вторник, 20 септември 2011 г.

Плодова пита с ябълки и бисквити

    

   
  Тази рецепта я открих миналата година някъде в интернет пространството.Така ,че източника не си го спомням.Есента в градината има много ябълки и този десерт често присъства в домашното ни меню.




Продукти:

3бр.-яйца
1 1/2ч.ч.-захар
1ч.ч.-пр.мляко
2/3ч.ч.-олио
2ч.ч.-брашно
1-бакпулвер
ванилия

Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се олиото и прясното мляко.Към брашното се добавя бакпулверът.Изсипва се към яйчената смес и се разбърква добре.Консистенцията е като за кекс.

Плънка:

5-6-средно големи ябълки
2с.л.-захар
3с.л.-овесени ядки или трици
1пак.-чаени/ какаови/ бисквити
1с.л.-канела

Ябълките се почистват и нарязват на кубчета.Поръсват се със захарта,овесените трици и канелата.Разбъркват се.





Във форма за торта се поставя пекарска хартия.Изсипва се половината от кексовата смес.Върху нея се подреждат бисквитите и от горе се разпределя ябълковата плънка.
                                                                                                                                                                                                    






От горе се залива с останалата кексова смес.
              
Пече  се на 200гр. около 30-35мин.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        


понеделник, 19 септември 2011 г.

Заек в гърне с гарнитура

    Да направя едно уточнение в началото.Представям рецепта, по която приготвям домашен заек.




Когато  готвя заек го нарязвам на порции и оставям да  престои няколко часа в хладилник в следната марината: 

1 ч.ч.- бяло вино,
2- дафинови листа,
1 ч.л.- зърна чер. пипер
бахар
1 глава лук /нарязана на едро/
3-4 резена- лимон
Продукти: 

       1 бр.- заек
       4 с.л.- брашно
       4 с.л.- олио
       сол на вкус
       50гр.-масло
       2с.л.-мед
       1с.л-червен пипер
       чер.пипер

  Месото се овалва в брашното и се слага да се изпържи от всички страни в сгорещеното олио. Поставя се на дъното на гърнето.Порциите се намазват с мед и червен пипер и се поръсват с чер.пипер.Маслото се нарязва и нарежда върху месото.Залива се с прецедената марина и 1ч.ч. вода.Посолява се.Гърнето се затваря и  се пече на 200гр.Ястието е готово след 2часа.

Гарнитура:

1ч.ч.-ориз
1-кромид лук
1-морков
царевица ,грах-замразени
сол,чер.пипер на вкус
50-мл.-бяло вино

   През това време в тигана, където запържихме месото добавяме лук,моркови след като омекнат прибавяме 1ч.ч .измит ориз.Разбъркваме, докато стане стъклен.Сипваме малко бяло вино и добавяме замразени ,грах,царевица .Посоляваме на вкус.Разреждаме с 3ч.ч.топла вода и оставяме на тих огън да пълна готовност на ориза.Поръсваме с чер.пипер.

Сармички от спанак

                 Тъй като много обичам сарми, спретнах един свеж пролетен вариант.Есента  е сезон, в който на пазара има пресен спанак, а също и в нашата градина.






Продукти:

500гр.-кайма
250гр.-ориз
1бр.-морков
1бр.-кромид лук
2бр.-домати
2- скилидки чесън
щипка- чер.пипер,черен пипер
олио,сол
едри листа спанак

За соса:

1коф.-кис.мляко
сол на вкус
1скилидка- чесън
1-2с.л.масло
щипка чер.пипер

         Нарязаният на ситно лук и чесън се запържват в олио.Към тях се добавят и морковите на малки кубчета.Като си променят цвета прибавяме и измития ориз.Когато стане прозрачен ръсваме щипка червен пипер и разбъркваме .След това изсипваме настърганите домати.Посоляваме и добавяме черен пипер.Оставяме да се изпари водата и плънката е готова.
Спанака се бланшира за минутка и се залива веднага със студена вода.Така ще запази цвета си.
После се слага плънка във всеки лист спанак и се завива.Така докато свърши плънката.Сармичките се редят в тава.Заливат се до половината с топла вода ,поръсват се с малко сол и малко олио .Пекат се в запоплена фурна на 200-220гр .
          Сервират се със подлучено кис.мляко залято със супена лъжица запържено масълце.Всичко това се поръсва с щипка червен пипер за цвят .

сряда, 14 септември 2011 г.

Арменски сладки

            Рецептата взех от тук .Благодарности на авторката!
 Единствено промених плънката.Използвах  любимите ми череши от домашно сладко .





      Споделям резултата, от който останах очарована и не само аз!

Козуначени кифлички

Благодарение на Angelove`s
Препоръчвам ги на всички!

Пилешки дробчета на сач

Продукти:

300гр.-пил.дробчета,
200гр-гъби
3 стръка-пресен лук
100гр.-кашкавал
1-лимон
1с.л.-масло
черен пипер
чубрица
щипка червен пипер 
50мл.бира.

Важно е сача да се постави върху студен котлон .


      В сача се слага 1с.л масло , малко олио и нарязаните гъби .След като се задушат и се изпари водата се прибавят почистените и измити дробчета , посоляват се.Като си променят цвета от всякъде се прибавя чер.пипер,червен пипер,чубрицата и се заливат с бирата.Оставят се, докато се изпари течността . Добавя  се пресен лук и се изцежда сокът на половин лимон.
Накрая се поръсват с настърган  кашкавал.

Бухтички

Продукти:

1 коф. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 яйце
3-4 с.л. олио
около 500 гр. брашно /докато спре да лепи по ръцете/

Приготвяне:

Содата се погасява в киселото мляко. В съд се поставят млякото, яйцето, солта и олиото. Смесват се продуктите. Не използвам техника, но не вярвам да навреди. Постепенно прибавям брашното и бъркам. После се измесва. Разточва се с дебелина около половин сантиметър. Реже се на формички по желание. Пържи се в сгорещено олио.

Домашна баница/спомен за баба ми/


    Тази домашна баница я правя благодарение на баба ми.Когато бях малка тя ме научи да точа.
Винаги ми даваше да пробвам .Дори и да се скъсаше някъде кората не беше проблем.
             Лятото на двора под лозницата изваждаше маса ,продукти и точилка.Замесваше голямо тесто правеше го на топчета и всяко разточваше.После корите ги нареждаше на двора върху вестници да съхнат на слънце.След това ги начупваше  и прибираше в памучна торба ушита за тях. Така през студените зимни дни приготвяше  прекрасна домашна юфка поръсена с много сирене.Най-вкусната!
             След години се научих сама да си замесвам тестото и да точа кори ,но такива ,че "през тях да се чете вестник",както казва майка ми.
             Така стигнах до този резултат















За корите:
1кг.-брашно
щипка сол
няколко капки оцет,
1.с.л. -олио.
За плънката:


3-яйца,
сирене около 400гр.
2,3с.л.- кис.мляко,
1/2ч.ч.-олио
сирене- около 400гр.
щипка сода бикарбонат


Омесва се тесто не много твърдо.Дели се на 8 топчета и всяко се разточва на фина кора.С плънката се наръсва всяка кора и се завива на руло . Поставя в подмазана тавата.Започва се от центъра докато се изпълни.От горе се нарязват парченца масло и се пече на 200гр до златист цвят.След изваждане се напръсква с малко вода и се завива с чиста кърпа за 10-15мин.

Пърленка с чесново масло и шарена сол

Продукти:

330мл-хладка вода
1/2-пак.мая
1с.л.-захар
1ч.л.-сол
2с.л.олио
около500гр.-брашно
за чесновото масло-масло и пресована скилидка чесън
шарена сол


Замесва се тесто от продуктите и се оставя да удвои обема си.Правят се топчета като за мекици и се раздърпват.Слагат се в сгорещен грил тиган да се изпекат.Мажат се с чесновото масло и се поръсват с шарена сол.
Бон апети!!!