вторник, 31 януари 2012 г.

Пилешки дробчета в гювече



Продукти:

600гр-пил.дробчета
стрък праз
4бр.-печени чушки
200гр-гъби
щипка- сода бикарбонат
чубрица
черен пипер
червен пипер
4бр.-яйца
1с.л.-масло
2,3с.л.-олио

Дробчетата се почистват измиват и отцеждат.Поръсват се с щипка сода бикарбонат и се оставят за 10 мин.После се измиват.
В тиган се задушават гъбите в масло и олио.След като се изпари течността им се прибавят нарязаните печени чушки,а след това и дробчетата.Като си променят цвета,ястието се овкусява се с малко сол ,червен пипер, черен пипер,чубрица и на финала са добавя праза, нарязан на едро.Като поомекне леко се отстранява от котлона.Сместта се разпределя в 4 гювечета ,които се пекат при 220гр за около 40мин.На края им се чуква по едно яйце и се връщат обратно във фурната.Изключва се и гювечетата остават вътре още 10-15мин.

През това време се наслаждаваме на една свежа салатка.



Да ви е сладко!





неделя, 29 януари 2012 г.

Арабски сладкиш-Кодрит Кадир и Награда



Много разпространена рецепта, на която от доста време й се каня.Днес най-после дойде ред и за този невероятен сладкиш.От оригиналната рецепта, замених пр.мляко за кексовата смес с портокалов сок и добавих портокалови корички.

За крем карамела:

200 гр. захар
5 бр.- яйца
800 мл.- прясно мляко
1 - ванилия

За блата:

1бр. яйца
100 мл.- сок от портокал
100 гр захар
100 мл. - олио
2 с.л. какао
100 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
портокалови корички


За карамела:
5 с.л захар


 На дъното на кексова форма се карамелизира захар.Върху нея се изсипва карамелената смес.После по средата в кръг се разпределя кексовата.Пече се на водна баня при 180 гр около 40 мин.












Сега дойде момента да благодаря на Маги за наградата ,с която ме удостои.
Маги много се радвам  ,че сподели тази награда с мен,благодаря ти от сърце!

Специални благодарности на Канди- с удоволствие приемам наградата !Възхищавам се на всичко, което правиш!Сърдечни поздрави!




Наградата я споделям с

Ели - от Elij-Cooking  - тя е нова тук ,препоръчвам ви нейния блог,прави чудесни торти и декорации

Таня-от Рецепти прелитащи през океана

Катето-от Наслада с Катерина

Яна -от В кухнята съм

Зиче-отЧерпак с мерак

Бени-от Малка разходка в моя свят

И да завърша с няколко снимки от днешния зимен ден.












петък, 27 януари 2012 г.

Скумрия със зеленчуци на фурна

Една изключително здравословна комбинация, приготвена с  малко мазнина.




Продукти:

2-3 риби скумрия
2 гол.глави- кромид
2 скил.-чесън
150гр-грах
150гр.-моркови
2домата от консерва
4,5 бр.-кис.краставички
сока на един лимон
чер.пипер
червен пипер
копър
сол
1с.л.-зехтин

Рибата се почиства ,измива и нарязва на кръгчета/1см/Посолява се и се залива със сока от лимона.Оставя се да престои половин час на хладно.
През това време лука се почиства и нарязва на шайби.Поставя се да се запече в сух тиган.Като се зачерви се изважда и се разпределя по дъното на съда за печене.В тигана се сипва мъничко зехтин и се слага нарязания чесън.После се добавят доматите да се задушат.След като им намалее течността се добавя червен пипер , после морковите и граха/ползвах замразени/.Оставя се сместта да поври и да се редуцира течността от замразените зеленчуци.Поръсва се с копър.С готовия доматен сос се залива лука и от горе се разпределят киселите краставички ,нарязани на кубчета.Върху зеленчуците се подреждат парчетата риба ,плътно.Поръсват се с червен и черен пипер.Ястието се пече се на 200гр.до златист загар.



Много вкусно , препоръчвам ви го!

вторник, 24 януари 2012 г.

Телешко в гювеч и Награди




Продукти:

1кг.-телешка плешка
1голяма глава- кромид лук
200гр-моркови
200гр-грах
350гр.-гъби печурки
80гр-масло
2с.л.-олио
сол на вкус
2с.л.-брашно
дафинов лист
бахар

За марината:

1скил.чесън
1ч.ч.-чер.вино
1/4ч.ч.-балсамов оцет
1с.л.-мед/течен/
червен и черен пипер
кимон





Месото се нарязва на тънки парчета, напречно на влакната и се начуква.Подправя се с черния , червения пипер и с кимона.Поставя се в марина да престои 1 час.Месото се отцежда и поръсва с малко брашно,след което се запечатва в тиган с малко масло и олио.Гъбите се изчистват,нарязват и задушават след месото.На дъното на гювеча се поставят, нарязани на едро лук и моркови и грах/ползвах замразени зеленчуци/.Овкусяват се със сол и малко червен пипер.От горе се нарежда месото,посолява се и върху него се разпределят гъбите.Сипва се много малко от марината.Нарязват се парченца масло от горе.Прибавят се 2,3дафинови листа и 2,3 зърна бахар.Похлупва се и се пече на 200гр около 2 часа.




След моята рецепта дойде ред на най-приятната част.

Специални благодарности на Мони-Kochzauber и Яна-В кухнята съм,Zvetanka Shahanska-Don't worry, be happy
,които ме ощастливиха с тези чудесни награди.За мен е голямо удоволствие да ги приема,благодаря ви от сърце!Поздравявам ви за чудесните блогове,голям пример сте ми ,уча се от вас!









Ето и условията, на двете награди:

1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му !
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това !
3.Споделете 7 неща за себе си !
 Условията за The Liebster Blog Award:

1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал !
2. Сложете наградата в блога си !
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете !
4. Посетете блоговете им и ги информирайте !

 Дано се справя ,че ми е малко трудна тази част със 7 неща,които трябва да споделя:

1.Обичам природата ,от няколко години правим преходи из нашите красиви планини.
2.Обичам изкуството във всичките му форми-литература,кино,музика,рисуване...
3.Опитвам се да науча повече за фотографията,шия гоблени и голямата ми страст са цветята.
4.От време на време имам кулинарни изблици, когато ме споходи музата :)
5.Ценя искреното приятелство.
6. Вдъхновявам се от красивите неща и вярвам в доброто.
7.Семейството е на първо място .

Наградите отлитат при :

Мария
ellyganova
Диана 
Dry Thyme 
Маги

Зорница
Маги
Vili Konova
Ели

Nanita
Benita
Веси
Таня Ангелова
Живка



неделя, 22 януари 2012 г.

Чушки бюрек на фурна




Преди време попаднах на тази вкусотийка приготвена от Роси от Кулинарен еликсир .Много ми хареса идеята ,за която благодаря !



Представям моята вариация.Няма да пиша рецепта само ще уточня, че моите чушки напълних с извара,яйца,малко кис.мляко с щипка сода .Овкусих сместта със чубрица ,черен пипер и сол.Поръсих с настърган пармезан.















                                                           
                                                                                                              

събота, 21 януари 2012 г.

Пита Слънчоглед



Продукти:

300 мл прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
3 яйца/1 жълтък отделям за намазване
1 суп. л.сол
1 суп. л. захар
4 с.л. олио
4 с. л. кисело мляко
около-800-850 гр. брашно
80гр-масло /разтопено/
мак или сусамово семе





Тавата ми е с размери: диаметър-30см, дълбочина- 8 см.
Маята се захваща със захарта ,пр.мляко и 2,3с.л.брашно и се оставя на топло до образуването на мехурчета.
Замесва се средно твърдо тесто от сместта с маята и останалите продукти.Оставя се да втаса за 40 мин. на топло.После се дели на 9 еднакви топчета.4 от тях се разтокват с диаметър 25см.намазват се с разтопено масло и се поставят едно върху друго.Нарязват се на еднакви триъгълници ,от центъра към периферията .Не се реже до края,а се оставя около 1 см .не отрязан.Всеки триъгълник се обръща на вън.В центъра остава празно място.В него се поставят останалите 4 -ри топчета: разточени ,подмазани и сложени едно върху друго.По същия начин се режат на триъгълници ,но да се разминат с външните ,когато се обърнат.В средата се поставя последното топче.Намазва се  с разбито яйце и малко олио.Поръсва се с мак топчето в средата.Оставя се да втаса още веднъж .Пече се на 180гр. около 40-45мин.



Да ви е сладко!

неделя, 8 януари 2012 г.

Кекс с портокал




Идеята за този кекс  взаимствах от Йоли ,като малко импровизирах ,защото нямах точната рецепта.

Продукти:


5-яйца
1ч.ч.-захар
1/2-ч.ч.-олио
1/2ч.ч.-сок от портокал
2ч.ч.-брашно
1-бакпулвер
1-ванилия
1с.л.-какао
портокалови корички
1/2-готварски шоколад
белтъчна глазура/или бял шоколад/





Яйцата се разделят.Белтъците се разбиват на сняг със захарта,а жълтъците с олиото и сока от портокал.Смесват се двете смеси.Добавя се ванилията и портокаловите корички.Към брашното се слага бакпулвера и се добавя на части към яйчната смес.Отделя се част и се оцветява с какаото.Подмазва се и набрашнява кексова форма.Изсипва се половината от жълтата смес и се добавя  какаовата .От горе се разпределя другата половина от жълтата смес.Пече се на 180гр. на долен реотан.На финала се включва и горния да се доизпече.След като се охлади се изважда от формата .Украсява се с разтопен кафяв шоколад.Като се втвърди се ошарва с белтъчната глазура или разтопен бял шоколад.














петък, 6 януари 2012 г.

Лека салата с пиле


 Предлагам ви една много лека и бърза , приятна и изключително вкусна  салатка .Винаги я приготвям, когато ми е останало печено пиле .


Продукти:

 пил.месо
 2-3кис краставички
 кис.мляко
 чесън
 чер.пипер
сол





Сварено или печено пилешко месо се нарязва ,а също и киселите краставички.Приготвя се млякото като се овкусява с чесън ,сол.Пилето и краставичките се сервират и се гарнират със соса от млякото.Поръсва се с малко чер.пипер.

сряда, 4 януари 2012 г.

Руло Стефани






Продукти:

1кг.-телешка кайма
1-яйце
1/2- стрък праз
чубрица
кимон
чер. пипер

За плънката:

4-сварени яйца
2-3-кис.краставички
2-печени червени чушки
1-морков




Каймата се омесва с яйцето и на ситно нарязания праз.Овкусява се с подправките и се оставя в хладилника да престои 1 час.След това се оформя на руло ,като в центъра по дължина се нареждат продуктите от плънката.Аз отделих половината кайма в правоъгълна форма за кекс като оформих борд по стените.Подредих цели сварени яйца ,  зеленчуците нарязани на пръчици и от горе запечатах с другата половина от каймата.Оформеното руло изпекох на 220 гр. до зачервяване .


Ястието е диетично и няма добавена мазнина.