понеделник, 19 септември 2011 г.

Заек в гърне с гарнитура

    Да направя едно уточнение в началото.Представям рецепта, по която приготвям домашен заек.




Когато  готвя заек го нарязвам на порции и оставям да  престои няколко часа в хладилник в следната марината: 

1 ч.ч.- бяло вино,
2- дафинови листа,
1 ч.л.- зърна чер. пипер
бахар
1 глава лук /нарязана на едро/
3-4 резена- лимон
Продукти: 

       1 бр.- заек
       4 с.л.- брашно
       4 с.л.- олио
       сол на вкус
       50гр.-масло
       2с.л.-мед
       1с.л-червен пипер
       чер.пипер

  Месото се овалва в брашното и се слага да се изпържи от всички страни в сгорещеното олио. Поставя се на дъното на гърнето.Порциите се намазват с мед и червен пипер и се поръсват с чер.пипер.Маслото се нарязва и нарежда върху месото.Залива се с прецедената марина и 1ч.ч. вода.Посолява се.Гърнето се затваря и  се пече на 200гр.Ястието е готово след 2часа.

Гарнитура:

1ч.ч.-ориз
1-кромид лук
1-морков
царевица ,грах-замразени
сол,чер.пипер на вкус
50-мл.-бяло вино

   През това време в тигана, където запържихме месото добавяме лук,моркови след като омекнат прибавяме 1ч.ч .измит ориз.Разбъркваме, докато стане стъклен.Сипваме малко бяло вино и добавяме замразени ,грах,царевица .Посоляваме на вкус.Разреждаме с 3ч.ч.топла вода и оставяме на тих огън да пълна готовност на ориза.Поръсваме с чер.пипер.

2 коментара:

  1. Прочетох внимателно рецептата ти, защото тази година за първи път готвих заек (рецептата я има в блога ми). Смятам отново да готвя заешко месо, тъй като моите хора го харесаха, ще го приготвя по твоя начин.:-)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се ,че си харесала рецептата.Успех!

    ОтговорИзтриване