода,за да омекнат.След това се обръщат,измиват и пълнят. Тънкостта  в пълненето е ,че не трябва да остава празно място и  въздух.Може да се използва машинка за месо. Маха й се решетката и се ползва фунията.Въздуха периодично се изкарва.Накрая отвора на пуската се зашива. От горе се залепва парче от тънките черва на прасето.
Готовите пуски се слагат в гаци и се закачват на дървен прът.Оставят се в студено и проветриво помещение до пролетта/около 3месеца/.При затопляне на времето се заравят в дървена пепел, в сандъче .Така могат да се съхранят до есента.





       Деликатесът  се консумира в сурово състояние, най-рано след третия месец .Преди това, само след термична обработка.
       Пуската е прекрасно мезе, изключително подходящо за червено вино, с неповторими вкусови качества.



неделя, 19 февруари 2012 г.

Портокалово- шоколадова торта и Рожден ден




Днес ви представям една торта,за чиято направа получих вдъхновение от Ирина и нейния прекрасен блог.Рецептата на някои места съм променила.
Хареса ми присъствието на портокал . Неговия прекрасен аромат в комбинация с шоколад  ме кара да мечтая.Разбира се,че повод за почерпка има .Избрах тази прекрасна торта ,за да й добавя още една свещичка.
Суетенето около приготвянето беше истинско удоволствие .Надявам се да се услади и на вас!






Продукти-пандишпанов блат:

5бр.-яйца
5с.л.-захар
5с.л.-брашно
бакпулвер

Приготвеният и изпечен блат се реже на две през средата.



Продукти –шоколадов блат

3бр.-яйца
1/2ч.ч-захар
1/2ч.ч-олио
100мл.-сок от портокал
4с.л.-какао
1ч.ч.-брашно
бакпулвер

Изпеченият блат се дели на две.



Продукти-портокалово сладко с маскарпоне

7 жълтъка
100гр-захар
100мл.-портокал
кори от един портокал
100гр-студено масло
200гр.-маскарпоне

Жълтъците се разбиват със захарта и портокаловия сок.Добавят се портокаловите кори.Слагат се на котлона и се бъркат непрекъснато за около 10 мин.Сместа се сгъстява и се отстранява от котлона.Докато е горещо портокаловото сладко, към него се прибавя на части студеното масло.След това се оставя на студено да се стегне сместа.После се добавя маскарпонето.



Шоколадов крем:

200гр-черен шоколад
500мл.-сметана

Шоколада са нарязва на малки парченца в купа.Сметаната се загрява до завиране и след това се изсипва върху шоколада.Оставя се за малко да престои/1-2мин./След това се разбърква до хомогенна смес и се оставя на студено.Разбърква се няколко пъти до сгъстяване.Трябва да се внимава да не се втвърди.Ако се случи това ,трябва отново да се подгрее сместа.



Шоколадов ганаж:

200гр.-черен шоколад
200мл.-сметана
50гл-масло

Сметаната и маслото се загряват.После се изсипват върху нарязания шоколад.Разбърква се до гладка смес.Сместа трябва да се поддържа течна.



Портокалови резени:

1бр-портокал
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-вода
 1-2 с.л.-пудра захар

От водата и захарта се приготвя сироп.След като се охлади към него се прибавят нарязаните портокалови резени.Оставят се да престоят няколко часа.Изваждат се и се отцеждат.После се потапят в пудра захар и се подреждат на пекарска хартия.Сушат се във фурна на 100гр.После се изваждат ,охлаждат и се потапят в кристална захар.
Захарния сироп се ползва за сиропиране на блатовете.

Сглобяването става ,като първо се слага пандишпановия блат.Сиропира се и върху него се нанася шоколадовия крем.От горе се поставя шоколадовия блат ,напоява се леко и се нанася жълтия крем.Следва шоколадов блат и шоколадов крем.На края се завършва с пандишпанов блат и жълт крем ,с който се намазва цялата торта.
Оставя се в хладилник да се стегне.

През това време се приготвя шоколадов ганаж, с който се залива цялата торта.Редят се резенчета портокал в кръг.
Между резените сложих домашни бонбони.Вие може сами да изберете как да украсите тортата по ваш вкус.












Днес, денят ми започна с прекрасна изненада от Ели!
Тя ме зареди с много слънчево настроение,стопли душата ми с невероятен  жест!
Благодаря ти от сърце ,Ели!
Умееш да радваш хората и да ги правиш щастливи!
Направи празника ми още по-цветен!


С голямо удоволствие ви представям изненадата!




 

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Шоколадови бонбони със смокини и кокос




Продукти :

100мл.-сметана
50гр.-масло
100гр.-захар
150гр.- черен шоколад
ванилия
50мл.-коняк
150гр-кокосови стърготини
12бр.-смокини/от сладко/

Сметаната се загрява заедно със захарта,докато се стопи.Добавя се маслото/30гр./ ,разбъркава се до хомогенна смес.Изсипват се стърготините и ванилията.Получената смес се оставя да се охлади и стегне.
Смокините се изваждат от сладкото и се заливат с коняк.После се  отцеждат .Моите са цели.Пълнят се с кокосовата смес.
От останалата смес се оформят  топчета и се слагат всички в хладилника.
Шоколада се разтапя на водна баня с 20 гр.масло. Всички бонбони се потапят с помоща на малка лъжичка в шоколада.Готовите се оставят върху алуминиево фолио.Пак се прибират на студено да се стегнат.
По желание може да се нашарят с ивици от бял шоколад.



 От тази доза се получиха 24 бонбона.




понеделник, 13 февруари 2012 г.

Пай с праскови




Продукти:

1 -компот от праскови
5с.л.-захар /за карамелизиране/
1/2-пак.масло/125гр/
орехови ядки
1ч.ч.-сок от компота

Кексова смес:

3бр.-яйца
1/2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-олио
1ч.л-бакпулвер
2/3ч.ч-брашно
ванилия


Карамелизира се захар и се разпределя по дъното на тавичка/28 см/.Върху нея се изсипва разтопеното предварително масло.Подреждат се плодовете от компота/изпъкналата част да е обърната нагоре/и между тях се слагат орехите.
Приготвя се кексова смес от изброените продукти.С нея се заливат плодовете.Внимателно се изсипва с помощта на лъжица   компота/1ч.ч/,между стената на тавата и кексовата смес.
Пече се на 180 гр.
След това сладкиша се оставя да поизстине.Леко се прокарва нож от страни да се освободи от стените на тавата.Обръща се върху поднос.








неделя, 12 февруари 2012 г.

Пържоли и пълнени гъби




Продукти:

1кг.-св.пържоли от врат
12бр.-едри печурки
2бр.-топено сирене
30гр.-кашкавал
1/2-печена чушка
1/2пак.-крема сирене
магданоз
чубрица ,кимон ,чер.пипер
1ч.ч.-червено вино
30гр.-масло
сол





Пържолите се овкусяват с подправките и се заливат с 1/2ч.ч. червено вино и се оставят да престоят в хладилника.След това се изваждат от марината и се нареждат в тава и се заливат с другата половина от виното.Завиват се с фолио и се пекат във фурната.На финала се маха фолиото и се допичат, докато се зачервят.

Гъбите се почистват и им се отстраняват пънчетата.Посоляваат се шапчиците и се нареждат в тавичка.Пекат се за 20 мин.
През това време се нарязват пънчетата на ситно. В тиган с малко масло и зехтин се задушават.Кам тях се добавя половин червена чушка нарязана на ситно и се задушават ,докато се изпари течността.Прибавя се магданоз , щипка сол и се овкусяват с черен пипер.Отстраняват се от котлона и се добавя половин пакетче крема сирене.Разбъркват се .
Запечените гъби се изваждат и се изсипва течността ,която са пуснали в тавичката.След това се пълнят с плънка и им се добавя по парченце топено сирене.Връщат се за 10 мин.във фурната.После им се поръсват с настърган кашкавал и онтово се запичат до златисто.







Сервират се като гарнитура към пържолите.


събота, 11 февруари 2012 г.

Пухкав хляб




 Тази рецепта ми я даде Нели Иванова,на която благодаря!Оплитането взаимствах от интернет.

Продукти:

300гр.-кис.мляко
1/2ч.л.-сода бикарбонат
1пак.-суха мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
5гр.-масло
около 500гр.-брашно

Замесва се тесто като в кис.мляко се слага содата . Маята се разтваря в малко вода.  После се добавя към млякото заедно с останалите продукти.Омесва се еластично и гладко тесто.Оставя се да втасва/на 50гр.-във фурната 30 мин./След като удвои обема се разделя на 4 части.Всяка се оформя на фитил и се сплита с останалите.












Оставя се за 15 мин. на топло .След това са изпича на 180гр.












сряда, 8 февруари 2012 г.

Плакия с фасул и три вида месо




Продукти:                                                                               

500гр.-св.ребърца
1.-пил.бутче/филе/
1бр-тел.наденица
300гр.-сварен фасул /може и консерва/
2бр.-кромид лук
3бр.-печени чушки
2бр.-домати от консерва
сушени домати
1с.л.-чер.пипер
чубрица
черен пипер
кимион
сол
50мл-чер.вино
маслини


Мръвките се нарязват на хапки и се овкусяват с подправките и сол на вкус.Задушават се в тиган заедно с едро нарязан лук и чушки.



Като се позапекат им се добавя виното.След като се изпари течността се поръсват с червения пипер и се добавят доматите/сложих и сушени/.Бърка се от време на време, докато се посгъсти ястието.

В тава се изсипва сварения бял фасул и към него се прибавят мръвките.Сипва се 50мл.вода и се пече във фурната на 200гр. до готовност.