сряда, 30 ноември 2011 г.

Мекици

        Тук копирам рецептата за универсалното тесто от ,което направих мекици.Препоръчвам ги ,защото стават много вкусни ,направо се топят.:))





Продукти:

1ч.ч.- пр.мляко
1ч.ч.-вода
1ч.ч.-кис.мляко
1-яйце
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-олио
1ч.л.-сода бикарбонат
1куб.мая
брашно- около килограм

Всички продукти са леко затоплени.
Маята се разтваря в прясно мляко със захарта.
Прави се кладенче в брашното и се изсипва разтворената мая .
Добавят се водата ,солта ,олиото ,киселото мляко като в него е погасена содата,и накрая се чуква яйцето.Замесва се тесто средно твърдо.
Оставя се да втасва около 40 мин.до удвояване на обема.

/Тъй като количеството е голямо може половината да се остави в подмазан с олио плик в хладилника.От това количество могат да се направят кифлички,мекици и една пица./


Оформят се топчета ,които се разпъват в кръг и се пържат в сгорещена мазнина.





Кифлички с универсално тесто



Продукти:

1ч.ч.- пр.мляко
1ч.ч.-вода
1ч.ч.-кис.мляко
1-яйце
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.-олио
1ч.л.-сода бикарбонат
1куб.мая
500-600гр.-брашно

Всички продукти са леко затоплени.Маята се разтваря в пр.мляко със захарта.Прави са кладенче в брашното и се изсипва разтаворената мая ,водата,добавят се солта олиото ,кис.мляко като в него е погасена содата,и накрая се чуква яйцето.Замесва се тесто средно твърдо.Оставя се да втасва около 40 мин.до удвояване на обема.

Тъй като количеството е голямо може повината да се остави в подмазан с олио плик в хладилника за друг ден.От това количество правя кифлички,мекици и една пица.

Тестото се разточва на правоъгълник дебелина около 4мм .Нарязва се на квадрати и после се правят странични прорези.



По средата се поставя плънка по желание.Моите кифлички са с кренвирши,лютеница и кис.краставичка .



Оформените кифлички втасват около 30мин.После се намазват с жълтък разбит с 1с.л.олио и се поръсват със семенца.Пекат се на 180гр до златисто.






понеделник, 21 ноември 2011 г.

Канточини

      
   

     Имам приятелка ,която живее в Италия.Беше ми изпратила преди време италиански бисквити "Канточини"Влюбих се от пръв поглед и веднага се разрових в интернет за рецепта.Попаднах на много варианти. Рецептата взех от Коледни канточини,но я промених ,за да получа тези ,които бях опитвала. Станаха много сполучливи идеални за кафе.

Продукти:

3 яйца
250г захар
400г брашно
бакпулвер
ванилия
есенция коняк
лим.корички
50гр.масло
200гр.-бадеми     
1с.л.-мед

            Разбиваме първо яйцата и захарта, добавяме маслото, ванилията,есенцията коняк,  лим.колички и меда.







         След това сипваме брашното и бакпулвера на части и измесваме тесто.Към него прибавяме бадемите,които предварително сме изпекли и начупили на едри парчета.
           Делим тестото на 3 части и ги  оформяме като рула.Нареждаме в тава, застлана с хартия за печене.Трябва да има разстояние между тях ,за да не залепнат.





           Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.




           След това ги изваждаме, изчакваме да се охладят и нарязваме с остър нож.Поставяме ги обратно в тавата,но легнали и ги връщаме за 15 мин. във фурната,но при 150гр.





           След като напълно се охладят се съхраняват в кутия или плик.




    


неделя, 20 ноември 2011 г.

Традиционен тиквеник

    

    Кулинарното предизвикателство днес е традиционния за нашето семейство тиквеник.Той се предава от моята баба, през майка ми та чак до мен.Надявам се успешно да предам традицията и на дъщеря ми,което ще е малко трудно,но ще положа усилия.

Продукти:

1/2 -тиква/цигулка/
2ч.ч.-захар
1ч.ч.-олио
ванилия
200гр.-орехи
лим.корички
1с.л.-канела






За тестото:

около500гр.-брашно
300мл.-вода
2с.л.-олио
щипка- сол
5-6капки- оцет





Тиквата се почиства ,нарязва и настъргва на едро ренде.Към нея се прибавя ванилията , канелата и лим.корички.



  


Замесва се твърдо тесто ,което се разделя и оформя на топчета,около 6 или 7 на брой.От тях се разтокват тънки кори.






Всяка се поръсва с олио ,с помоща на лъжица на тънка струйка.След това се ръси със захар равномерно по цялата кора/една шепа/,с тиква и накрая с едро начукани и изпечени предварително орехи.






След това кората се навива на руло и се поставя в подмазана тава като се навива в кръг.







Така ,докато се наредят всички кори.От горе пак се поръсва с олио и се напръсква с малко вода.Пече се на 200гр., докато се зачерви.Вади се и се напръсква със захарен сироп.Завива се с чиста кърпа да се задуши.
Консумира се напълно охладен.








вторник, 15 ноември 2011 г.

Първата ми награда

        Днешния ден се оказа празничен за мен.Виновницата за това е Роси.Специални благодарности ,много се радвам на този букет от награди!
Като начинаещ, ценя вниманието и подкрепата ,която ми оказваш!




До колкото знам ,сега трябва да  споделя тези наградки . Ще го направя без колебание и с благодарности към моите първи последователи

magi

Мъхчето

Пепеляшка

Жани

kirmizi ekoseli battaniy


понеделник, 14 ноември 2011 г.

Пилешки шишчета с мащерка


Продукти:

 800гр.-пилешко месо от бутче
 червена и зелена чушка
 1бр.- червен кромид лук

За маринатата:

200мл-пр.мляко
чер.пипер
червен пипер
мащерка
сол

 Месото се нарязва на хапки и се овкусява с продуктите за маринатата.



Престоява около 2 часа.Нанизва се на шишчета и се пече на скара или барбекю.


Никога не е излишно и едно яйчице за цвят...



Да ви е сладко!

неделя, 13 ноември 2011 г.

Есенна цветна салата



 Продукти:

1бр.-червено цвекло
бяло зеле
2бр.-моркови
1бр.-лимон
1/2ч.ч.-царевица
1-стрък кервиз

За дресинга:

зехтин,сол,1- скилидка чесън





           


Цвеклото се настъргва и изцежда добре от сока.
Нарязват се зелето и морковите.Лимона го прибавям към останалите продукти ситно нарязан без кората.Може да се използва само сока.
 Продуктите се овкусяват с дресинга.





събота, 12 ноември 2011 г.

Ребърца на фурна




       В съботния ден направихме един бръз шопинг, но не в мола ,а в любимия ни  месарски магазин.
       Там месото е винаги прясно и с невероятен вкус,почти като домашно.Без никакво колебание грабнахме свински ребърца и още нещо,но за това другия път.
        Рецептата е проста и много вкусна,с аромат на село и Коледна трапеза.

Продукти:

1кг.-пресни свински ребърца
3бр.-свеж праз лук
чер.пипер,червен пипер,кимон,чубрица,сол
балсамов оцет
1ч.ч.-червено/домашно/вино


   Ребърцата се объркват с подправките и се овкусяват с балсамовия оцет и сол.Оставят се за два часа в маринатата.





Праза се почиства измива и нарязва на едро.





В съда за печене се объркват праза и ребърцата и се заливат с чаша червено вино.Поставят се във фурната за час при 220гр.
Консумират се с червено вино ,бон апети!

Пълнозърнести багети с бира



Продукти:

330мл.-бира
1пак.-мая суха
2с.л.-зехтин
1ч.л.-сол
1с.л.-захар
400гр.-пълнозърнесто брашно
100гр.-бяло брашно
ленено семе,слънчогледови ядки
1ч.л.-смлян кимон

От горните продукти се замесва тесто.Правих го в машина за хляб, като най-напред поставих бирата,после захарта , солта и зехтина.После прибавих брашното и най-накрая маята и кимона.Семената добавих след сигнала на машината.Използвах програмата за тесто.
След това извадих готовото втасало тесто  го разделих на три части .От всяка разточих правоъгълна кора с размери приблизително 15 на 25см.Прищипнах добре двата края по дължина и оформих  багетите.





Поставих във фурната на 50гр.да бухнат още веднъж.След това направих леки прорези .Върнах ги обратно във фурната и ги изпекох на 200гр.за около 30-35мин.
Никой не е по-велик от хляба!

петък, 11 ноември 2011 г.

Детски

Пикльото

Момиче с кошница


Арабското момиче,Ланарте

Златното езеро

Малката фрегата

Цветно настроение

Преди години уших Ваза с рози и Ваза с люляци.Розите подарих на майка ми.

След почивка с други гоблени отново се върнах към цветната вълна...



Миналата година изработих и други два гоблена на цветна тематика,нали цветята са ми слабост.
Те са на американската фирма Дименшън.